2018. április 10., kedd

Az eksztázis és a hétköznapok

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A rá következő években megértettem, hogy egy megtapasztalásnak, még akkor is, ha misztikus jellegű, kezdete és vége van. Azt gondoltam, hogy a határtalan szeretet, szépség, igazság és intelligencia élménye örökre meg fogja változtatni az életemet, de meg kellett tanulnom, hogy egy ilyen élmény után még fájdalmasabb volt a hiánya, mert tudtam, hogy mi az, ami hiányzik. A következő éveim azzal teltek, hogy megpróbáltam megismételni az élményt, de úgy tűnt, hogy ez az élmény nem hagyott maradandó pozitív benyomást az életemben. Ha valami változást hozott, akkor az a még nagyobb szenvedés volt, mintha ehettem volna a tudás fájának gyümölcséből, utána pedig örökre kitiltottak volna az Édenkertből.

Olyan állapotban voltam, mint egy férfi, aki őrülten szerelmes egy nőbe, de az nem foglalkozik vele. Minél egyértelműbbé teszi a számára, hogy egyáltalán nem érdekli, ahelyett, hogy összeszedné magát és tovább folytatná az életét, egyre jobban a viszonzatlan szerelem megszállottjává válik és teljes mértékben az elutasítás fájdalmára koncentrál. 

Csak akkor következett be a fordulat, amikor elkezdtem szisztematikusan tanulmányozni a jóga-filozófiát. Amikor elindultam ezen az úton, rájöttem, hogy nem követelőzhetünk: nem az a célja az életünknek, hogy éjjel-nappal rá legyünk csatlakozva a Legfelsőbb Lény „operációs rendszerére”. A jóga-filozófia megtanítja az élet értelmét, az élet igazságát, mindenkinek a jelenlegi tapasztalatából kiindulva. Amikor a jóga-filozófiát és más szentírásokat tanulmányoztam, megtanultam megérteni és beintegrálni az élményeimet, és függetlenné válni tőlük. Mert van egy aspektusunk – az örök, isteni Én – amely mindörökre egy ezzel a Legfelsőbb Lénnyel, akkor is, ha éppen érezzük, felfogjuk és tapasztaljuk ezt az adott pillanatban, vagy nem. 

A jóga-filozófián keresztül megértettem, hogy az élet értelme nem az, hogy idejekorán véget vessünk neki a nirvána által, hanem az, hogy éljük, a szent törvénynek megfelelően, és az életünket a Legfelsőbb Lény szeretete és Isten határtalan kreativitása kifejeződésévé tegyük.

Mit jelent valójában a megértés?

Meglepődnénk, ha tudnánk, hogy hány embernek volt már rendkívüli spirituális élménye, és semmit sem tudott profitálni belőle. Az ellenpólust azok a bölcsek alkotják, akik csak nagyon rövid ideig éltek át misztikus tudatállapotokat, de mivel kiváló alappal rendelkeztek a jóga-filozófiában, megértették, hogy mi történt velük. Örökre hálásak maradtak azért, amit megláthattak, és e hálán keresztül örökre a spirituális szabadság állapotában maradtak.

Nincsenek megjegyzések: