2011. április 30., szombat

Méregtelenítés - mi az?

Fogyiblog - a mostani rész azoknak szól, akik szeretnének lefogyni, de még csak nem is hallottak róla, hogy mi fán terem a méregtelenítés. Nagyon sok ember van, aki eleve nem is tudja, vagy nem hajlandó tudomásul venni azt, hogy a szervezete tele van méreganyagokkal. Természetesen ez a probléma nem csak a túlsúlyos embereket érinti, hanem mindenki mást is, főleg olyanokat, akik húst esznek, dohányoznak, alkoholt és koffeint isznak. De még egy vegetáriánus ember esetében is jó esély van a méreganyagok keletkezésére, hiszen az esetek jelentős részében olyan ételeket fogyasztunk, amik nem egészségesek, vagy pedig nem tudjuk őket maradéktalanul megemészteni. 


Azok esetében pedig, akik többet esznek a kelleténél, még nagyobb az esély arra, hogy nem képesek megfelelően megemészteni az elfogyasztott táplálékot. A félig megemésztett táplálékrészecskékből agresszív vegyületek, úgynevezett káros szabadgyökök keletkeznek, amelyeket a szervezet zsírsavakba "csomagolva" próbál hatástalanítani. A túlzott mennyiségű tápláléktól, illetve a belőle keletkező méreganyagoktól ugyanis a szervezet nem tud automatikusan megszabadulni, hanem ebben segíteni kell neki. Például kalória-megvonással, megemelt energia-felhasználással, és párhuzamosan alkalmazott méregtelenítő eljárásokkal. 


A jógában, illetve az ájurvédában is létezik számos mégetelenítő eljárás, amelyekkel a szövetekben és az emésztő-traktusban lerakódott méreganyagokat el lehet távolítani. A vastagbélben lerakódott méreganyagokat beöntés-kúrával, a vékonybelet hashajtással, a gyomrot és a felső légutakat hánytatással lehet megtisztítani. Ezek a bevatkozások elég erőteljesek, és jobb, ha szakember vezetése alatt hajtjuk őket végre. 


A beöntés-kúra azonban nagyon hatékony, és viszonylag könnyen kivitelezhető. Forraljunk fel 1.5-2 liter vizet, majd hűtsük vissza testmelegre. Keverjünk el benne egy-egy evőkanál mézet, Himalája sót vagy feketesót, citromlevet és szezámolajat, valamint négy kanál frissen őrölt édesköményt. Mindezt öntsük egy beöntőkészülékbe, amit gyógyszertárakban beszerezhetünk. A kádban négykézlábra ereszkedve vagy a bal oldalunkra feküdve vezessük be a beöntő-tartály beolajozott katéterét a végbelünkbe, és várjuk meg, amíg a keverék becsurog a vastagbélbe. Tartsuk benn 10-15 percig, közben enyhén masszírozhatjuk a beleinket. Utána üljünk a wc-re és engedjük mindet ki, a bél falára kövesedett bélsár-darabkákkal együtt. Egy hétig minden nap, utána két naponta, majd három naponta, végül heti egyszer ismételjük meg.


Aki ódzkodik a folyamattól, azok számára létezik egy némileg költségesebb, de technikailag egyszerűbb eljárás, a Colonix-kúra. Ez egy hónapos kúra, ami alatt reggel egy kanál Colonix rost-port kell vízben vagy gyümölcslébe keverve elfogyasztani, négy Paranil kapszulát, ami a káros élősködőket hivatott kipusztítani, este pedig egy filter Kleri-teát kell elszürcsölni, ami szintén méregtelenítő hatású. A kúra kb 23000 Ft-ba kerül, és többször is megismételhető. Nagyon jó módszer a kíméletes méregtelenítésre. Persze nem árt, ha közben könnyebben emészthető ételeket eszünk csak, és a kúra után (bármelyik eljárást választjuk is) érdemes egy bélflóra-regeneráló programot beiktatni. 


A méregtelenítés további bevett módszerei az ájurvédában az olajos masszázs és az izzasztás. A különböző fogyasztó masszázsokról még majd értekezek az egyik blogban, az izzasztással kapcsolatban pedig annyit érdemes megjegyezni, hogy nagyon jól kihozza a fölös vizet a nyirokrendszerből, és vele együtt sok méreganyagot is a szervezetből. Az izzasztás azonban önmagában nem fogyaszt, mindegy, hogy mennyit ülünk a szaunában. A súlyunk csökken ugyan, de ez inkább csak vízveszteség, semmint konkrétan a zsírszövet bontása. 


A meleg azonban kedvez a zsírégetésnek is, mert ha mozgunk a melegben, akkor megnövekszik az alapanyagcserénk ahhoz képest, mintha hidegben mozognánk. Ezt termogenezisnek hívják, és a sportedzők is tisztában vannak vele. Amikor például a versenyzők egy versenyre fogyasztanak, izzasztó ruhában szoktak edzeni, futni, szobabiciklizni, ez utóbbit néha a szaunában csinálják. A közepes pulzusszám mellett végzett edzés önmagában is zsírégető hatású, de az izzasztóruhában még hatékonyabb súlyvesztést eredményez. Az Agni-jóga és a Hot Ashtanga is ugyanezen az elven járul hozzá a méregtelenítéshez és a súlycsökkentéshez. 


A szervezeten belüli méreganyagoknak is két kategóriája van. Az egyik vízben oldódik, a másik pedig csak zsírban. A vízben oldódó méreganyagokat a beöntés is az izzasztás képes kihozni, de a zsírban oldódókat csak az olajos masszázzsal lehet a bőrön keresztül kihozni, illetve belsőleg is olajat kell alkalmazni. Egyik kedvenc kúrám a máj-méregtelenítés. Szűz olíva-olajat és grapefruit-levet kell összekeverni, és azt iszogatni, keserűsó-oldattal felváltva. Ettől jó alapos hasmenésünk lesz egy napig, ami kihozza a köveket és méreganyagokat az epehólyagból, a májból és a vékonybélből is. Sikeres méregtelenítést kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: