2019. május 9., csütörtök

Akadályok a jóga gyakorlásában

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:

"Amikor Patandzsalí azt mondja, hogy a jógi karmája nem pozitív, negatív vagy kevert, akkor arra utal, hogy a karma mindhárom típusa további karmát hoz létre a cselekvő számára. Ha rossz cselekedeteket végzek, akkor a jövőben szenvedni fogok. Ha jó tetteket végzek, akkor a jövőben élvezni fogok. De igazából a kettő keveréke lesz. A jógi azonban nem tapasztalja ezt a hármat, mert a tetteit nem a személyes érdek motiválja. Nem arra gondol: „Hogyan teremthetek kellemes jövőt magamnak?” Amikor döntést kell hoznia, a jógi misztikus állapotba kerül és a tudata szerint cselekszik, nem pedig az akaraterő vagy az ésszerűség által vezérelve. Ez azt jelenti, hogy a jógi meghódol egy nála nagyobb erőnek, és megengedi, hogy ez az erő hozza meg a döntést: „Ennek kell történnie.” Ahhoz, hogy ezt megértsük, nem a gondolkodáson vagy érvelésen, hanem a misztikus összekapcsolódjon keresztül vezet az út. A jógi Isten szolgálatába helyezi magát, és ez az erő, mely megteremti és megerősíti az életet, nem a szűkös, egyéni egoisztikus érdek alapján cselekszik.
Azt azonban meg kell jegyezni, hogy csupán az, hogy ez az erő megerősíti az életet, nem jelenti azt, hogy nem okozhatja valaminek a pusztulását vagy valakinek a halálát. A misztikus egyesüléséből származó semmilyen tett nem lehet destruktív, mert az erő, amiben egyesülünk, maga az Élet. Azok a tettek, melyek ebből az egyesülésből erednek, a személyes motivációval ellentétben nem hoznak létre egyéni karmát. Ennek mély vonatkozásai vannak a kollektív és ökológiai karma tekintetében. Közösen hoztuk létre a negatív karmát, pontosan annak a doktrínának köszönhetően, mely azt mondja, hogy szűk látókörű, egoisztikus és önző döntéseket kell hoznunk, melyek csak a saját magunk, a pénztárcánk és a közvetlen családunk érdekeit szolgálják. A Globális Falu új világában az önös érdek alapján hozott döntések nem fognak működni. Ha rövidlátó módon csak a személyes élvezetre gondolunk, olyan döntéseket hozhatunk, melyek negatív módon befolyásolnak másokat, a közösséget, vagy a természetet; és ez a negatív hatás gyorsan visszatér hozzánk, mint ahogy a karmikus bumeráng elkerülhetetlenül szokott. Így az önző döntések gyorsan önpusztítóvá válnak. Amikor elengedjük az egyéni karmát és olyan döntéseket hozunk, melyek a misztikus összekapcsolódásból származnak, a tudatból, azáltal lehetővé tesszük, hogy a szeretet és a határtalan kreativitás ereje rajtunk keresztül működjön. Így cselekedhetünk anélkül, hogy karmát hoznánk létre, és hogy minden érző lény hasznára váljon.

A Jóga-szútra által ismertetett akadályok

Miután megtárgyaltuk a feltételekhez kötöttséget és a karmát, mint az akadályok általános forrását, foglalkozzunk most azokkal az egyedi akadályokkal, melyeket a Jóga-szútra ismertet. Az 1.30. szútrában találjuk a jóga akadályainak felsorolását: betegség, merevség, kétség, lustaság, érzéki élvezet, hamis nézetek, képtelenség egy szint elérésére, valamint képtelenség annak megtartására. A jóga az emberi lény három szintjét vagy rétegét különbözteti meg, melyben ezek az akadályok találhatók, vagyis a testet, a lélegzetet (amit pránikus buroknak is neveznek), és az elmét. Ahhoz, hogy mindhárom rétegből el tudjuk távolítani az akadályokat, az ászana (test), a pránájáma (lélegzet) és a meditáció (elme) együttes alkalmazása javasolt. Itt egy rövid összefoglalót adok arról, hogyan hárítják el a jógik ezeket az egyes akadályokat, e három terápiás módszer kombinációit alkalmazva. Ez a rész valamennyire technikai, de azzal a céllal ismertetem, hogy megmutassam, mennyire mélyen kívánja átalakítani a jóga az emberi lényt."

-->

Nincsenek megjegyzések: