2021. május 17., hétfő

Haladó Wim Hof légzés

Ezt a légzési módszert Dan Vadnais fejlesztette ki, és a Wim Hof módszer módosított változata. Lúgosító DMT légzésnek nevezte el. A légzésciklusok a következőképpen épülnek fel: 

1. fázis: 

Vadzsrászanában ülve ajánlott végezni a gyakorlatot. erőteljes belégzés az orron keresztül, hangos kilégzés a szájon keresztül. Ritmikusan lélegezzünk 40-50 kört, az utolsó 10-ben felépítve a pránát. Belégzésnél egy kicsit hátrahajlík, nyílik a mellkas, kilégzésnél domborítjuk kissé a hátunkat. 

2. fázis:

1. Teljes kilégzés a szájon keresztül vadzsrászana pozícióban, előrehajlással.

2. Levegő kint tartása az összes izom megfeszítésével.

3. Visszaegyenesedünk, miközben ellazítjuk az összes izmot, és még mindig tartjuk a kumbhakát.

4. Múla és uddíjána bandha a kumbhaka végén, függőleges törzzsel.

5. Erőltetett belégzés az orron keresztül, a nyakizmok megfeszítésével, a szánkat mosolyra húzzuk, de csak az orron keresztül lélegzünk be. A belégzés közben a nyelvünk érjen a szájpadlásoz. A belégzést a gáttól indítjuk (múla bandha), a gerincet hátrahajítjuk, és a tenyereket letámasztjuk a hátunk mögött. 

6. Levegő bent tartása, kb fele annyi ideig, mint a kint tartás. 

Azonnal hozzákezdhetünk a második körhöz, majd a harmadikhoz. Utána lélegezzünk teljesen nyugodtan és élvezzük az elme csendjét. Le is fekhetünk savászanába. Ajánlott három körrel kezdeni, és pár hónap napi gyakorlás utá emelni 4-5 körre. A maximum napi 10-15 kör az, ami még veszélytelen, de igazából ebben az időben érdemesebb más légzőgyakorlatokat vagy meditációt végezni.

Nincsenek megjegyzések: