2011. április 20., szerda

Amit eszel, azzá leszel

A fogyiblog újabb fejezete következik. A mai téma a diéta. Tulajdonképpen tekintsünk a diétára úgy,mint tudatos étkezésre, az étkezés szabályozására a céljaink elérése érdekében. Ez szintén egy jógafolyamat, sőt, itt kezdődik igazán a jóga. Én azt gondolom, hogy ha valaki elkezd jógázni, és nem jut el odáig, hogy tudatosan odafigyeljen az étkezésének minőségére és mennyiségére, az igazából megmarad a "népjóléti" szinten, vagyis tett valamit az egészségéért, de nem tudja teljes mértékben kiaknázni a jógában rejlő lehetőségeket.


A tévtanítás pedig úgy szól, hogy nem kell diétáznod, csak szedd ezt vagy azt a csodakapszulát, és lefogysz tőle, és jó nő/pasi leszel. Azt hiszem, a kedves blogolvasók már sejtik, hogy a sikeres fogyókúra igazából egy többkomponensű dolog, és még a leghatékonyabb zsírégető kapszula sem tud önmagában, edzés és diéta nélkül csodákat művelni. Ilyen mértékű zsírégetésre legfeljebb Darth Vader lézerkardja képes, bár esztétikai garanciát ő sem vállal :-).


Nem tekinthetünk úgy a jógára sem, hogy ha eleget jógázok, akkor akármiből akármennyit ehetek. A sör, a cukrozott üdítők, az édességek, a csoki, a finomított péksütemény, a McDonalds-os junkfood, a chips, popcorn, pizza és a húsételek mértéktelen fogyasztása akkor is egészségtelen, ha valaki napi hat órát jógázik. Ez kábé olyan, mint amikor órákig csutakolsz egy elefántot, hogy lemosd a rákövesedett sarat és koszt, utána pedig azzal a lendüllettel újra meghempereg a porban és a dagonyában. Lehet csinálni, csak frusztráló.


Éppen ezért a jógik hajlamosabban az egészségesebb, élő, esszenciális tápanyagokban gazdag ételeket választani. Sok jógi vegetáriánus lesz, vagy előtérbe helyezi a teljes értékű bio összetevőket, a feldolgozatlan, esetleg nyers élelmiszereket, a zöldségeket, gyümölcsöket és a friss csírákat. Bár a klasszikus jóga-irodalom előtérbe helyezi a tejtermékeket, a gabonát és az édesítőszereket, ha valaki súlygondokkal küzd, akkor ez nyilván nem a legjobb választás a számára. A szervezet úgyis tudja, hogy mire van szüksége, csak az elménket kell kontrollálni, hogy ne azt együk, ami élvezetet okoz, hanem azt, ami táplál.


Itt is van azért a lónak másik oldala, ezt pedig ortorexiának nevezik, vagyis egészséges-étel-fogyasztás-függőségnek. A nyers vegánoknak például már az is bűntudatot okoz, ha megesznek egy szelet vajas kenyeret, vagy akár vaj nélkülit. Szóval nem kell azért túlzásokba esni, mert azt is megsínyli a szervezet. Ha a diétánkból túlzottan sok mindent kizárunk még a növényi eredetű élelmiszerek közül is, akkor nagy esélyünk van a hiánybetegségek kifejlesztésére, vagy az alultápláltság állapotába kerülésre. Egy jóginak nem kell anorex kinézetűnek lennie, ezt már mondtam. Sokkal fontosabb a boldog, elégedett mosoly az arcunkon, amivel szemtelenül belevigyorgunk a világba, és amitől az embereket a sárga irigység eszi, hogy "Mitől érzi ez az ember olyan fenemód jól magát?"


A jóga arról szól, hogy boldogok legyünk, és ez a legfontosabb. Na jó, térjünk vissza azért a diétához is. Sokféle fogyókúrás étrend van, egy párat mér felsoroltam korábban. A legfontosabb azonban az, hogy ne csak a súlyvesztés időszakában, kúraszerűen figyeljünk oda az étkezésünkre, hanem folyamatosan. Én szinte mindenkinek a következőket szoktam ajánlani nagy vonalakban: Zárjuk ki a húst, és egy pár hónapra a tejterméket és a gabonát is, ha gyorsan akarunk fogyni. Minden esetben helyezzük előtérbe a zöldséget és a gyümölcsöt (dósa szerint meg lehet válogatni az összetevőket) 2:1 arányban. Nagyon fontos még a rendszeres csírafogyasztás, amit ki lehet egészíteni búzafű-lével és algákkal. Ezek nagyon tuti dolgok. 


Ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről és az olajos magvakról, mint növényi fehérje- és ásványi anyag-forrásokról. Ezek után jön a gabona és a tejtermék, amit vissza lehet hozni, ha már elértük a kívánt testsúlyt. És ne feledkezzünk mag a fűszerekről, ami nagyon fontos a megfelelő emésztés szempontjából, méghozzá olajban megpirítva. Friss gyömbér, római kömény, kurkuma, aszafoetida, koriander, curry levél, feketebors - ez néhány a személyes kedvenceim közül.


Viszont a sóról bátran leszokhatunk, mert nagyon sok vizet köt meg. A fogyókúrában általában az első 5-7 kiló a megkötött víz szokott lenni, feltéve ha sikerül leredukálnunk a sófogyasztást a kúra alatt. A brutális szénhidrát-megvonást nem viseli jól a szervezet hosszú távon, mert (főleg, amikor a zsírkészletek már elfogytak), nem lesz miből energiát felszabadítania a szervezetnek az izommunkához (már feltéve, ha mozog is valamit a kedves fogyni vágyó), és a fehérjéket lesz kénytelen bontani. 


Szóval inkább legyen kevesebb a zsír, a fehérje és a szénhidrát is, és később visszahozhatjuk a fehérjét és a szénhidrátot, de a zsíros ételeket tartsuk alacsonyan. Ne fogyasszunk túl sok zsíros tejterméket vagy olajban sült dolgokat. Valamennyi növényolaj vagy tejzsír mindenképpen jól jön, a zsírban oldódó vitaminok szállításához, sőt, az esszenciális zsírsavak megfelelő aránya még a fogyást is elősegítheti, de ebbe most nem megyek bele részletesen. Elég annyi, hogy az egyik leghatékonyabb fogyasztószerként ünnepelt CLA is tulajdonképpen zsírsav. Szóval tudatos étkezés = tudatos élet!

Nincsenek megjegyzések: