2019. május 28., kedd

Képtelenség egy szint elérésére és megtartására

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Patandzsalí utolsó két akadálya a képtelenség egy szint elérésére és annak megtartására. Az adott szint elérésére való képtelenség a túl gyenge szoláris attitűdre vonatkozik, mely miatt az illető nem tudja „meghódítani” a kívánt szintet, vagyis a fundamentalizmus ellentétéről beszélünk. Ebben az esetben az önbizalmat és a meggyőződést kell növelni, amíg el nem érjük a kiegyensúlyozott szintet. Adjuk hozzá a szúrja-bhédanát és az uddzsájí pránájámákat a naulí vagy kapálabhátí krijákkal kombinálva, valamint a tüzes ászana-gyakorlást. Ha Istenen valamelyik mindenkit legyőző aspektusában meditálunk, mint például Ráma vagy Naraszimha, az is segíthet.

Egy adott szint megtartására való képtelenség a fennmaradás hiányára utal. A fennmaradás egy tápláló, lunáris attitűd. Ha a szoláris oldal, vagyis a fundamentalizmus túlzottan domináns, hamar ki fogunk égni vagy kiszemeljük a következő célt, elfeledve, hogy mennyire fontos a jelenlegi állapot fenntartása. Fizikai szinten az adott szint fenntartásának kudarcát okozhatja a túl sok pitta és kevés kapha, mely esetben az olyan pránájáma-módszerek alkalmazandóak, mint a csandra bhédana, a sítalí és a sítkarí. Óvatosan fokozhatjuk a fordított pózokban eltöltött időt (például fejenállás, vállállás) szintén hasznosak (persze figyelembe véve a korábbi könyveimben részletezett elővigyázatossági lépéseket). Egy állapot fenntartása a „megtartó erővel” is kapcsolatban van. A kumbhaka (légzésvisszatartás) hosszának növelése szintén javítja a megtartó erőt, mint ahogy az ászanák hosszabb kitartása is. A meditáció szempontjából Isten olyan aspektusain meditáljunk, melyekben fenntartja a világot (például „Lényem parányi részével ezt az egész univerzumot fenntartom” - Bhagavad-gítá 10.42).

A fent említett krijá- és pránájáma-technikákat részletesen leírtam a „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben. Ebben a szövegben nem érdemes további részletekbe bocsátkozni ezzel kapcsolatban. Ennek a szakasznak az volt az üzenete, hogy a jója összes akadályának (bár egyik vagy másik erősebb lehet valamelyik rétegben) van fizikai, pránikus (a légzéshez kapcsolódó) és mentális összetevője is. Patandzsalí azt mondja az 1.31. szútrában, hogy „Az akadályokból szenvedés és frusztráció (mentális komponens), a test nyugtalansága (fizika komponens) és belégzés és kilégzés (légzési komponens) származik.” Más szavakkal, az akadályok egyszerre nyilvánulnak meg a mentális, pránikus és fizikai szinten. Leegyszerűsítés lenne azt gondolni, hogy meg tudunk szabadulni tőlük pusztán a test edzésével, vagy csak légzéssel, vagy csak a meditációval. Ha e három megközelítés közül csak az egyiket használjuk, akkor csak az egyik réteget (kósát) fogjuk tudni megtisztítani, amelyben az akadályok lehetnek. De mindhárommal foglalkoznunk kell. Ennek megértése alkotja a következő fejezet alapját, mely arról szól, hogyan készítsük fel magunkat a szamádhira."

Nincsenek megjegyzések: