2010. február 3., szerda

Ahimsa

Úgy gondoltam, hogy írok egy pár gondolatot az öt jámáról és az öt nijámáról. Patandzsali mindegyikhez felsorol egy-egy áldást, vagy mondjuk inkább úgy, hogy misztikus képességet, amit elér az, aki tökéletesen gyakorolja. A további képességek a harmadik fejezetben találhatók, ahol a szamjamáról, vagyis a meditációról ír. Az persze magasabb szint, a jámát és nijámát pedig ugyebár az ászanák előtt mondja.

Pattabhi úgy kommentálja, hogy a mai korszakban annyira fejletlenek az emberek erkölcsileg és spirituálisan is, hogy elkezdhetik az ászanát még akkor is, ha nem tudják követni a tíz elvet, és majd menet közben kialakul. De azért érdemes némileg foglalkozni velük, megismerni, és megnézni, hogyan tudjuk az életmódunk részévé tenni. Szóval a 2.35-ös szútra szerint, annak a közelében, aki teljes mértékben gyakorolja az ahimszát, megszűnik minden ellenségeskedés.

Mit jelent maga az ahimszá? Erőszakmentességet, tettben, szavakban és gondolatban (de legalább az elsőben), önmagunk és minden más élőlény felé. Én a vegetáriánizmust kiemelném, mert ha az állatok ölését szponzorálod, elég nehéz erőszakmentességről beszélni. Plusz a hús fogyasztása nem csak súlyos karmával jár, hanem az ölés agressziója befertőzi a tudatodat az elfogyasztott táplálékon keresztül.

Én Swami Satyananda fordítását és magyarázatait használom, és itt példákat ad arra, hogy kinek sikerült maradéktalanul gyakorolnia az ahimszát a nagy szentek közül. Buddha például ki tudta békíteni a vitázókat, és a gyalázkodók is elhallgattak a jelenlétében. Patandzsali asramjában egy tányérból evett a tehén, kecske és tigris is. Gandhinak azonban, bár az erőszakmentesség politikájáról híres, úgy látszik, nem sikerült maradéktalanul gyakorolnia, mert gyilkosság áldozata lett. Más szenteket is említ, akik tragikus véget értek, pl. Krisztus, Mohamed vagy Maszúr szúfi szent, ami ara utal, mennyire nehéz maradéktalanul gyakorolni az ahimszát.

Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor ne is gyakoroljuk. Minél jobban sikerül, annál több belső békére teszünk szert, annál könnyebben tudjuk koncentrálni az elménket gyakorlás közben.

Nincsenek megjegyzések: