2017. szeptember 10., vasárnap

A szimhászana végrehajtása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Szimhászana (oroszlánpóz)
Dristi: Úrdhva (felfelé)

A szimhászanát többféle lábtartással, illetve ülőhelyzetből is lehet végezni, de az Ashtanga sorozatban lótuszpózból, illetve gupta-padmászanából fogjuk végrehajtani. Ennek a pozíciónak az a sajátossága, hogy egyidejűleg kifordítjuk a combcsontokat a lótuszpózban, és nyitjuk is a csípőhorpaszt a hátrahajlításban.

Vinyásza számolás

Szapta: belégzésre ugorjunk előre dandászana pozícióba.
Astau: Kilégzésre helyezzük lótuszpózba a lábainkat.
Nava: Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába, majd kilégzésre vigyük hátra a lótuszban lévő, lábainkat a két kezünk között, és feküdjünk hasra (gupta-padmászana).
Dasa: Belégzésre helyezzük a tenyereinket a vállaink alá, és egyenesítsük ki a karjainkat, a törzset és a medencét a levegőbe emelve, és kihomorítva. A térdek maradjanak lótuszpozícióban a talajon. Végezzünk mély belégzéseket az orrunkon keresztül, majd kilégzés közben nyissuk ki a szánkat, nyújtsuk ki a nyelvünket, és mély morgással kísérjük a kilégzést. Feszítsük meg az összes izmot az arcunk, a nyakunk és a torkunk területén. Belégzéskor lazítsuk el az izmokat, és csukjuk be a szánkat. Ismételjük meg mindezt ötször.

Aktív elengedés technikája


Ami a póz statikus részét jelenti, a lótuszülés és a hátrahajlítás egyidejű végrehajtása azt igényli, hogy a csípőhorpasz területén minél jobban lazítsuk el az izmokat, miközben fenntartjuk az aktivitást a gerincfeszítő izmokban és a farizmokban. A karokat, vállakat és a lapockákat ugyanúgy húzzuk hátra, mint a felfelé néző kutyapózban, vagy a rádzsakapótászanában. A légzés és a nyelvnyújtogatás legyen ritmikus: Belégzésnél lazítsunk, míg kilégzésnél feszítsünk.

Nincsenek megjegyzések: