2019. november 14., csütörtök

Egységben Mindennel

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"A második állapot, amiről Patandzsalí beszél, a prakritilajá nevet viseli, ami azt jelenti: „aki a prakritibe merült”. A prakriti az isteni teremtőerő. Laza fordításban a prakritilajá annyit tesz: „aki mindennel egy”. Sokan, akik spontán misztikus élményeket éltek meg, ezekkel a szavakkal írják le. Nem akarom senkinek elvenni a kedvét a misztikus kísérletezgetéstől, de gondoljuk végig a „mindennel egyként levés” hosszú távú következményeit! A „minden”, vagyis a világ folyamatos áramlásban van. Minden tárgy és megnyilvánulás a mag állapotból a megnyilvánult állapotba, majd a maradvány állapotba kerül. Minden alkotóelemekből áll, így minden szétesik és megsemmisül. Ezen felül sok minden van ebben a világban, amivel nem szeretnénk „egyek” lenni, különösen az emberiség kellemetlenebb oldalával. Patandzsalí és a jógik általában azt mondják, hogy az út nem az, hogy „eggyé váljunk mindennel”, hanem hogy megállapodjunk a tudatban (legyünk tudatosak mindenről, de tudjuk, hogy nem vagyunk azonosak vele).
Mivel a haladó meditáció-gyakorlók számára ez egy fontos kérdés, egy kicsit mélyebben fogok foglalkozni a prakritilajá, vagyis a „mindennel egyként levéssel”, mielőtt megmutatnám, hogyan kerüli el a bajt a jógi.

A haladó tanulók mindig azt kérdezik tőlem: „Nem ugyanaz a tudat (purusa) és a Világ/Természet (prakriti) magasabb szinten? És ha igen, akkor miért annyira vaskalapos Patandzsalí, elvéve a kedvünket a misztikus kísérletezéstől, hogy nem engedi meg azt, hogy „eggyé váljunk mindennel”? Absztrakt és elméleti szinten a tudat (purusa) és a Természet (prakriti) valóban egyek, de csak filozófiai tekintetben. Mindkettő egy Istenben. De mi nem vagyunk isten. Mi Isten gyermekei vagyunk, ezért bennünk nem egy a tudat és a világ. Hogyan lehetséges ez? Hogyan lehetünk ennyire különbözőek Istentől? Az ősi tanító, Rámánudzsa ezt az „azonosság a különbözőségben” (bhéda-abhéda doktrína) formulájában válaszolja meg. A bhéda-abhéda azt mondja, hogy igen, azonosak vagyunk Istennel, abban, hogy tiszta, végtelen, forma nélküli, örök tudat (purusa) vagyunk; de abban eltérünk Istentől, hogy nem vagyunk azonosak az univerzummal. Hasonlítsuk össze az egész univerzumot a testünkkel. Érthető a különbség? Isten testét az univerzum (illetve pontosabban a múlt, jelen és jövő összes párhuzamos univerzumainak összessége) alkotja, ami azt jelenti, hogy Isten ereje és intelligenciája határtalan, örök és végtelen. Ezzel szemben a mi hatalmunk és intelligenciánk korlátos, átmeneti és véges. Így a jógik az énnek azon a részén meditálnak, azt valósítják meg és abban állapodnak meg, ami azonos a tudattal (purusával)."

Nincsenek megjegyzések: