2018. április 22., vasárnap

Az uddzsájí gyakorlása

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

Három fő terület van, ahol a légzés hangja rezonál: az orrlyukak, a szájpadlás ás a torok. Amikor a torok hátulsó részében képezzük a hangot, akkor a mellkas is rezonálni kezd, ami a rekeszizom jobb mozgását is lehetővé teszi. Ahhoz, hogy össze tudjuk hangolni az uddzsájí hang képzését a rekeszizom mozgásával, próbáljuk ki az alábbi gyakorlatokat: 

  1. Lélegezzünk az orrunkon keresztül és hangsúlyozzuk a légzést az orrunkban. Kicsit tágítsuk ki az orrlyukakat. A légzésünk hangja ilyenkor meglehetősen felszínes. Általában hajlamosak vagyunk hirtelen beszippantani a levegőt az orrunkon keresztül, vagy nem vesszük észre, hogy az orrunkban képezzük a hangot, és nem megy le a torokba és a mellkasba. Ez a tudatosság hiányára utal, és belégzésnél gyakoribb.
  2. Szorítsuk össze a fogunkat és úgy próbáljuk ki az uddzsájí légzést. Az összeszorított állkapcsok miatt a hang a szánkban keletkezik, a szájpadlásról ütközik vissza. Amikor erősen megfeszítjük magunkat egy ászanában, akkor gyakran keletkezik feszültség az állkapcsunkban és az orrunkban. Ez magas vérnyomást eredményezhet, illetve a makacsságra is utal. Kilégzés közben gyakrabban fordul elő. 
  3. Lazítsuk el az alsó állkapcsunkat, nagy rést hagyva a felső és alsó fogsor között, és ismét hozzuk létre az uddzsájí hangot. Az ellazult arcnak köszönhetően a hang lágyabb, rezonánsabb, kevésbé durva lesz. Fókuszáljunk a kilégzésre és a belégzésre is, és végezzük őket leeresztett állal és ellazult arccal. Olyan érzés el, mintha a fülünkön keresztül lélegeznénk: a belső fülünk enyhén összehúzódik, és a koponyánk finoman visszhangozza a hangot, az elme pedig kiürül. 

Közvetlen kapcsolat van az állkapocs leengedése (az uddzsájí hang légy növelése), a gerinc nyújtása, valamint a rekeszizom mozgási szabadsága között. Az uddzsájí összehúzásának helyes alkalmazása a dzsálándhára finom aktiválását jelképezi, ami növeli az uddíjána bandhát és a rekeszizom mozgékonyságát. Az uddíjána pedig a múla bandha meglétének esélyét is növeli. Az uddzsájí pránájáma áramlása mindhárom bandhát elősegíti.

Nincsenek megjegyzések: