2019. március 31., vasárnap

Dúrvászászana

4.82 Durvászászana
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"36. Dúrvászászana (4.82)
Ez a póz 20 vinyászából áll. A 8. vinyásza a dúrvászászana jobb oldala, míg a 14. vinyásza a dúrvászászana bal oldala. A 7. és 13. vinyászákban maradjunk az ékapáda sírsászana szthitiben. Innen, a 8. és 14. vinyászákban álljunk fel és egyenesedjünk ki. Tanulmányozzuk a képet figyelmesen. Miközben ebben az ászana szthitiben maradunk, a földön álló lábunkat egy kicsit se hajlítsuk be, hanem tartsuk egyenesen. Tartsuk a tekintetünket az orrhegyünkön. Végezzünk szampúrna púraka kumbhakát. A fejünket tartsuk végig rendesen megemelve. Az összes többi vinyásza megegyezik a szkandászanáéval.
Hatásai: Az elefantiázis, a herezacskóba szorult váju, valamint a fej rázkódása és remegése – mindezek a komolya betegségek megszűnnek. Nagy támogatást nyújt a szamádhi felé vezető úton. Terhes nők ne végezzék.
(A dúrvászászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a karon kívül hozzuk előre. Fogjuk meg a jobb lábfejünket, és kilégzésre helyezzük a jobb lábunkat a tarkónk mögé.
Astau: Kilégzésre emeljük ki magunkat csakórászanába, maljd álljunk a bal talpunkra, és belégzésre egyenesedjünk fel, a tenyereket imatartásban tartva (daksina dúrvászászana szthiti).
Nava: Kilégzésre hajoljunk előre, majd ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába, a levegőben kihozva a jobb lábunkat a tarkó mögül.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a bal lábunkat a karon kívül hozzuk előre.
Trajódasa: Fogjuk meg a bal lábfejünket, és kilégzésre helyezzük a bal lábunkat a tarkónk mögé.
Csaturdasa: Kilégzésre emeljük ki magunkat csakórászanába, maljd álljunk a jobb talpunkra, és belégzésre egyenesedjünk fel, a tenyereket imatartásban tartva (váma csakórászana szthiti).
Pancsadasa: Kilégzésre hajoljunk előre, majd ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába, a levegőben kihozva a bal lábunkat a tarkó mögül.
Sódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Szaptadasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Astadasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Ékónavimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.
Vimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: