2010. február 10., szerda

Vinay, a vasujjú

Tegnap este még beszédelegtünk néhány boltba. Azt vettem észre, hogy itt nem csak a turisták, de az eladók is totál be vannak állva, ki tudja mitől, fű, vagy máktea, vagy valami durván lassító cucc. Nem értem ezeket a turistákat, eljönnek idáig, hogy füvet szívjanak meg cigit, halat egyenek és sörözzenek, amikor mindezt otthon is megtehetik. Az árak hihetetlenül elszálltak, a rishikesh-i árak 5-10-szereséért kínálják az ékszereket. Végül rátaláltunk egy tibeti boltra. Az eladó néninek gézzel volt
átkötve a szemüvege az orra fölött, de amikor le akartam fotózni, gyorsan feltolta a homlokára. Vettünk nála egy csomó füstölőt, illatos olajokat, én egy tibeti Om-os pólót, Bogyó meg egy pálmalevélből készült Káma-szútra metszetet.

Ma reggel rekordmennyiségben tizedelte a csapatot az indiai kórság, hárman maradtak távol a reggeli jógaóráról, Andi, Ági és Bella. Eddig csak nekem nem volt gyomorbajom, lekopogom. Bella ma reggel is hányt, Ági még mindig a derekát fájlalja, illegve ők is émelygősek Andival. Bogyó kezd már magához térni, reggel jött órára, végig is nyomta az álló sorozatot. Utána csinált egy pár fotót. Amikor hazafelé jöttünk, a parton láttunk egy elefántot, a turisták etették banánnal. Csütörtökön Siva-rátri lesz, állítólag minden templomban elefánt-fürdetés lesz.

Reggeli közben egészségügyi állapotfelmérést végeztem a csapat körében, Ági pedig elmesélte, hogyan környékezte meg tegnap Manoj, a jóképű masszőr gyerek. Ők akarták annyira, hogy férfi masszírozza őket, erre mikor Ági nekivetkőzött, Manoj elkezdte molesztálni, úgy kellett rendreutasítani. Ha esetleg Kovalamban jártok, vigyázzatok az Eden masszázscentrummal!

Reggeli után csendes pihenő, ránk fér egy kis szusszanás. Ma reggel Shiva különösképpen nyösztetett, úgy látszik csak akkor enged haza, ha teljes spárgát tudok csinálni állva és hanyatt fekve mindkét lábammal. Ja, és a praszárita-pádottánászana C-ben is mindenáron le akarja rakni a kezemet a földre, hátha sikerül neki. Megizzadni nem igazán sikerül, érdekes hogy ilyen hidegben (27 fok) sem sér
ülök meg ilyen erőteljes igazgatásoktól. Úgy látszik, összedolgoznak Vinayyal. Mág egy megfigyelés: minél többen hiányoznak a reggeli óráról, annál többet nyaggatja az első sort, amiben ma én és Ildikó voltunk.

Délre sikerült kikászálódnom az ágyból, de Bogyó még tovább hortyogott. Pont délre keveredek ki a partra, a legnagyobb tűző napsütésben. Vettem vagy két fürdőt a tengerben, nem voltak ma túl nagy hullámok. Közben a parton gyakorolgattam a kézenállást, spárgát meg egy pár pózt. Az indiai gyerekeknek felkeltette a
figyelmét, oda is jött az egyik, hogy meg akarja tanulni. Elkezdtem neki mutatni, de a féllótuszig sem jutott, mondván, hogy szűk a gatyája. Azért volt még ott más hiányosság is, mondtam neki, hogy gyakoroljon.

Amikor visszamentem a medence partjára, ott is gyakoroltunk egy pár ászanát, mire egy belga csávó vágódott oda, hogy mit csinálunk. Kiderült, hogy nyugdíjas balettművész, és Sivananda jógaoktatói tanfolyamra készül, de az Astanga is érdekli. Délután elvittük, hogy nézze meg a jógasálát, ahol gyakorlunk. A reggel 6.15-ös időponttól kissé megrökönyödött, de megköszönte szépen, hogy elhoztuk.

Vinay éppen egy nagy lábosba szórta befelé a fűszereket, amikből gyógyfőzetet készítenek, majd olajba áztatják. Ezzel szoktak minket is pacsmagolni vélhetőleg. Vinay igényes srác, a kész masszázsolajok minőségével sincs általában megelégedve. Bogyót Shyam és a Kalari-harcos Ambaris vette kezelésbe a szokásos homokos fogyasztó masszázzsal. Mivel előtte odatolt nekik egy-egy százast, vígan dögönyözték vagy másfél órán keresztül.

Közben engem maga a Mester, Vinay vett kezelésbe, akiről már a vizsgálat során megállapítottam, hogy vasujjai vannak. A begörbített hüvelykujja olyan, mint egy vaskampó, amivel bármilyen mélyre be tud nyúlni bárhová a testedbe. Szóval először lemasszírozta a fejemet, utána hasra fektetve dolgozott vagy háromnegyed óráig először kézzel, majd a lábaival. A feje fölött ki van feszítve két kötél, abba szokott kapaszkodni, és tolja a lábával irgalmatlanul. Gyakorlatilag minden húst le tud fejteni a csontjaidról.

Utána oldalt fekve, majd háton tolt. Ekkor már láttam is a technikáját, addig csak éreztem, de nagyon. Fáradtnak tűnt az arca, de azért lelkiismeretesen végigcsinálta. Utána meg is kérdeztem tőle, hogy nem fáradt-e, azt mondta, dehogynem, reggel nyolctól este hatig kezel. A befejező rész nagyon durva volt, a lábaimról lesmirglizte a szőrt a kezeivel, majd benyúlt a lapockáim alá az elengedhetetlen vaskarom-technikával. Egyszer-kétszer majdnem felüvöltöttem, de így inkább csak grimaszoltam, azt legalább nem látta. Ez a Kalari masszázs a legerősebb masszázstechnikák egyike, amivel eddig találkoztam, mondjuk nincs nagy tapasztalatom. Shiva pedig az eddigi legerősebb igazításokat adta, bár lehet, hogy az emlékek megszépítik az eddigi élményeket Kamallal és Ajayyal. Dev Kapil se volt semmi, de most Shiva az erőbajnok.

Masszázs után még beszélgettünk Vinayyal, majd hazafelé vettük az utat. Mivel a lányok önállósították magukat, ma este is ketten vacsiztunk Bogyóval, lassan visszavonulunk.

Nincsenek megjegyzések: