2010. március 15., hétfő

Gerincébresztő workshop

Szombat reggel 10-kor négyen gyakoroltak az Atma Pest-ben, méghozzá jótékonysági célból, a Yoga Stops Traffick mozgalom javára. Állítólag többen is ígérkeztek, de végül ennyien értek oda. Azírt így is szépen belehelték a termet. Az ablakokon folyt a pára, amikor odaértrem egy óra felé. Betti órát tartott a nagyteremben, és a mikor befejezte, bementem és elkezdtem készülni a workshopra.

12-en gyűltünk össze a kellemes 30 fokos teremben, és napüdvözlettel kezdtük. A tíz napüdvözlet végére mindenkiről patakokban folyt a víz, pedig az Agni-jógásat csináltuk, nem az ugrálós Astangásat. Nem kevesebb, mint 60 gyakorlatot írtam össze, ennek több, mint a fele álló volt.

A gerinc-csavarásokra helyeztük a hangsúlyt, így a különböző álló pózokban is megcsavargattuk a gerincünket, és természetesen nem hagyhattam ki a kedvenc pózaimat, az ardha-csandrászanát (3 változatban), a féllábas előrehajlítást és társait.

A talajgyakorlatokban először az előrehajlításokkal foglalkoztunk, pontosabban a Maricsjászanákra koncentráltunk rá. A könnyebbeket mindenki egyedül csinálta, a nehezebbeket viszont párban. A Maricsjászana E-F-G-H-t is belevettük, ami ugyan az 5. sorozatban van, de éppen ezért, hadd próbálják ki, a következő tíz évben lehet, hogy megint nem találkoznak vele. Az E és az F az még OK, csak a belső térdszalagot terheli. A G-H-nál azonban a lábadat a nyakadba kell rakni, és úgy kulcsolni. Ehhez csináltunk egy pár ékapáda-sírsászana előkészítőt, majd bepróbáltuk a pózt, 1-2 embernek sikerült is félig, segédlettel. Engem Betti próbált beleigazítani, és hihetetlen jókedvem támadt közben, harsányan nevettem. Nem tudom, milyen gócot szabadított fel a gerincemben, de annyira tetszik ez a póz, hogy mindenképpen meg fogom tanulni.

A végére még hozzávettünk egy-két hátrahajlítást, hidat, dropbacket, majd gyertyában és fejenállásban is időztünk egy kicsit, hogy a felvezetett energiát az aktivált koronacsakrán keresztül össze tudjuk kapcsolni a Kozmikus Tudattal. Elég ezoterikusan hangzott? Szóval utolsónak csináltunk egy Utpluthit 20 légzésig, amitől mint vasárnap megtudtam, Bettinek kiakadt a csuklója, úgyhogy felkötött kézzel volt kénytelen órát tartani, utána pedig elment a baleseti ügyeletre. Hiába, veszélyes szakma ez a jógaoktatás!

Azon melegében leültünk meditálni, méghozzá párokban, ahogy a gyakorlatokban is segítettek egymásnak. Egymásnak háttal ültek le keresztezett lábtartással, egyenes háttal. Ennek az az előnye, hogy nem görnyednek bele a pózba, mert a fejük is végig összeér. Emellett a csakráik összerezonálnak (remélem, ez jó érzés volt mindenkinek). Kb. 10-15 perces meditációt végeztünk, miközben végigvezettük a figyelmünket a csakráinkon lentről felfelé. A hetedik csakra után gyorsan mindenki lefeküdt savászanába, hogy ne zökkenjen ki a hangulatból, és még jobban ellazult. Remélem, a három és fél órás workshop alatt mindenkinek alaposan felébredt a gerince, és kellemes élményeket szerzett, amelyek a továbbiakban is pozitívan fogják elősegíteni a személyiség megnyílását.

A következő workshopon a 2. sorozatot vesszük nagyító alá, jó részletesen végigmegyünk a gyakorlatokon, számos rávezető és alternatív pózzal kombinálva. Mindenkit szeretettel várunk, addig is az órákon. Ja, és a mostani workshop albuma is megtekinthető a Facebookon.

Nincsenek megjegyzések: