2010. március 28., vasárnap

Támadás minden szinten

A pénteki pránájáma óra kapcsán beszélgettünk arról, hogy az Astanga-jógában, ugyanúgy, mint a Bhakti-jógában, minden szinten lefoglaljuk az egyént, a test, az érzékek, a prána, az elme, az intelligencia és az összes többi szinten. Az Astanga összes eleme (ászana, pránájáma, meditáció stb.) arra szolgál, hogy tudatosítsuk és megtanuljuk szabályozni a lényünk különböző szintű megnyilvánulásait, vagyis támadást intézzünk a szabályozatlan, zabolázatlan érzékek, prána, elme, stb. ellen. Igázunk, ezzerrel.

Az igázás krónikáját hadd kezdjem a csütörtöki Iron yogával. Annyira jól fejlődnek a résztvevők, hogy lassan már nekem kell felzárkóznom hozzájuk, mert óra után "csak" kellemes fáradtságot éreznek, és nem halálos kimerültséget. Úgy látszik, növelnem kell az ismétlések számát, vagy a gyakorlatok nehézségi fokát, vagy valamit. Egy hónap alatt simán megtanulta az összes résztvevő a kézenállást, egy lábbal simán guggolnak, és már a bordásfal-gyakorlatoknál sem nyafognak. Ez alkalommal is volt egy-két nyalánkság azért, például egy ember mérlegbe állt, ketten pedig megemelték a kezénél és a lábánál fogva. Ugyanezt hanyatt fekvésben is megcsináltuk (valódi hullapóz), a tarkónál és a bokánál emelték.

A hídnál a partner a gyakorlatot végző derekát nyomta vagy húzta lefelé, és a legjobb a zászló-póz volt, ezt azonban még senkinek sem sikerült megcsinálnia. Ez abból áll, hogy az egyik kezeddel megfogod a bordásfal legfelső fokát, a másikkal meg egy lentit, és próbálod kinyomni a testedet legalább vízszintesre a levegőbe, vagy magasabbra. Jó kis hát- meg vállizom-fejlesztő, majd még gyakorolni kell.

Pénteken a két órai Astanga előtt maradt másfél órám, és már olyan rég vettem fel jógás videót, hogy úgy döntöttem, beállítom a kamerát és lenyomok egy pár vinyászát előtte. Az eredményt a Youtube-csatornámban láthatjátok, öt videót tettem fel, plusz egy-két kovalami felvételt. A félórás felvétel, plusz a pár fotó, amit Gyurika készített rólam, mikor odaért, jobban lefárasztott, mint egy teljes sorozat gyakorlása. Utána azért lenyomtam az Astanga órát, plusz az Agnit, és a végén jött a mantra meg a pránájáma.

Ismét négyen voltak az órán, lenyomtunk egy pár mantrát a Purusa-szúktából, utána pedig pránajámáztunk. Légzésvisszatartással gyakoroltuk az uddzsájít, és a gyökér- és harmadik szem-csakra érzékelését, valamint a kettő közötti kapcsolatot a szusumnában. Utána krija-jógás tisztító légzést végeztünk, rövid, szapora ki-be légzés, és végigmentünk a csakrákon alulról felfelé.

Megvan a hangfelvétel is, aki akarja, kipróbálhatja otthon is. És ide bevágom a kedvenc felvételemet a péntekiek közül, a 15 dropbacket, mi másra, mint a Beastie Boys zenéjére!

Nincsenek megjegyzések: