2010. március 14., vasárnap

Jóga-szútra - a szenvedés forrásai


A csütörtöki Ironon megint hatan voltak, közülük négyen már törzstagok. A legizmosabb Dani, ő minden nap edz, capoeirázik. Neki nem volt izomláza a múlt csütörtök után, a többieknek í8engem is belevéve) igen. Az új jelöltek Dorka, aki a hét elején kezdett járni Astangára, hihetetlen lendülettel. Fájlalja is vékonyka csuklóit. Mint utóbb kiderült, fiatal korában szertornázott és háromszor műtötték a csuklóját. A másik jelölt Évi volt, aki már három éve Astangázik a Main Shalában. Jó hajlékony is volt, de a kartámaszokkal akadt némi nehézsége.

Liza és Eszter is már törzstagok, nekik van némi izmuk. Persze óra végén megjegyeztem, hogy nem az számít, kinek mennyire mennek az erőgyakorlatok, hanem az, hogy megpróbáljuk megcsinálni, és megtapasztaljuk, mivel vannak nehézségeink. Ha törekszünk egy bizonyos terület fejlesztésére, vagy gyakorlat elsajátítására, akkor sokkal hamarabb fog sikerülni, mintha kihagynánk a gyakorlásunkból.

Szóval remélem, mindenkinek hasznára vált a gyakorlás. Másnap úgy gondoltam, hogy ezúttal nem lesz izomlázam, de úgy látszik a mély izmokban volt, és idő kellett neki, míg előjött. Pénteken legyakoroltam a 2. sorozatot, majd megtartottam egy Astanga-órát és egy Agnit. Ez volt az a pont, amikor elkezdtem érezni az izomlázat a combomban és a tricepszemben, mivel ezekkel egy kicsit többet foglalkoztunk az Ironon (egykezes fekvőtámasz, egylábas guggolás stb.). Ja, és csütörtökön éjfélig írtam a Jóga-szútra előadást, pénteken pedig reggel 7-kor még tartottam egy Mysore órát.

Szóval jó fitten ültem le a Jóga-szútra előadást megtartani, közben a másik teremből éppen a Bollywood-táncóra hangjai szűrődtek át. A Jóga-szútra 2. fejezetét kezdtük tanulmányozni, a klésákat, vagyis a szenvedés forrásait. A szenvedéssel, például fájdalom formájában, nap mint nap találkozik az ember, még jógaóra közben is. Patandzsali szerint a meditáció, az elme kontrollálása segítségével meg lehet szüntetni a fájdalmat, és az összes klésát, és közben még a szamádhit is elérjük. Aki kíváncsi, letöltheti az előadást, illetve a hozzá tartozó vetítést is.


Nincsenek megjegyzések: