2021. június 11., péntek

Cassiopeia - az északi ég Királynéje

Miután kiderült, hogy a Cassiopeia a születési szerencsecsillagom, gondoltam, utánanézek, hogy mit tartottak róla az északi félteke ősi kultúrái (mivel főleg a Föld ezen része felett látható ez a csillagkép). A görög mitológia nem okoz csalódást, itt az archetipizált alakok erőteljes fejlődési folyamatok kellős közepén vannak, így sorsukból sok mindent megtanulhat az ember. 
A görög mitológia szerint tehát Cassiopeia az etióp Cepheus király felesége volt (akit a mellette lévő Cepheus csillagkép képvisel). A királyné egyszer azzal dicsekedett, hogy ő még a Nereidáknál (tengeri nimfáknál) is gyönyörűbb. A Nereidák persze ezen felháborodtak és megkérték Poszeidont, hogy büntesse meg Cassiopeiát hiúságáért. Poseidon felesége ugyanis az egyik nimfa, Amphitrité volt. 
A tengeristen odaküldte Cetust (egy nagy cetet, akit a Cetus, vagyis Bálna csillagkép jelképez), hogy háborgassa Cepheus királyságának partjait. Cepheus egy orákulumtól tudta meg, hogy Poszeidon dühét vívták ki, és annak érdekében, hogy kiengeszteljék, fel kell áldozniuk a cetnek a lányukat, Andromédát. Vonakodva ugyan, de eleget tettek a kérésnek és egy tengerparti sziklához láncolták Andromédát. Az utolsó pillanatban mentette meg Perszeusz, a görög hős, aki később feleségül is vette. Az esküvőn azonban megjelent Androméda egyik korábbi kérője, Phineus, és bejelentette, hogy Androméda keze csakis őt illeti meg. Perseus persze harcba szállt szerelméért, de csak úgy tudta legyőzni erőfölényben lévő ellenfeleit, hogy a Medusa nevű szörny levágott fejét mutatta feléjük. Aki csak ránézett Medusa fejére, mind kővé dermedt, beleértve Cepheust és Cassiopeiát. Ezek után Poseidon az égbe helyezte őket, mint csillagképeket. Cassiopeia arra van kárhozva, hogy örökké a Sarkcsillag körül kőrözzön, ráadásul fél évig fejjel lefelé, a hiúsága miatti büntetésként. Cassiopeia ott látható égi trónusán, amint a haját fésüli. A hiúsággal és az áldozathozatallal kapcsolatos leckék ezek. 
A kínai mitológiában volt egy Wangliang nevű legendás kocsihajtó. Wangliangot egyszer megkérte egy Hszi nevű vadász, hogy vezesse a kocsiját. De egész nap nem lőttek egy madarat sem. Miután Hszi visszatért a vadászatról, arra kezdett panaszkodni, hogy Wangliang a legrosszabb kocsihajtó a világon. Wangliang azt kérte, hogy másnap próbálják újra. Ez alkalommal egy reggel alatt tíz madarat fogtak. Hszi egybból meg akarta tartani Wangliangot, mint kocsist. Wangliang azonban nemet mondott, és elmagyarázta, hogy első nap a szabályok szerint vezette a hintót; a második alkalommal azonban csalt, és nekiment a madaraknak, hogy Hszi könnyebben elkaphassa őket. Nem akart egy olyan vadász kocsihajtója lenni, aki nem volt becsületes. "Az ember nem egyenesíthet ki másokat úgy, hogy közben maga meghajol." - mondta.  

A magyar néphagyományban „Korcsma” néven emlegetik. Innen jön ki a „Részegember”.

Nincsenek megjegyzések: