2010. március 19., péntek

A méhek tánca

A minap találkoztam össze ezzel a kérdéskörrel, nevezetesen, hogy a méhek ugye keresik a nektárt, és ha egy komoly lelőhelyre bukkannak, akkor visszatérnek a kaptárba, és nyakatekert táncot lejtenek a társaik előtt. Ezzel a tánccal juttatják tudtukra, hogy merre, milyen messze stb. található a lelőhely, amelyet utána a társaik is meglátogatnak.

Minél messzebb van a lelőhely, annál komplikáltabb a tánc. Egyesek szerint ez a jelenség önmagában cáfolja az evolúció elméletét, mert még egy embernek sincs annyi érzéka a tánchoz, hogy komplikált földrajzi adatokat tudjon átadni a segítségével. Mégis, mi a kapcsolata mindennek a jógával? Persze minden kapcsolatban van a jógával, mert a jóga önmagában összekapcsolódást jelent. Nos, a következő kis gondolatmenet jutott eszembe a méhek táncáról:

Sivát a tánc uraként tisztelik, és őt tartják a jóga-ászanák atyjának is. Állítólag 8 400 000 jóga-pózt próbált ki, amelyek egyúttal a klasszikus indiai tánc alapjait is alkotják. Siva ezek közül 84-et választott ki az emberiség számára, de lehet, hogy eleve csak a legegyszerűbbeket választotta ki, mert a többihez esélyünk sem lett volna. A képen a méhecske például éppen a nyúl-pózt gyakorolja. Egyes rendszerek, pl. az Astanga is, több ászanával operálnak azért, mivel a hat sorozatban mintegy 250 ászana található.

Az Astanga-sorozatban a vinyászák úgy kötik össze az ászanákat, mintha egy tánc-koreográfiát hajtanánk végre. A másik érdekesség az, hogy a jóga-ászanák, ás főleg az Astanga rendszere egy kapott rendszer, ami Istentől jön, és az Ő magasabb rendű intelligenciájas nyilatkozik meg benne. Jóllehet, hogy ezek a pózok sokkal több információt tartalmaznak, mint ami az izmokra és az ízületekre vonatkozik. Lehetséges, hogy ezek a pózok, gyakorlatsorok egy olyan térképet hordoznak, amely megmutatja nekünk az utat a tányleges önvalónk felé, és eljuttat az örökkévalóságba.

Ebben az esetben az Astanga nem csupán nyaktekerészeti mutatványok sorozata, hanem a méhek táncához hasonlóan egy titkos térkép, egy kódrendszer, amely kiszabadítja a tudatunkat a hétköznapi valóság illúziójából és eljuttatja a transzcendens síkra.

Mindenesetre a méhek táncával kapcsolatban egy másik hír is felröppent, mégpedig az, hogy rohamosan halnak ki a méh-családok Amerikában. A vésztjósló jelentések szerint ez megakadályozza a növények szaporodását, és az egész táplálék-lánc megborul, vagyis a méhek kihalása gigantikus katasztrófává fajulhat, ha nem állítjuk meg. Nem tudom, hogy ez nem-e egy ugyanolyan riogatás, mint a globális felmelegedés, amit az idei tél után higgyen el, aki akar. A világ azért sokféleképpen ki tudja szabályozni magát, nehogy má egy fajon múljon az egész bioszféra léte! Egy párat már így is sikerült kipusztítania a kutyaütő emberiségnek, de a természet mindig valahogy megoldotta.

Mindenesetre 2012-ig megpróbálom azért belapátolni még a hátralévő három sorozatot, és ha esetleg mégsem lesz világvége, akkor legalább lesz időm alaposan meg is tanulni őket. Ha pedig igen, akkor egy kis szerencsével átvinyászázom magamat az örökkévalóságba. Az alábbi videón pedig DJ Honey és a Beeboy-ok lejtik.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az a nem-e bántja a nyelvész szememet, rakd eggyel arrébb azt az e-t. :) köszi