2017. szeptember 7., csütörtök

A bhakti-jóga jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Meditácó-könyvéből

"3. Rész

A bhakti-jóga törvényei, vagyis a meditáció spirituális dimenziója

Míg a hatha-jóga a rádzsa-jóga előkészítője, a bhakti-jóga mindkettő gyümölcse. A Hatha Tatva Kaumudí szerint, a hatha-jóga haszontalan, ha nem érjük el a bhakti eksztázisát (50.3). Miközben a rádzsa-jóga bizonyos eredményeit itt tovább finomítjuk, e szöveg harmadik részének fő részét a rádzsa-jóga eredményei, gyümölcsei fogják alkotni. A bhakti-jóga, az isten iránti odaadás jógája a jóga csúcspontja (bár egyesek szerint bele kell olvadnia a gjána-jógába, melyet a tizenhetedik fejezetben fogunk részletezni).

A bhakti-jógi számára fontos, hogy felkészüljön a hatha- és rádzsa-jógák segítségével. Bár fontos, hogy a jóga-gyakorlásunknak az elejétől kezdve legyen egy odaadó komponense, ha már a kezdetektől fogva a bhakti lesz a fő gyakorlatunk, az a probléma merülhet fel, hogy hívővé válunk. Ha Isten bizonyos formájában hiszünk, akkor mit fogunk tenni, ha találkozunk valakivel, aki más formájában hisz? Vagy elkezdünk kételkedni és megtérünk a másik hitre, vagy ha erős a hitünk, akkor megpróbáljuk meggyőzni a másként hívőket, ami gyakran konfliktushoz vezet.

Az igaz bhakti elvezet Isten megtapasztalásáig vagy meglátásáig (darsana). Ekkor, ha találkozunk másokkal, akik másban hisznek, soha nem fogjuk fenyegetve érezni magunkat. Ehelyett megjelenik bennünk a vágy, hogy támogassuk őket, és elvezessük őket Isten megtapasztalásáig, nem a mi hitünk, hanem az ő hitük szerint. És pontosan ez a különbség egy vallásban hívő és egy bhakta (a bhakti-jóga gyakorlója) között. Az igaz bhakta tudja, hogy csak egy Isten van. Ez az egy Isten hozta létre az összes szent hagyományt és ezért bármelyik szent hagyományon keresztül hatékonyan elérhető. Nem az a kérdés, hogy melyik hagyománynak van igaza, és melyiknek nincs, mert egyiknek sincs. A kérdés az, hogyan érhetjük el hamar Istent? A leggyorsabb módja annak, hogy misztikus élményhez juttassunk valakit, az, ha a saját tradícióján és kontextusán belül hozzuk létre, és nem azáltal, hogy előzetesen megsemmisítjük a hitrendszerét.

Ahhoz, hogy a bhakti-jóga valóban hatékony legyen, a hatha-jógából és a rádzsa-jógából kell kifejlődnie. A hatha-jóga minden jóga hajtóműve, a rádzsa-jóga pedig mindegyik intelligenciája. A kettő együtt nagy hatalmú kombinációt alkot, és képessé tehet bennünket a jóga misztikus aspektusainak elérésére. De ha nem a bhakti-jóga szíve vezérli őket, akkor még mindig a saját elképzeléseinket követjük. A bhakti-jóga által válunk képessé Isten és az emberiség szolgálatára és a saját sorsunk beteljesítésére."

Nincsenek megjegyzések: