2010. március 16., kedd

Saucsa

A saucsa, vagyis tisztaság gyakorlása nagyon fontos, hiszen a jóga gyakorlása során a tudatunkat szeretnénk megtisztítani a szamszkáráktól, vagyis a rárakódott karmikus lenyomatoktól. Az Astanga-jóga vagy Agni-jóga gyakorlása elősegíti a fizikai test megtisztítását az izzadás által. A különböző jógapózok a bandhákkal és az uddzsájíval egybekötve megnyitják az eltömődött nádíkat.

Természetesen érdemes odafigyelni a táplálkozásra, mert a helytelen dolgok elfogyasztásával nagyon sok szennyező anyagot viszünk be a szervezetünkbe, és ezek ott méreganyagokká alakulnak. Egyes jógik a legszélsőségesebb bio nyers vegán étrendre állnak rá, de szerintem a főtt ételeket és a tejtermékeket meg lehet tartani, persze ésszel. A junk food és a káros szenvedélyek szintén beszennyezik a testet és a tudatot, szóval egy kábítószerfüggő, dohányzó, alkoholizáló jógi még igencsak az elején tart a folyamatnak.

A tisztaságnak a test rendszeres tisztításában, a ruháink, tárgyaink, környezetünk tisztán tartásában is meg kell nyilvánulnia. Patandzsali szerint (2.40) szerint a saucsa tökéletes gyakorlása közömbösséget eredményez a test iránt, és elkülönülést másoktól. Ez nagyon fontos egy jógi számára, és főleg egy jógaoktató számára, akinek ugyanúgy kell tekintenie mindenkire, aki jógaórára jön, attól függetlenül, hogy milyen nemű, korú, alakú szagú stb. a teste. Ezt akkor tudja megtenni, ha közömbös a saját és mások testével kapcsolatban is, és az oktatás vagy igazítás közben a tanítványok lelkével kommunikál, és nem a testükkel.

A következő szútrában (2.41) Patandzsali mág hozzáteszi, hogy a szattva-szamsuddhi, vagyis a mentális, belső tisztaság fejlesztésével jó kedélyűvé válunk , az elménk egyhegyűvé válik (egy pontra tudjuk irányítani a figyelmünket hosszú időn át), képessé válunk arra, hogy uralkodjunk az érzékeink fölött, és megpillantjuk az önvalót. Az elmét és atudatot az olyan belső gyakorlatok tisztítják, mint a kírtana, a szent szövegek tanulmányozása, a meditáció és a templomi púdzsák.

Nincsenek megjegyzések: