2010. március 31., szerda

Uddijána bandha és az érzelmek

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:

" Richard Freeman azt mondja, hogy az uddíjána bandha igazából csak azt jelenti, hogy a szeméremcsont felett valamivel egy kissé befelé húzzuk a hasunkat. Minál finomabb az uddíjána bandha, annál örömtelibbé, békésebbé, gyermekibbé, és ártatlanabbá válik a gyakorló jelleme. Azt javaslom, hogy kezdjök a hasfal feszesítésével a köldök alatt, és utána, ahogy a tudatosság fejlődik a gyakorlás évei során, engedjük az uddíjána bandhát lejjebb ereszkedni. Minél finomabb az uddíjána bandha, annál több befolyást gyakorol a finomfizikai testre.

Ahogy a korábbi részben említettem, a mi kultúránk sok hangsúlyt fektetett a hasi légzésre az elmúlt negyven évben. Ennek megvan a létjogosultsága az előadó művészetben, - különösen a táncban és a színházban - valamint a terápiás haszna is. Nyilvánvalóan hasznos az énekesek és színészek számára, és azok számára, akik pszichoterápiás kezelést kapnak.

A hasi légzés, a hasfal teljes ellazításával együtt akkor ajánlott és hasznos, amikor szeretnénk összekapcsolódni az érzelmeinkkel, és előtérbe helyezni azokat. Különösen a New Age mozgalomban az érzelmeket szent dologként kezelik, amit követni kell és meg kell élni. A hasi légzés akkor lehet hasznos, ha fel akarjuk erősíteni az érzelmeinket.

Sok más helyzetben azonban, nem hasznos, ha felerősítjük az érzelmeinket. Végül is az érzelmek csak az elme termékei. Emocionálisnak leni annyit tesz, hogy egy jelenbeli helyzetre a múltbeli benyomások alapján reagálunk.

Például, ha egy számomra új helyzetben elutasítanak, akkor megbántva fogom érezni magamat. Ha újra egy hasonló helyzetben találom magamat, akkor érzelmessé válok, még mielőtt bármiféle újabb sérelem ért volna. Érzelmileg sértve leszek, mielőtt még valójában érezném. Az érzelem egy elraktározott érzés, amely azért jön elő, mert az eredeti érzés egy tudatalatti benyomást hagyott az elmén. Patandzsali ezt a benyomást szamszkárának nevezi. Az az elmélet, hogy érzelmesnek lenni egy hiteles tudatállapot, hibás, mert egy érzelmes ember ugyanannyira a múltban él, mint valaki, aki mindig racionális próbál maradni."

A képen Richard Freeman látható Jógadandászanában.

Nincsenek megjegyzések: