2019. szeptember 27., péntek

Sámándob-varázslat

Sok kérdést szoktam kapni a sámándobbal kapcsolatban, így arra gondoltam, hogy egy blogbejegyzésben összegezném a sámándobbal kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

A sámándob története

A sámánok ősidők óta a legelérhetőbb módszereket használják a transzállapot, a révülés előidézésére, melynek során kommunikálni tudnak a szellemvilággal. A révülés egy olyan képesség és olyan tudatállapot, amit nem csak a kiválasztottak, hanem szinte mindenki el tud érni több-kevesebb gyakorlással. Alapvető segédeszközei a légzés, a mozgás (tánc vagy statikus testhelyzetek) és a hang (énekhang vagy hangszerek hangja). Egyes hagyományokban pszichoaktív növényeket is használnak a sámáni tudatállapot eléréséhez. A hangszerek között a különböző kultúrákban szerepeltek húros hangszerek, fúvós hangszerek, pengetős hangszerek (pl. a doromb) és ütős vagy ritmushangszerek. Ezek közül a leggyakoribb a csörgő, illetve a dob. Bár konkrét régészeti lelet ezidáig nem támasztja alá, hogy a Kárpát-medence sámánjai, a táltosok használtak-e dobot a révüléshez vagy a samanizáláshoz, a magyar népmese-hagyományban gyakorta felbukkanó táltos paripát sokan azonosítják a sámán dobjával. A sámán "utazóeszköze", ha úgy tetszik, hátasállata a dob, melyet a szertűz fölé tartva parázzsal megetet, így éleszti, vagy ha kell, akkor vízzel megitatja (ha éppen túl feszes a bőr). Az Eurázsiában fennmaradt, ma is élő sámánkultúrák közül nagyon sok helyen használnak dobot, amin vagy maga a sámán, vagy a segédje játszik samanizálás közben. A dob (vagy csörgő) ritmikus hangja megváltoztatja az agyhullámainkat, és révületet, azaz transzállapotot hoz létre, amikor is a sámánnak víziói támadnak, tudást, erőt, útmutatást kap a szellemvilágtól. 

A sámándob készítése 

A sámándobot egyes hagyományokban nemzedékről nemzedékre örökölték. Sok helyütt azonban maga a sámán készítette el egy tapasztaltabb sámán vezetésével, a szellemvilág útmutatásai alapján kiválasztva a fát, amiből a káva készült, majd az állatot, melynek bőréből a dob ütőfelülete lett. A dobot helyenként csörgőkkel, fém csengőkkel és egyéb tárgyakkal, vagy festéssel díszítették, és az ütő elkészítése is fontos szertartás volt. A hagyományos sámándobon egy ütővel szoktak játszani, mely a férfi-minőséget képviseli, míg maga a dob a női minőséget hordozza. A káva alakja lehet kerek, ovális, vagy akár szögletes is. A sámándob szorosan kötődik a használójához, ezért ha valaki elhívást érez, hogy szerezzen egy sámándobot, akkor azt használja saját maga, ne nagyon adja kölcsön másnak. Nem kell beavatott sámánnak lenned ahhoz, hogy dobod lehessen, de ha már van, akkor érdemes megtanulni a használatát és a révülést, lélekutazást a dob segítségével. A modern korban is megvan a lehetőség a sámándob személyes elkészítésére, vagy megkérhetsz egy sámánt arra, hogy személyesen a te elképzeléseid alapján készítse el. Ezzel kapcsolatban ajánlom megkeresni Majercsik János Oguzt, Fekete Tamás Tanakát, illetve Budapesten Vidó Gábort

A sámándob anyaga

A sámándob két fontos alkotóeleme a káva (keret) és a bőr, vagyis az ütőfelület. A káva tetszés szerint többféle fából is készülhet, manapság a legelérhetőbb a rétegelt lemezből készült, ovális vagy kör alakú káva. A dobbőr nagyon fontos, hiszen a dob beavatásakor a sámán visszahívja a bőrt korábban viselő állat lelkét a dobba, hogy segítse utazásában. Éppen ezért a legközkedveltebb bőrök a lóbőr, illetve a szarvasbőr. Kecskebőrből is viszonylag sok dob készül, de van, aki nem tartja annyira "nemes" állatnak a kecskét. Azt tudjuk például, hogy a skandináv mitológiában Thor fogatát két kecske hajtja, és mind a kilenc világba el tudnak repülni. A kecskéket esténként levágja, és a húsukat megfőzi, de a csontjaikat gondosan elteszi. Mire felkel, a hús visszanő a kecskék csontjára, és újjáélednek. Ez a sámáni beavatás-élményre emlékeztető motívum. Vannak, akik vadkan-bőrt használnak a dobjukhoz, a vadkannak is sok mitológiai vonatkozása van. Más vadállatok, pl. ragadozó állatok bőrét nem nagyon szokták dobhoz használni, mert azt a szőrével együtt tartják értékes erőtárgynak, és úgy használják viseletnek, vagy a szertartások közben. Háziállatok bőrét (pl. birka, marha, disznó, szamár stb.) szintén nem nagyon szokták használni. A modern technológiának köszönhetően már teljesen műanyagból készült dobok is kaphatóak, melyek hangja nagyon szép. A szertartásos vetület persze hiányozhat belőlük, de például a Remo cég Buffalo Drum-jai nagyon jól működnek sámánutazásnál is. A műanyag dob nem hangolódik el, nem ereszt le, bármilyen páratartalomban használjuk is. A műanyag vagy bőr dob választása tehát személyes preferencia vagy hagyománytisztelés kérdése is.

Kész sámándobok

A fentiekben a sámándobok készítéséről, készíttetéséről volt szó, de az is egy opció, hogy kész dobot veszünk. Ilyenkor mindenképpen újonnan készült dobot érdemes venni, és nem egy olyat, amit valaki már korábban használt (hacsak nem átadás útján kapjuk meg a dobot, a sámáni beavatással együtt). Az új dob vásárlásánál a legjobb az, ha ki is tudjuk próbálni a dobot, mielőtt megvesszük. Ehhez magyar boltban, webshopban érdemes utánanézni a doboknak. Ha nemzetközi webshopból vagy külföldről rendeljük, akkor legfeljebb csak hangmintát tudunk kérni, de nem tud kialakulni az a személyes kötődés, ami a találkozás pillanatában jön létre. De azért a külföldi forrásokból származó dobok is nagyon a szívünkhöz nőhetnek. Ha a dob maga megtetszik, akkor érdemes különböző keménységű, súlyú stb. ütőket is kipróbálni, készíteni hozzá, amíg ki nem tapasztaljuk, hogy melyikkel megszólaltatva kapjuk azt a hangot, ami nekünk a legjobban tetszik. Az alábbiakban néhány magyar és nemzetközi webshop címét linkelem ide, ahol körülnézhettek sámándobokkal kapcsolatban. 

Magyar webshopok

Szkitabolt.hu
Rezgesterapia.hu
Spirihangszer.hu
Hangszerbarlang.hu
Turania.hu
Magyardob.hu

Nemzetközi webshopok

Thomann.de
Muziker.hu
Etsy.com

Nincsenek megjegyzések: