2019. március 17., vasárnap

Kapilászana

4.77 Kapilászana
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"32. Kapilászana (4.77)
Ez 24 vinyászából áll. Kapila Maharishi fedezte fel ezt az ászanát, és mivel segített elterjeszteni a gyakorlását, kapilászanának nevezték el. A jobb oldali kapilászana a 9. vinyásza, a bal oldali kapilászana pedig a 17. vinyásza. A 8. vinyászáig kövessük a buddhászana kramát. Utána, mintha a pascsimóttánászanát végeznénk, helyezzük az állunkat a kinyújtott lábunk térdkalácsára. Végezzünk récsakát ebben a szthitiben. A 10. és 14. vinyászák ugyanazok, mint a pascsimóttánászana 10. és 14. vinyászái. De a 10. és 11. vinyászáig a jobb lábunknak a nyakunk mögött kell maradnia. A 10. vinyászában kulcsoljuk a kezeinket a hátunk mögött. A 15. és 16. vinyászák olyanok, mint a bal oldali buddhászana 13. és 14. vinyászái. A 17. vinyásza a bal oldali kapilászana szthiti. A 18-22. vinyászák ugyanolyanok, mint a jobb oldali kapilászana 10-14. vinyászái. A 23. és 24. vinyászákat úgy kell végezni, mint a pascsimóttánászana 15. és 16. vinyászáit.
Hatásai: Megfelelő állapotban tartja a múládhára, szvádhisthána, manipúraka, anáhata és visuddhi csakrákat. Nagyon hasznos a dháraná és dhjána útjain való előrehaladáshoz."
(A kapilászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a karon kívül hozzuk előre. Fogjuk meg a jobb külső talpélet a bal kezünkkel, és egyenes térddel húzzuk hátra a jobb combunkat a jobb vállunk mögé.
Astau: Kilégzésre illesszük be a jobb lábunkat a tarkónk mögé.
Nava: Vigyük hátra a bal karunkat a jobb lábfejünk mögé, és kulcsoljuk a kezeinket a hátunk mögött, majd hajoljunk előre a kinyújtott bal lábunkra (daksina kapilászana szthiti).
Dasa: Belégzésre emeljük meg a felsőtestet, de a kezeink maradjanak összekulcsolva a hátunk mögött, és a lábunk is a nyakunk mögött.
Ékádasa: Kilégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken a levegőbe, miközben a jobb lábunk még mindig a nyakunk mögött van.
Dvádasa: Érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Pancsadasa: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a karon kívül hozzuk előre. Fogjuk meg a jobb külső talpélet a bal kezünkkel, és egyenes térddel húzzuk hátra a jobb combunkat a jobb vállunk mögé.
Sódasa: Kilégzésre illesszük be a jobb lábunkat a tarkónk mögé.
Szaptadasa: Vigyük hátra a bal karunkat a jobb lábfejünk mögé, és kulcsoljuk a kezeinket a hátunk mögött, majd hajoljunk előre a kinyújtott bal lábunkra (váma kapilászana szthiti).
Astadasa: Belégzésre emeljük meg a felsőtestet, de a kezeink maradjanak összekulcsolva a hátunk mögött, és a lábunk is a nyakunk mögött.
Ékónavimsatihi: Kilégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken a levegőbe, miközben a jobb lábunk még mindig a nyakunk mögött van.
Vimsatihi: Érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Ékavimsatihi: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvávimsatihi: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajóvimsatihi: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Csaturvimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.)

Nincsenek megjegyzések: