2019. május 30., csütörtök

Az ászana és a szamádhi

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"3. Fejezet
Az elme felkészítése a szamádhira
Ez a fejezet összefoglalja a jóga útját a szamádhiig. Nagyon fontos, hogy a jógik már az elején megértsék a szamádhi technikai folyamatát és nem csak akkor, amikor elkezdik gyakorolni. Máskülönben később rájöhetnek, hogy a gyakorlásuk jelentős része (például a test és az ászana-gyakorlás kizárólagos hangsúlyozása) nem járult hozzá tól sokkal a jóga céljának eléréséhez. Ha igyekszünk már a jógikus életünk elején helyesen megérteni a szamádhit, akkor nem fogunk ilyen csapdákba esni. A jóginak meg kell értenie, hogyan kapcsolódik és származik a szamádhi az ászana, krijá, pránájáma és Kundaliní meditáció gyakorlásából.
Ez a négy aspektus alkotja a jóga alkímiai folyamatát, a transzubsztanciációt (vagyis az alap szubsztancia átalakítását egy magasabbá). Ebben a fejezetben azonban csak e négy aspektus helyes gyakorlásának hatását tudom ismertetni. Magukat a technikákat a tárgyról szóló előző köteteimben írtam le. Vegyük észre, hogy pontosan ugyanezt a megközelítést használja a Jóga-szútra is. Patandzsalí néhány mondatban összefoglalja az ászana, pránájáma stb. helyes gyakorlásának hatásait. Nem bocsátkozik részletekbe, ami hatalmas terjedelmet igényelne; és ezért a modern kommentátorok gyakran ezt úgy értelmezik félre, hogy nincsenek is részletek. Amikor Patandzsalí három rövid szútrában ismerteti a helyes ászana-gyakorlás hatásait, nem azt érti ezalatt, hogy nem kell évtizedeket töltenünk vele, hogy elérjük ezeket az eredményeket. Azt szeretné átadni, hogy addig kell gyakorolni őket, amíg tartósan meg nem valósítottuk azt, amiről a három szútra beszél.
Ennek elérése valójában sok évtizednyi gyakorlást igényelhet. Közben folytatni kell a jóga többi ágának gyakorlását; vagyis a jóga céljának elérése érdekében elengedhetetlen a gyakorlásuk.
A helyes ászana-gyakorlás az, ami felszabadítja a testi szöveteket a feltételekhez kötöttség fizikai szintje alól. Ezt azáltal éri el, hogy számos különböző pózon visszük keresztül a testünket, melyek közben mélyen lélegzünk és elengedjük az érzett feszültséget és a hozzá társuló tudatalatti programokat is. Ha a vinyásza módszert követjük, akkor ehez még hozzájárul a testünk alkímiai hevítése, mely által a test erős és egészséges lesz és ezálta felkészítjük a pránájáma és a meditáció gyakorlásához szükséges testhelyzetekre. Így lesz az ászana-gyakoráls a szamádhi gyakorlásának alapja."

Nincsenek megjegyzések: