2011. április 3., vasárnap

Csontváz-diéta

Közkívánatra akkor elkezdem fejtegetésemet a fogyókúra buktatóiról. Az első pont, amit említettem, az, hogy mindenkinek más a testalkata, és ennek megfelelően más az ideális testsúlya is. A fogyókúránál reális célokat kell kitűzni, és ha jógikus módon közelítjük meg, akkor a saját középpontunkat, önvalónkat keressük benne, és nem valaki másra akarunk hasolnítani minden áron.


A média ugye azt sugallja, hogy az anorexiás modellalkat az ideális, és egyes nők mindent meg is tesznek azért, hogy ezt elérjék. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az anorexia vagy a bulimia súlyos pszichés zavarokon alapoló táplálkozási és anyagcsere-betegség. Az anorexiások ugye mániákusan koplalnak és kerülik a kalóriákat, így a testük szövetei az életveszélyes határ alá is zsugorodhatnak. A bulímiások mindezt fékezhetetlen evési rohamokkal spékelik meg, amit depressziós, bűntudatos időszakok követnek. Mindkét esetben a jelenséghez társulhat még hányási kényszer vagy hashajtók és egyéb radikális szerek szedése, illetve edzésmánia, amikor is az illető napi 5-6 órákat edz, és komoly stresszt él át, amikor valamelyik edzését elmulasztja.


Nem mellékesen megjegyzem, hogy egyes, anorexiára hajlamos emberek a dohányzáshoz, vagy bizonyos, anyagcsere-fokozó hatású drogokhoz is a soványság megőrzése miatt ragaszkodnak.


Tegyük félre egy pillanatra az esztétikáról alkotott elképzeléseinket, és hegyezzük ki az ideális testsúly kérdését az egészségre. Az ájurvéda szerint három biológiai erő irányítja az anyagcserénket és a szervezetünk működését: váta, pitta és kapha. Ráadásul a legtöbb emberben ezek a dósák egy születésileg, genetikailag megahatározott arányban vannak jelen, vagyis nem feltétlenül egy dominál a háromból.


Az ájurvéda alaptanítása szerint az ideális egészségre akkor számíthatunk, ha a dósáink aránya ehhez a születési állapothoz közelít. Nos, vizsgálujk meg, hogy mi jellemző az egyes dósák dominanciájával rendelkező egyénre.


A váta a levegő elem. Akinél ez dominál, általában nem szokott túlsúly-gondokkal rendelkezni, éppen ellenkezőleg, sokszor a legnagyobb problémájuk az, hogy miként szedjenek fel súlyt, izmot. Mivel a váta dósa az idegrendszert is dominálja, a fentebb említett anorexia például gyakaban előfordulhat a váta alkatúaknál. A váta a katabolizmust, vagyis a lebontási folyamatokat irányítja, ezért a váta alkatúaknál a szövetek táplálására kell inkább a hangsúlyt fektetni.


A pitta alkatúak erős emésztéssel és izmos fizikummal rendelkeznek. Izomzatuk nem mindig olyan definiált, mint a váta alkatúaké, viszont szeretnek sportolni. Az emésztésük erős, éppen ezért szükségük is van a sok mozgásra, mert a kalóriákat el kell égetni valahogy. A pitta dósa a metabolizmust, vagyis az átalakító folyamatokat irányítja. Következésképpen a pitta könnyen tud izmot felépíteni, könnyen tud zsírt égetni, de ha ellustul és hagyja a szervezetét elsavasodni, akkor ő is könnyen felszedheti a plusz kilókat, főleg 30-40 éves kor után, amikor lassul az anyagcseréje, és nem képes már annyi szénhidrátot elégetni, mint fiatal korában.


A kapha alkatúak vannak talán a legnehezebb helyzetben a fogyókúra szempontjából. Ugyanis ez a dósa irányítja az anabolizmust, a szövetek felépítését. Szinte bármit eszik egy kapha alkatú ameber, a szervezete minden tápanyagot beépít belőle, vagy elraktározza a zsírszövetben. Vannak, akik már csecsemőkoruktól kezdve vastag csontúak, nagy izmokkal rendelkeznek, de a zsírszövet is sok a bőrük alatt vagy akár a hasüregben, a belső szervek között. 


A kapha alkatúak másik problémája az, hogy lusták, szeretnek sokat aludni, sokat és hosszú ideig enni. Nekik kötelező folyamatosan odafigyelni a bevitt kalóriákra és aktívan mozogni. Nem biztos, hogy váta alkatú, csontváz-szerű társaikra kell hasonlítaniuk, de a túlzott zsírlerakódásra nincs mentség, azt általában a sok evés és a kevés mozgás okozza. 


Ha az ájurvéda és egy jó táplálkozási tanácsadó segítségével sikerült kiszámítani, hogy mennyi az ideális testsúlyunk, akkor arra kell törekedni, hogy azt elérjük, fenntartsuk és azon belül lehetőleg lassan, évek alatt növeljük a testizom arányát a testzsírhoz képest. Ha a testsúlyunk és a BMI-nk jóval meghaladja ezt az ideális értéket, akkor minden egyes szelet kenyérrel tulajdonképpen egy szöget verünk a saját koporsónkba. Ha viszont jóval az ideális testsúlyunk alá akarunk fogyni, akkor meg fogjuk terhelni a szervezetünket, kiéheztetjük, és nem sok esélyünk lesz, hogy fenntartsuk ezt az állapotot. Ilyenkor indul be a jojó-effektus, mivel a szervezet védekezni próbál az ellen, hogy természetellenes, diszharmonikus helyzetbe hozzuk. 


A következő részben a különböző diéták hatákonyságáról fogunk beszélni az ájurvédikus testalkatok szemszögéből. Ahogyan meg kell találnunk az ideális testsúlyunkat, úgy a számunkra ideális étrendedet is meg kell találnunk.

3 megjegyzés:

k írta...

Ezzel kapcsolatos több kérdésem is lenne.
1. Miként lehet megállapítani a születéskori dósaarányt? Mert ha a mostani állapotot nézzük, az alapján félrecsúszhat, hiszen lehet, hogy felborult az arány. Egy felnőtt miként tud visszaemlékezni hitelesen/pontosan? Vagy van más módszer is?
2. Az arányokból az is következhet, hogy valakiben mondjuk a kapha a legerősebb, akkor neki pont nem lenne szabad a kaphát csökkenteni, mert eltér a születéskori aránytól és ezzel felborul az egyensúly, viszont ebből nem következik az, hogy neki a fogyókúra egyenesen esélytelen? Mondjuk elolvasva az írásod még egyszer, te is azt írod, hogy mindenkinél más a megcélzandó testsúly.
3. A legnagyobb problémám továbbra is a dósák egyensúlyának beállításával van, nem látok mögötte semmi egzakt iránymutatást. Ez persze nem kritika, lehet az én tudatlanságom miatt is!

Gauranga Das írta...

Kedves K!
1. Valóban, a dósék aránya folyamatosan változik. De az ájurvédában jártas személy a testi jegyek, kikérdezés és a pulzus viszgálata segítségével meg tudja állapítani a születéskori arányt és a jelenlegi állapotot is.
2. A domináns dósa hajlamos a leginkább a túltengésre, ezért egy kapha alkatú életmódjában és a táplálkozásában mindig annak csökkentésére, vagy egyensúlíben tartására kell törekedni. Tehát nem esélytelen a fogyókúra, de a darászderék az lehet, hogy nem lesz neki természetes.
3. Ha egy kicsit megismered as dósák működését, akkor megtanulod érezni azt, hogy mikor vagy egyensúlyban, és mikor nem. Ez is egy jógafolyamat.

k írta...

Köszönöm, a 3. nagyon jó hír - van egy újabb szál, amin lehet és érdemes dolgozni!