2021. május 2., vasárnap

Torokcsakra - 2. rész

Az ötödik csakra ad hangot a szívünk érzelmeinek, a szeretetünk, kedvességünk, megbocsátásunk kifejezésének. Ebben a központban kombinálódik össze a négy alsó csakra négy eleme - föld, víz, tűz, levegő - tiszta energiává, mely biztosítja az álmaink mátrixát vagy keretét, mit ahogy a lépviasz adja meg a méhkas formáját. A torokcsakra biztosítja ezt a mátrixot, mely köré a világunkat építjük.   

Az ötödik csakra lehetővé teszi, hogy befelé tekintsünk, belső folyamatainkra. Ebben az energiaközpontban válik lehetővé a valódi introspekció, mivel itt válik első ízben hozzáférhetővé belső világunk teljessége. Kifejlesztjük azt a szókészletet, mellyel le tudjuk írni érzelmi, pszichés és spirituális életünket. Ennek a spirituális szótárnak a mértéke és mélysége a hatodik csakrában fog tovább nőni, azzal a képességgel együtt, hogy a belső értékekhez tudjunk nyúlni, amikor úgy érezzük, hogy változást szeretnénk eléri a külső világban.

A csakra diszharmonikus működése esetén a spirituális tudás könnyedén dogmává válhat. Ez a patológiás elváltozás egész egyházakat és nemzeteket érint, melynek ékes bizonyítéka az inkvizíció, vagy a vallási intolerancia számtalan megnyilvánulása.

Kronológiai értelemben az ötödik csakra a 28 és 35 éves életkor közötti időszakban uralkodik, amikor is elkezdünk nyomot hagyni a világban. Ha az ötödik csakra tiszta, akkor elismerésre és nagy jártasságra tehetünk szert a szakterületünkön. A tapasztalatunk és a tudásunk határozza meg a helyzetünket a világban. Az ötödik csakra a lehetséges jövőképeinket is engedi látni és valóságba hozni.

A torokcsakra szoros kapcsolatban van a pajzsmiriggyel, mely a testünk hőmérsékletét szabályozza. A metabolizmus mértékét szabályozza azáltal, hogy meghatározza, milyen gyorsan ég el az „üzemanyag” a sejtjeinkben, így hatással van a testsúlyra és a vitamin-háztartásra is.

Az ötödik csakra szintjén kezdjük el kifejleszteni a globális perspektívánkat. Már nem csak egy csoportra, törzsre, kultúrára rögzítjük a figyelmünket. Minden népel azonosítjuk magunkat, a fajtól vagy születési helytől függetlenül. Az első csakrában az anyánk határozza meg az azonosságunkat; a másodikban a családunk; a harmadik csakra szintjén lázadni kezdünk a szülők ellen, és a társainkkal azonosítjuk magunkat; a negyedikben pedig a nemzetünkkel vagy a kultúránkkal. Az ötödik csakra szintjén válunk igazán a bolygó polgáraivá.

A diszharmonikusan működő ötödik csakra nemkívánatos pszichés vagy természetfeletti észleléseket, élményeket eredményezhet, különösen a borderline személyiségzavarral küzdőknek, akiknél könnyen alakulhat ki pszichózis és neurózis. Mindannyiunknak vannak olyan reggelei, amikor úgy érezzük, hogy a világ összeesküdött ellenünk, és jobb lett volna az ágyban maradni. A konyhában nem találunk semmit, az autóba ülve sorban piros lámpákat kapunk. Amikor úgy érezzük, hogy diszharmóniába kerültünk az életünkkel és az univerzummal, visszahozhatjuk magunkat a szinkronba, ha megtisztítjuk a torokcsakrát és eltávolítjuk belőle a nehéz, kaotikus energiákat, mert a tiszta és éber torokcsakra összhangba hoz az univerzum törvényszerűségeivel.

A közönséges emberek esetében az ötödik csakra úgy működik, mint egy kémény, melyen keresztül az alsóbb csakrák „égéstermékei” távoznak. A csakrát úgy is megtisztíthatjuk, ha háromszor megütögetjük a torkunk tövét az ujjainkkal, különösen, ha előtte egy „toxikus” emberrel volt dolgunk. Sok ember szinte kizárólag arra használja a beszédet, hogy hangot adjon az alsó csakráiból fakadó érzelmi igényeinek. De ahogy tudatosabbá válunk pszichológiai és spirituális forrásainkról, az ötödik csakra ereje is növekszik, és felfedezzük valódi hangunkat. 

Nincsenek megjegyzések: