2011. április 13., szerda

Emlékezz a névre!

A tegnapi bejegyzésben a légzés és a szó-ham mantra összefüggéseiről beszéltem. A figyelmünket mindig a légzés hangjára kell koncentrálni, mégpedig azért, mert a hang nagyon erőteljesen képes befolyásolni a tudatunkat. A Hatha-jóga Pradípiká is az anáhata-nádán, vagyis a belső hangon történő meditációt tekinti a szamádhi eléréséhez vezető egyik leghatékonyabb módszernek. Épen ezért a jóga-hagyományban különböző mantrákat használnak a tudat tisztítására és koncentrálására, amelyeket akár hangosan, akár mentálisan is ismételgethetünk. Ezt a folyamatos ismétlést dzsapának nevezik.


A szó-ham vagy hamsza mantra az egyén és Isten, az univerzum kacsolatának tudatosítását segíti elő. Tulajdonképpen minden szanszkrit hang és szótag Isten neveiből áll vagy azokból származik. A szóham-nál még koncentráltabbnak tekinthető az Óm mantra éneklése, amely Patandzsali szerint is az Ísvarát jelző mantra. Tehát belégzés és kilégzés közben is ismételhetjük mentálisan az Óm mantrát.


Egy hasznos és érdekes kísérletet javaslok mindenkinek. A következő gyakorlásunkkor döntsük el, hogy kizárólagosan a légzésre fogunk koncentrálni, minden egyes be- és kilégzést is tudatosítunk. Közben a légzéssel együtt ismételjük mentálisan az Óm mantrát, egészen a gyakorlás végéig, majd savászanában engedjük el. Utána vizsgáljuk meg, hogy mennyiben érezzük másnak ezt a gyakorlást a többihez képest. 


A hinduk közül sokan naponta órákon keresztül ismételgetik Isten neveit, és igazából ezt bármelyik vallás követője megteheti, a saját vallásán belüli neveket alkalmazva. A Krisna-hívők az összes név közül a mahá-mantrát, vagyis a Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré neveket tartják a legpotenciálisabbaknak. És az élet bármilyen helyzetében alapos szükségünk lehet rá, hogy emlékezzünk Isten nevére. Ahogy a Fort Minor rap-banda megfogalmazta (és ez akár astangás induló is lehetne :-)):


"This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name!"


"Tíz százalék szerencse, húsz százalék képesség
Tizenöt százalék koncentrált akaraterő
Öt százalék élvezet, ötven százalék fájdalom
És száz százalék indok, hogy emlékezzünk a névre!"


Nincsenek megjegyzések: