2018. április 21., szombat

A légzés és a meditáció

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A légzés és a meditáció

1. Az uddzsájí pránájáma

Bármilyenászana-gyakorlás kezdőpontja a légzés, ami alatt általában az uddzsájílégzést értik. Az uddzsájígyőzedelmeset jelent. A pránameghatározása lehet a légzés, lélegzet, szél, életerő, energia, erő, az univerzális életerő. A pránájámalegjobb meghatározása az életerő (prána) fejlesztése (ájáma), ami pontosabb, mint a „légzés szabályozása” fordítás. A légzés a triszthánam, vagyis a figyelem három középpontjának első eleme. A légzésen keresztül tudjuk áttranszformálni a másik két komponenst, a testet és az elmét.

Amikor a légzés zavart, az elme is zavarttá válik. A légzés szabályozása által a jógi eléri az elme szilárdságát. Amíg a lélegzet a testben marad, addig az életben van. A halál a lélegzet távozását jelenti. Miután leszűkítettük a gégefő nyílását, olyan módon kell be- és kilélegezni, hogy a a levegő a toroknak ütődve kerüljön a mellkasba, és hangot adjon, miközben átáramlik. 

Ha egy kicsit összehúzzuk a légcsövet, akkor kontrolláltabban tudunk lélegezni. Ez az összehúzás mély, morajló hangot hoz létre, és növeli a rekeszizom mozgását, valamint a nyújtja a gerincet. Eleinte túlzott és érdes lehet a képzett hang, mivel túlzottan összehúzzuk a légcsövet, de idővel lággyá és egyenletessé kell válnia. A lágy, folyamatos hang segíti a légzés folyamatos áramlását, és hőt generál a testünkben, ami elősegíti az ászana-gyakorlást. A termelt belső hő nem csak a nyújtást segíti elő, hanem meg is tisztítja a testünket az izzadás által. Jegyezzük meg, hogy a légzésnek lágynak és természetesnek kell lennie. Ne erőlködjünk, mert ez a hozzáállás inkább a korlátokat fejleszti, mint a szabadságunkat. 

A jógikus fiziológiában a Nap a tűz elemet képviseli a testben, vagyis a belégzést, a szívet és az életerőt. A Hold a hűsítő elemet képviseli – a kilégzést (récsaka), a tüdőt és a halált. Ha növekszik a tűz (agni), akkor az életerő is növekszik. Az uddzsájí pránájámaaz élet győzelmét jelenti.

Nincsenek megjegyzések: