2021. június 21., hétfő

Tudatos teremtés inka módra

A Q'oyllurrit'i fesztivál

Peruban minden évben megrendeznek egy több napos fesztivált az Ausangate hegy lábainál, mintegy 4700 méteres magasságban, ahol a hőmőrséklet általában a fagypont alatt van. Ezen a fesztiválon mintegy 50 ezer perui indián és bennszülött szokott összegyűlni, de mivel egy szinkretikus fesztiválról van szó, melyben a katolikus papok is részt vesznek, szinte minden hívő ember meglátogatja az Andokban. A fesztivál a Corpus Christi (az Úrnapja ünnep) előtti taliholdkor zajlik minden évben. Indén a Corpus Christi június 3-ra esett, az előtte lévő telihold pedig egybeesett a holdfogyatkozással, május 26-án volt. A többnapos fesztiválon a résztvevők végig böjtölnek, táncolnak és szertartásokat végeznek, és az utolsó napon jön el a puqllay, vagyis az "isteni játék" ünnepe.

Ennek a szertartásnak az a lényege, hogy a résztvevő zarándokok "eljátsszák" mindazt, amit szeretnének megnyilvánítani az életükben, és amihez szeretnék a Szellemvilág hozzájárulását kérni, tudván, hogy enélkül az álmok nem válhatnak valóra. A "játékosok" kiosztják egymás között a szerepeket, jelmezbe öltöznek, kellékeket várásolnak a helyi árusoktól, például kis autókat, házakat, hamis pénzt, stb. melyekkel minél élethűbben igyekszenek eljátszani mindazokat az eseményeket, melyeket szeretnének bevonzani az életükbe (például házasságkötés, ingatlan vagy autó vásárlása, gyerekáldás, gyógyulás, de ugyanúgy spirituális célokat is eljátszhatnak a résztvevők). Az inka világképben nem tekintik alacsonyabb rendűnek a világi boldogulást a szellemi áldásoknál, mivel a perui társadalom általában sokkal szűkösebb anyagi lehetőségek között él, mint az európai vagy "nyugati" jóléti társadalmak tagjai. 

A több napos böjt, hidegben levés, a felajánlott imák és adományok, a tánc, a szent zarándoklat a hegycsúcsokra, a gleccserekhez mind azt a célt szolgálják, hogy a Szellemvilág meghallgassa a zarándokok kérését, és támogassa vágyaik manifesztálását. Ha a "játékos" álmában megjelenik Q'oyllurrit 'i Ura (akit általában Jézusként vagy egy fénylő lényként vizionálnak), vagy az Apuk szelleme vagy a Nusták (tündérek) valamelyike, akkor a vágya meghallgattatott és teljesülni fog. Az alábbiakban azt szeretném leírni, hogyan végezhetjük el a puqllay szertartást mi magunk is a vágyaink megnyilvánítása érdekében. 

1. Válassz egy kedvező napot (például telihold, napforduló, napéjegyenlőség napja, tízmilliószoros nap vagy maga a Q'oyllurrit 'i szertartás napja). Szerezz be virágokat, valamint készíts természetes anyagokból (fa, papír stb.) olyan tárgyakat, maketteket, melyek a manifesztálni kívánt dolgokat képviselik. 

2. Keress egy helyet a Természetben. az erdőben vagy vízparton, amit kedvező erejűnek érzel, vagy egyébként is ott szoktál szertartásokat végezni. Meditálj és imádkozz ezen a helyen a hét irány felé, és fejezd ki vágyadat a SZellemvilág felé. Végezhetsz dohány- vagy ételfelajánlást a szellemeknek, sőt, ha a szertartás előtt elvégzel valamilyen aszketikus gyakorlatot (böjt, virrasztás, a szertartáshely gyalogos megközelítése vagy valamilyen karitatív munka), az még inkább növelheti a szertartás erejét.

3. Gyűjts kisebb-nagyobb köveket a szertartás helyszínén, vagy vigyél magaddal köveket, melyekből meg fogod építeni az oltárat. A kövek elmozdítása előtt kérj engedélyt a hely szellemétől, és helyezz el egy kis dohányt a kő helyén. Ha mások felhasználták már a köveket valamilyen építményhez, akkor lehetőleg ne azokat vedd el. 

4. Válaszd ki az oltár helyszínét! Minden egyes kő elhelyezésekor mondj egy imát, és mondd ki, hogy mit képvisel a kő. Például szeretnél egy földet, és a telket képviselő kis földterület négy sarkára elhelyezel egy-egy követ, majd kirakod a kövekből a házat, ingatlant, munkahelyet stb. amit szeretnél megnyilvánítani. Helyzed el benne a tárgyakat, személyeket, akikkel szeretnél együtt lenni az életedben, és amikor kész az oltárad, akkor díszítsd virágokkal (fehér, sárga és piros virágok a legjobbak). Ajánlj fel füstölőt, és énekelj, imádkozz és meditálj, kérve a Szellemvilágot, hogy támogassa kérésedet. Azon is meditálhatsz, hogy mit vagy hajlandó falajánlani cserébe, vagy mit kér a Szelemvilág felajánlásként tőled. Az Ayni, vagyis viszonzás törvénye alapján ugyanis nem kérhetsz egyoldalúan, anélkül, hogy meghálálnád a Szellemvilág támogatását. 

Az Apacheta és a Nawi létrehozása

A fenti szertartáshoz hasonló kis kőépítményeket más célból is létrehozhatunk. Az egyik ilyen kőépÍtményt, mely általában egy kis torony formáját szokta ölteni, Apachetának nevezzük, és egy megemlékezés a hely szelleme, az Apu felé. Ha valami fontos történik az életünkben, és szeretnénk, ha ennek emléke nem veszne el, és hálát szeretnénk adni az életnek, amiért az adott esemény bekövetkezhetett, akkor az Apacheta építésével létrehozunk egy "horgonyt" a téridő tengerén, melynél mindig ki tudunk kötni meditációban, ha később szeretnénk visszatérni és táplálkozni ebből az eseményből. Az Apacheta inkább egy férfi-szimbólum, míg a Nawi (kör) inkább befogadó, női szimbólum. A Nawi tulajdonképpen egy "közösségi kör", mely az embereknek egy közös téma, cél stb. mentén történő kapcsolódását segíti elő. Például ha létrehozunk egy közösségi szertartáshelyet, akkor ott egy kis körbe kirakva a köveket, vagy akár elásva őket a föld alá, létrehozhatunk egy olyan kaput, melyen keresztül mindenki mélyebben tud kapcsolódni az általunk megalkotott körhöz. Stonehenge is egy ilyen energiájú megalitikus építmény. A pueblo indiánok például kör alakú Kiwákat, földbe vájt, agyagból épített kis barlangokat hoztak létre, ahol szertartásaikat végezték. Számos ősi nap-templom is kör alakú építmény, kerítés formájában maradt fenn az évezredek során. A kör közepébe lépve érezhetjük erőteljes húzó erejét. 

puqllay szertartást évente egyszer érdemes elvégezni, és közben hálát adni a Szellemvilágnak, ha a végyaink beteljesülnek. A despacho felajánlás is elősegítheti a vágyak naifesztációját, de annak részleteiról majd később fogok írni. Tegnap délután Pilisszántón tartottunk egy transzlégzést, és mivel a Gyógyító Csillag körül nagyon sok kő van, én is építettem egy kis manifesztációs várat a szertartás befejeződése után. 

Nincsenek megjegyzések: