2019. március 23., szombat

Bhairavászana

4.78 Bhairavászana
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"33. Bhairavászana (4.78)
Ez a póz 20 vinyászából áll. A 8. és 14. vinyászák az ászana szthiti jobb és bal oldalai.
Az elsőtől a hetedik vinyászáig kövessük az ékapáda sírsászana módszerét. A 8. vinyászában, ahelyett, hogy a múládhára csakránál tartanánk a kezeinket (mint az ékapáda sírsászanában), kulcsoljuk a karokat szorosan, ahogyan a képen látható, és feküdjünk hanyatt, felfelé nézve. Miközben így maradunk, végezzünk púraka kumbhakát, emeljük a nyakunkat fölfelé és nézzünk a két szemöldök közé. A 15. és 20. vinyászák ugyanazok, mint a kapilászana esetében. Az ászanát mindkét oldalon kell gyakorolni.
Mivel Kálabhairava volt felelős ennek az ászanának az elterjedéséért, bhairavászana lett a neve.
Hatásai: Egyenlő és megfelelő arányban tartja a váju szancsaramot az ídá, pingalá és szusumná nádíkban és megakadályozza a váta betegségek bekövetkezését. A terhes nőknek nem szabad végezniük. De ha egy nő nem akar gyereket, ha rendszeresen gyakorolja ezt az ászanát egy darabig, követve a szabályokat, akkor bizonyosan nem fog teherbe esni. Efelől semmi kétség sem lehet. Ennek az ászanának a gyakorlása elzárja a petevezetéket, és megakadályozza a megtermékenyülést."
(Az ászana gyakorlásával tehát a nőknek vigyázniuk kell, főleg ha minden nap, több hónapon keresztül, kumbhakával és több percig végzik. Ez esetben végleg elveszíthetik a termékenységüket, mivel az ászana megakadályozza az ovulációt, vagyis a megérett petesejtek leereszkedését a méhbe. Ha ennek a póznak, illetve a lábaknak a nyakba rakásával járó egyéb pózoknak a gyakorlása következtében egy nőnek elmarad a menstruációja, akkor mindenképpen fel kell függeszteni a gyakorlásukat, mert a termékenysége és a hormonális egyensúlya láthatja kárát. Az ászana gyakorlása közben törekedni kell az egyenes gerincre és nyakra, valamint arra, hogy ne keletkezzen feszültség a térdünkben.
A bhairavászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a karon kívül hozzuk előre. Fogjuk meg a jobb lábfejünket, és kilégzésre helyezzük a jobb lábunkat a tarkónk mögé.
Astau: Belégzésre kulcsoljuk a karokat a mellkas előtt, és feküdjünk hanyatt, miközben a jobb lábunk a tarkó mögött marad (daksina bhairavászana szthiti). Végezzünk púraka kumbhakát.
Nava: Kilégzésre üljünk fel, és emeljük ki magunkat a két tenyerünkön utpluthiba úgy, hogy a lábfejünk még mindig a tarkó mögött maradjon.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába, a levegőben kihozva a jobb lábunkat a tarkó mögül.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a karon kívül hozzuk előre. Fogjuk meg a jobb lábfejünket, és kilégzésre helyezzük a jobb lábunkat a tarkónk mögé.
Csaturdasa: Belégzésre feküdjünk hanyatt, és hajtsuk végre a pózt a bal oldalra is.
Pancsadasa: Belégzésre üljünk fel, emeljük ki magunkat, majd kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Sódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Szaptadasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Astadasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Ékónavimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.
Vimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

-->

Nincsenek megjegyzések: