2019. május 25., szombat

Szálamba szarvángászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"50. Szálamba szarvángászana - vállállás alátámasztással
Ez az ászana az összes erőközpontot, ideget, szervet, ízületet tonizálja, és ezért nevezik szarvángászanának. Az ászana kétféle lehet – alátámasztással vagy anélkül, itt az elsővel foglalkozunk.
Technika:
  1. Feküdjünk hanyatt, kinyújtott lábakkal, összezárt térdekkel, és spiccelő lábfejekkel. Emeljük fel a fejüket, és hozzuk összhangba a lúbujjak, térdek és a kezek helyzetét, majd engedjük vissza a fejünket a talajra, az állunkat a mellkasra nyomva. A karjaink kinyújtva fekszenek a testünk mellett, a tenyereink a padlón vannak összezárt ujjakkal.
  2. Lélegezzünk be és ki lassan és mélyen, miközben hangot hozunk létre a torkunkban, mindkét orrlyukunkon keresztül három vagy négy alkalommal.
  3. Lassan lélegezzünk ki és emeljük fel mindkét lábunkat együtt. Hozzuk a trstünket függőleges helyzetbe, a nyakunk pihenjen a földön. Hajlítsuk be a könyökeinket és hozzuk fel a tenyerünket, támasszuk meg vele a hátunkat a gerinc két oldalán, a tenyereket a lapockákhoz minél közelebb ohzva. A könyökeink ne legyenek távol egymástól, hanem lehetőleg minél közelebb, körülbelül 30 cm-re."
(A Jóga-makaranda első kötetében már ismertetve volt a szálamba szarvángászana és a nirálamba szarvángászana három változata.)

Nincsenek megjegyzések: