2010. március 27., szombat

Csuklósérülések a jógában

A csukló a másik kényes pont a térd mellett. Lehet, hogy egy átlag jógás felkapja a fejét, hogy miről is beszélek én itt, hiszen pl. Agni-órán legfeljebb az íjpózban vagy a tevében használjuk valamennyire. Az Astangások azonban pontosan tudják, mi a téma, hiszen nekik a teljes testsúlyukat kell a tenyerükön emelgetniük naponta legalább százszor (attól függ, ki mennyi vinyászát csinál).

Korábban is láttam már jógásokat csuklószorítóban vinyászázni, de a múlt héten jött egy lány, akinek két nap gyakorlás után totál megfájdult a csuklója. Kiderült, hogy szertornás volt, háromszor műtötték már a csuklóit, amik egyébként totál vékonykák voltak, miközben ő maga jó hosszú, sudár testalkatú. Hát nem tudom, ilyen helyzetben mit lehet tanácsolni. Azt azért nem mondtam, hogy ne astangázzon, mert hát egy tornászt csak nem küldök el Etka-jógára vagy taichizni!

Mindenesetre egy pár jótanács azoknak, akik még viszonylag ép csuklóval rendelkeznek. A kézen való támaszkodás (lefelé néző kutya, csaturanga, vinyásza) során a legtöbb ember a tenyértöve fölött szokott fájdalmat érezni, ugyanis a legtöbb teher ösztönösen a tenyértőre nehezedik, mivel fölötte helyezkedik el az alkarcsont. Nos, az egyik megoldás az, hogy a teljes tenyeredet, az ujjak tövét jobban belenyomod a földbe, szétterpeszted az ujjakat, és így szét tudod osztani a terhelést az összes ínra, ami az ujjakat mozgatja. Ha mág jobban begizdulsz, fekvőtámaszozhatsz is az ujjhegyeken, ez nagyon jó csuklóerősítő gyakorlat. Persze a tenyérnek ugyanakkor stabilnak kell lennie, szóval a legjobb, ha ugyanazt csinálod, mint a lábakkal: az ujjtöveket belenyomod a földbe, de az ujjakat nem szorítod le, csak ráfekteted.

Még egy dolgot szoktak javasolni kezdeti szinten, hogy vinyászázz ökölbe szorított kézzel. Ez sérülés vagy csuklófájdalom esetén hasznos dolog lehet. Ugyanis az ökölbe szorítással is aktiválod az ujjak felé futó inakat, és szétoszlatod a terhelést a csukló körüli ínszalagról. Azt is szoktam javasolni, hogy lógjunk bordásfalon vagy bármilyen rúdon stb., mert amikor az ujjakat összeszorítva markolsz és úgy kapaszkodsz, szintén az történik, mint az ökölbe szorításnál, és erősödik a csukló, meg az egész alkar is.

Érdekes, hogy Iron yogán nem annyira a lábemeléstől szoktak kikészülni, hanem attól, hogy közben kb. öt percig kapaszkodni kell a rúdba, és tartani magadat. Ennek a negatívja az utpluthi. Minél tovább tartod magad, annál több, kisebb izmot fogsz bekapcsolni a pózba, mivel a nagyobbak elfáradnak. Az izmok segítségével vagy kénytelen fixen tartani a csuklódat, valamint a könyöködet, a vállaidat pedig tolod lefelé, miközben aktiválod a mell- és hátizmaidat. Ha tonizált felsőtestet akarsz, akkor napi 5x100 légzés utpluthi!

2 megjegyzés:

Judit írta...

Szia! Kérdés: Nekem mostanában a hüvelykujjam külső oldala fájdul meg a vinyászáktól, de úgy rendesen. Neked volt már ilyen? Van valami jó tanácsod erre? Köszi!

Gauranga Das írta...

Szia, ugyanaz, mint a csuklótővel kapcsolatban - ne nyomd a földbe annyira a tenyér belső felét, inkább a külsőt!