2010. február 2., kedd

Gregor Maehle Vol. 2.

Végre megérkezett! Utólag kiderült, hogy a hét eleji mérgelődésemnek igazából a saját figyelmetlenségem volt az oka, ugyanis a Bestsellers-nél rendeltem meg a könyvet, viszont a Pendragonnál akartam átvenni. Végül a Pendragonos üzletvezető járt utána, és átirányított a konkurenciához, hogy ott vár a könyvem. Úgyis bent voltam a belvárosban, úgyhogy egyből beszaladtam az Október 6. utcába, és meg is vettem potom 6500 Ft-ért az "Ashtanga Yoga - the Intermediate Series" című könyvet. Természetesen Gregor Maehle a szerző, és az alcím: "Mythology, Anatomy and Practice."

Az utóbbi időben elég sok részletet fordítottam az első kötetből, és mág távolról sem járunk a végén. Úgyhogy nem sietünk, majd szépen fokozatosan feldolgozzuk az első kötetet, utána pedig majd a másodikat is. Addig is némi előzetes a tartalomból, és aki belelkesedik, az megrendelheti magának. Az elején áttekinti a 8 lépcsőfokot filozófiai szemszögből, majd a 2. sorozat szerkezetét. Hét részre osztja a sorozat középső "testét", amivel én helyenként nem értek egyet. Én azt mondanám, hogy:

1. Gerinc-sorozat (dominánsan hátrahajlítás plusz egy kis csavarás) - Pásászanától az ardha-matszéndrászanáig
2. Csípőnyitó sorozat - Ékapáda-sírsászanától a Tittibhászanáig
3. Kartámaszok - Pincsha-majúrászanától a Nakrászanáig
4. A maradék - Vátájanászanától a Szupta-úrdhvapádavadzsrászanáig
5. Fejenállások

Utána elmagyarázza, hogy mi a 2. sorozat gyakorlásának a haszna, valamint azt, hogy mikor állunk készen arra, hogy elkezdjük. A bevezető után van egy "Roots" című filozófiai rész, ami szerintem nagyon hasznos. Azt gondolom, hogy azok az Astanga-gyakorlók is hatalmast lépést tesznek előre, ha elolvassák ezt a könyvet, akik már esetleg évek óta gyakorolnak, de következetesen ragaszkodtak az 1% elmélet elvéhez, és nem vitték túlzásba a filozófia tanulmányozását. Maehle a bevezetőben is arra hivatkozik, hogy Krisnamácsárja, akitől az egész rendszer származik, komoly hangsúlyt fektetett a filozófiára, a bhaktira és a magasabb elvek gyakorlására.

Egy egész részt szentel a szanszkrit nyelvnek, illetve a szerepének az Astanga gyakorlásában. Az ászana nevek mögötti mitológiával is részletesen foglalkozik, és ez a számomra egy nagyon érdekes téma, mert szerintem rendkívül sok archetipikus kapcsolatra bukkanhatunk abban, hogy a test miként alkalmazkodik az egyes ászanákhoz, illetve a tudatban milyen blokkok, berögződések húzódnak meg. Az én megértésemben az ászana a testen keresztül kifejezett odaadás, Isten felé fordulás.

Maehle elméletében a pózok szimbolikája négy csoportra oszlik: tárgyak neveit képviselő pózok, állatok neveit képviselő ászanák, emberi formákat képviselő ászanák, és isteni formákat képviselő ászanák. Amikor majd ezekről írok, biztos bőven fogom kommentálni a saját meglátásaimmal. Utána szinte mindegyik pózhoz társít egy-egy mítoszt az indiai mondavilágból. Végre!

Középső részként harminc oldalt szentel az anatómiának és a légzésnek, majd rátér az egyes pózok technikai leírására. A pózok jelentős részét egy Monica Gauci nevű szálkás nőci mutatja be, bár közben Maehle is megvillant egy-kettőt. Mindent összevetve hasznos kis könyv, és sokszor lesz idézve a blogban, de aki türelmetlen, az persze megrendelheti már most. Ha van dombornyomott hitelkártyád, akkor a legolcsóbban a Barnes & Noble oldalról lehet rendelni, itt több, mint 500 jógás könyvcím található. Ha nem tudsz interneten fizetni, akkor marad a Pendragon vagy a Bestsellers, és ott a boltban forintért átveheted, ha megjött.

6 megjegyzés:

Gabi írta...

Gregor Maehle 20 éve gyakorolja az ashtangát, és te nem értesz vele egyet??? Hogyhogy?

Gabi írta...

Még valami: láttam pár poszttal lejjebb, hogy egy hozzászóló nehezményezte, hogy "pipinek" tituláltál aerobick gyakorló lányokat. (mely hozzászólást most nem találtam) Ebben a bejegyzésedben pedig lenőcized Monicat.

Van valami gond a nőkkel? Vagy szerinted az ilyen kifejezésekkel nincs gond? Én furcsállom

Névtelen írta...

Kedves Gabi!

Nő vagyok, aerobik-rajongó (is), mégsem tudom rávenni magam hogy ennyire megsértődjek a nőci vagy akár az aerobik-pipi szóhasználaton. Talán azért nem, mert én is simán le(?)pasizok akár általam tisztelt/kedvelt férfiakat is. Bár Gauranga kifejezésmódja néha igen nyers, a nőci szó aranyos, ebbe belekötni az én szememben olyan mintha egy blogban pl a cici szó használatán akadnál ki. Kioktatónak hangozhat, de egyszer próbáld meg férfi-szemszögből nézni a világot egy hétig, és észrevenni, hogy a nők egy csomó olyan dolgot tesznek/mondanak amin a férfiak simán vérig sértődhetnének (mi legalábbis tuti ezt tennénk)ők meg lazán(legalábbis látszólag)továbblépnek rajta. Van mit tanulni tőlük (persze a lelki lazaság nem minden esetben hasznos). Most mondhatnánk: igen ám, de itt jógaoktatóról van szó, akitől az ember tanulni szeretne, felnézni rá, követendő példának megtenni hiszen imádjuk idealizálni a régi jógikat ilyenkor hogy na ők aztán milyenek voltak és hogy ezzel szemben a mai ember úgy általában meg jógatanár milyen. A régi korok guruinak idealizálásáról nekem Isten jut eszembe: nem ismerheted, így tetszés szerint akármivel felruházzák az emberek magukban. A én véleményem az, hogy soha nem létezett tökéletes guru, olyan akivel az ember teljesen, mindenben egyetértene, attól még igenis sokat lehet tanulni tőle. A jógi, jógini (magamból kiindulva)nem egyenlő faszent, hanem egyenlő néha izzadságos, egy életen keresztül tartó folyamatos belső munka.Ha valakit meg már mindenképpen szeretnénk idolnak megtenni, hogy aztán leránthassuk a "trónról" és mutogassunk rá hogy "egy igazi jógi nem is ilyen", akkor koronázza meg mindenki saját magát követendő példának, "igazi" jóginak, akkor talán rájövünk milyen nehéz pl az ahimszát és az igazmondást (mert ez is a jóga része), őszinteséget összeegyeztetni.

Puszi

Vicus

Gabi írta...

Örülök Vicus, hogy nem sértődtél meg, akkor már ketten vagyunk.

Ezzel együtt szerintem sem a pipi, sem pedig a nőci szó nem oké. A pasi szó mindenféle negatív felhang nélkül a férfi szavunk szinonímája, míg a fenti kettő lekicsinylő / lekezelő árnyalatú. Ezért kérdeztem rá.

Valószínűleg Guranga melegeket saraboló posztja miatt vagyok a szokásosnál is érzékenyebb a nyelvhasználatára.

Csinszka írta...

6500 Ft? az enyém csak 4300 volt bibííí! :)

Gauranga Das írta...

Köszi Vicus a hozzászólást. Végre valaki, aki a lényegét nézi annak, amit írok, és nem a sallangokba köt bele. Aki személyesen is ismer engem, az bizonyára nem osztja azt a véleményt, amit egyesek, akik csak a blogomból ismernek, formálnak, hogy én nem tisztelem a nőket, vagy a férfiakat, vagy bárki mást. A jelzők mindenki szóhasználatában mást jelenthetnek, én nem szánom őket sértőnek vagy lekezelőnek. Legközelebb majd a hölgyeményt vagy leányzót fogom használni, ha az jobban hangzik. Van még egy pár kifejezés, pl. banya, luvnya, bige vagy bula, ezeket például nem szoktam használni. Tehát minden attól függ, hogy honnan nézzük. Végülis mindenki lélek, és túl kéne már lépni azon, hogy milyen jelzővel illetjük azt a lelket. Ha halad az útján, akkor jól teszi, még akkor is, ha az enyém esetleg valamiben eltér az övétől. Így történhet meg az is, hogy más a véleményem, mint Gregor Maehlénak, és nem kötelező velem egyetérteni. Több, 20 éve Astangát gyakorló oktató véleménye is el fog térni egymásétól, sőt nem mindenki osztja Pattabhi Jois Yoga-malában leírt összes állítását sem. Gondolom, akik a blogomat olvassák, kíváncsiak a véleményemre, de azt nem várom el, hogy mindennel értsenek egyet. Lehet vitatkozni, ha nem a személyeskedés a cél, hanem az Astanga mélyebb megismerése. Persze, lehet, hogy valaki unalmában éppen engem akar ostorozni, esetleg olyan megítélésből támasztva elvárásokat velem szemben, amiről Vicus írt. Engem nem lehet ide-oda ugráltatni vagy megfélemlíteni. Nekem is lehetnek elvárásaim másokkal szemben, de már rég megtanultam elfogadni, hogy ezek nem mindig teljesülnek be. Annak kell örülni, ha adhatunk, nem afelett mérgelődni, hogy mit nem kaptunk meg.