2010. február 28., vasárnap

Iyengar idézetek 1. rész

B.K.S. Iyengar "Yoga - the Path to Holistic Health" című könyvéből szeretnék idézni néhány gondolatot.

Egyre több szempontból tisztelem az öreget. Egyrészt a "Light on Yoga" című korszakalkotó művéért, amiben nagyon sokat rögzített Krishnamacharya hagyatékából, másrészt a 108 dropback miatt, valamint azért, mert kilencvenévesen is gyakorol, ami bizonyíték arra, hogy a jóga nem csak fiatal és fitt embereknek való.

Nos, akkor néhány idézet, illetve az én kiegészítő gondolataim:

"Amíg nem érjük el a szabadságot a testben, az elme szabadsága lehetetlen."

A test hajlékonyságának, nyitottságának növekedése elősegíti az elme megnyílását, a személyiség fejlődését. Ezt többek esetében tapasztaltam, akik évek óta jógáznak nálam.

"A jóga egy lámpás, amely, ha meggyújtjuk, többé nem halványul el. Minél jobban gyakorolsz, annál fényesebb a lángja."

Feltéve, ha az ember nem hagyja abba a gyakorlást. De a rendszeres gyakorlás valóban nagyon szépen fényesíti a testet-lelket.

"A jóga gyakorlása után az elme nyugodt és passzív lesz"

Valójában már a gyakorlás közben, a gyakorlás elején próbáljuk elérni ezt a passzív-éber tudatállapotot a légzés tudatosítása által, és ennek a napunk további részére is ki kellene hatnia.

"A jóga célja az ellentétes impulzusok káoszának lecsitítása"

Itt Iyengar tulajdonképpen a jógascsittavrittiniródhah szútrát idézi, mivel az elme változásait legtöbbször belső konfliktusként éljük meg.

"A jóga rendszeres gyakorlása segíthet abban, hogy szilárdan és stabilan nézz szembe az élet forgatagával."

Valószínűleg békésebb és boldogabb lenne a világ, ha mindenki jógázna, mert az emberek megtanulnának uralkodni az elméjükön, és nem máson kitölteni az indulataikat.

"A jóga az egyéni önvaló összekapcsolódása az univerzális önvalóval"

A "jóga" szó az igázás mellett az összekapcsolódást is jelenti. Az egyéni lélek (dzsívátmá) megtalálja elveszett kapcsolatát a forrásával, a Legfelsőbb Lélekkel (Paramátmá). Ebben a kapcsolatban nem veszíti el szükségszerűen az egyéni létezését, hanem tökéletes harmóniába kerül Istennel és minden teremtményével.

"A kifinomult, érett elme felülemelkedik a határokon és így túllép a hétköznapi látásmódon."

Patandzsali sziddhiknek vagy vibhútiknak nevezi azokat a "nem hétköznapi" képességket, amikre a jógi szert tesz. Mindezek a képességek az elme kontrollálásából, kiműveléséből fakadnak.

"A test a templomod. Tartsd tisztán, hogy a lélek méltóképpen lakhasson benne."

A jóga egy olyan rendszer, amely elősegíti lényünk tisztulását minden szinten. A jámák és nijámák, az ászana, pránájáma, a kriják és az összes többi gyakorlat ezt hivatott elősegíteni.

"Az ászanák egészségesen és aktívan tartják a testedet és az elmédet."

A test szinte függőségbe kerül a napi rendszeres ászana-gyakorlástól, ami szerintem nem rossz, mert ez olyan, mint az egészséges táplálék. Anélkül is tudsz élni, de nem az igazi.

"Az ászana nem egy olyan póz, amit mechanikusan veszel fel. Gondolkodást is igényel, melynek a végén egyensúlyba kerül a mozgás és az ellenállás."

Iyengar mindig a pózok statikus kitartását hangsúlyozza, míg a vinyászában arra törekszünk, hogy a mozdulat és a stabilitás egyszerre legyen jelen, a légzéssel összhangban. Ez számomra még érdekesebb. Persze teljes mozdulatlanság csak akkor van egy pózban, ha légzésvisszatartással csinálod.

"Az ászanák hosszú és megszakítatlan, tudatos gyakorlása sikerhez vezet."

Ezt kétféle módon lehet értelmezni: maradj egy ászanában hosszú ideig, vagy pedig minden nap gyakorold az ászanát. A hosszú ideig történő kitartás valóban azt mutatja, hogy mesteri szinten elsajátítottuk az ászanát. Ugynakkor a rendszeres gyakorlás során megtapasztaljuk, hogyan tudunk viszonyulni az ászanához különböző mentális és fizikai állapotokban.

"A test a múltban létezik, az elme pedig a jövőben. A jógában mindkettő a jelenben kapcsolódik össze."

A test a múltbeli karma kikristályosodása, míg az elme folyamatosan a jövőbeni lehetőségeken mereng. A kettő összekapcsolása a jelenben a jóga állapota, amely a valódi transzformáció lehetőségét hordozza magában.

"A klasszikus pózok, ha megkülönböztetéssel és tudatossággal gyakoroljuk, teljes, harmonikus egésszé teszik a testet, elmét és a tudatot."

A jógában több ezer klasszikus póz van, minél többet kutatjuk ezeket, annál több érdekes tapasztalatra fogunk szert tenni.

"A jóga gyakorlása elősegíti a mentális hozzáállásunk pozitívabbá tételét."

A tisztulás nem csak fizikai, hanem mentális szinten is bekövetkezik, és ezáltal az értékes tulajdonságok könnyebben a felszínre tudnak kerülni.

"Mindannyiunkban van egy szunnyadó isteni szikra, amelyet a jóga segítségével kell lángra lobbantani."

A "tapas" kifejezés hőt jelent, a jóga által létrehozott tisztító és átalakító hőt. Ez fizikai szinten kiűzi a tisztátlanságokat az izzadás által, és mentális szinten is megtisztít a meditáció közben.

"Úgy gyakorold az ászanákat, hogy teret hozol létre az izmokban és a bőrben, hogy a test finom hálózata bele tudjon illeszkedni az ászanába."

A tudatos légzés által növelni tudjuk a teret a csontok között, az ízületekben, és végül minden szövetben. Ezáltal a blokkok, a megrekedt szennyeződések könnyebben távoznak.

"A nyújtás intenzitásának pillanatról pillanatra növekednie kell és meg kell fiatalodnia."

A legtöbb jógapózban nyújtjuk az ízületeket vagy a gerincet. Jobb, ha a nyújtás nem statikus, hanem dinamikus, vagyis minden egyes légzésnél egy kicsit tovább próbálunk nyújtózkodni.

"A jógi agya a lábujjától a feje tetejéig ér"

Ez arra utal (gondolom én), hogy a jóginak az egész testéről tudatossá kell válnia. Egy fejlett jógi még a testén túl is ki tudja terjeszteni a tudatosságot.

"A test mozgásának és az agy intelligenciájának szinkronba kell kerülnie és ki kell békülnie."

Ha zavaró mentális működéseket érzékelsz a jóga gyakorlása közben, akkor a légzésre kell koncentrálni, és el kell engedni a szükségtelen dolgokat. Engedd, hogy megtörténjen a folyamat, vesd alá magadat neki!

Nincsenek megjegyzések: