2011. április 10., vasárnap

Káros-e az extrém nyújtás?

Szendi Gábor, kedvenc riogatós szakértőm mellé néha becsatlakozik Bene Máté barátom is, aki viszont az extrém gerinc-mozgások és ízületi csavarások esetén szokott riadót fújni, és fenyegetni a jónépet az ortopéd sebésszel. Amikor a mellékelt képen látható csípőnyitásról szóló videót meglátta (maga a videó a blogbejegyzés alján található), a következő kommentet fűzte hozzá:

"Dráma... Túlnyújtott szalagrendszer, szinte garantált kopás hamarosan. Ez az ember nem tűnik kezdő jógásnak, tehát valamit csak sejtenie kell róla, hogy túlmenni a normál mozgástartományon mindig bevasalja az árát később...Nem is értem miért erőltet ilyeneket magára valaki...Egy akrobata ebből él, de hogy hobbiból tönkre vágja magát valaki...Lehet azzal akarja büntetni magát a gonosztetteiért, hogy az ortopéd sebészeknek akar munkát adni...:)"



Na jó, kezdjük az elején. Kinek és mikor tudnak túlnyúlni a szalagjai? Alapesetben gyerekeknek, akiket 4-5 éves korban kezdenek durván nyújtani afelnőttek teljes fizikai erejükkel, például a csípőjüket vagy a derekukat. Az akrobatáknál és rg-seknél később előfordul, hogy lazák maradnak a csípőszalagok, de igazából jógával ezeket is vissza lehet erősíteni. Ne feledjük, hogy a jóga-ászanák egyaránt nyújtják és erősítik is a szalagokat. Jelen esetben az ízületi szalagokról beszélünk, amelyek két csontot kötnek össze a porcfelület körül. Valóban, a csípő és a térd szalagjai vannak a leginkább kitéve sérülésnek. 


Felnőtt emberek esetében azonban csak úgy lehet túlnyújtani a szalagokat, ha brutális erőkifejtést alkalmazunk, még sokkal többet, mint amit egy atmás tanár igazítás közben bevet :-). Plusz ez akkora fájdalommal jár, hogy a legtöbb ember úgysem fog kérni belőle. Rendben, jóga közben is le lehet sérülni, akár még igazítás nélkül is, de ezek a sérülések azért hamar elmúlnak, és az oktató mindig felhívja a gyakorlók figyelmét a fokozatosságra. 


A térdszalagokkal valóban sok baj van, és a legtöbbször pontosan a kötött csípőből eredően szokták túlhúzni a külső vagy belső térdszalagot. De ez bármilyen sportolóval előfordul, sokkal gyakrabban, mint a jógásokkal, és a szalagok túlterhelése valóban eredményezhet kopást a térdízületben. A csípőnél azonban merőben más a helyzet, mivel durván körül van véve izmokkal. Az izom 5-10-szer jobban nyúlik, mint az ínszalagok, az ízületi szalagok meg sokkal kevésbé. Szóval aki felnőttként elkezd csípőt nyitni, az hamarabb szalad bele valamilyen hamstring- vagy izomhúzódásba, mint a laza szalagok problematikájába. 


Tehát, a felnőttek közül ki az, akit valóban fenyegethet a csípővápa kikopása? Először is azokat, akik eleve csípőficammal születtek, és a járás már olyan terhelés nekik, amitől kikopik az ízület. Másodszor is a túlsúlyosak, harmadszor azok, akik sokat ülnek és keveset mozognak, negyedszer pedig azok a sportolók, akik sokat futnak vagy urgálnak. 


A jógások a legkevésbé veszélyeztetett csoport, sőt, bártan ajánlanám a jógát olyanoknak is, akik már kialakult csípő- vagy más ízületi problémával rendelkeznek. Ugyanis a csípő csavargatása nem csak hobbi, hanem fontos terápiás hatású gyakorlat. Az ízület és a csont megfelelő működéséhez fontos az, hogy használjuk. Ezáltal a szövetek anyagcseréje javul, és regenerálódik a proc, a csont, a szalagok és a környező izmok. 


Hogy kinek mi a normál mozgási tartomány, az pedig valóban az egyéni adottságoktól és a gyakorlástól függ. Szerintem egy egészséges ember simán ki tud fejleszteni ennyi hajlékonyságot a csípőjében. de persze ezt fokozatosan kell megtenni, és nem kell erőltetni. A rendszeres gyakorlás meghozza a gyümölcsét. 


Végül pedig nézzük a konkrét gyakorlatot, ami ekkora szürnyülködést váltott ki. Emberünk először beteszi a talpát a hónalja alá, ezt tulajdonképpen némi gyakorlás után bárki meg tudja csinálni. A neve: jógadandászana. Utána tovább tolja a talpát hátra, amíg el nem éri a gerincét vele. felhívnám a figyelmet, hogy igazából nem a térdét csavarja, hanem a combcsontját a medencéhez képest. A gyakorlat másik változatát ezen a képen láthatjuk. Ez pedig az ékapáda-sírsászanából indul ki, vagyis a bokádat teszed először a tarkód mögé (szintén nem térdcsavarás, hanem csípő), és utána próbálod a lábszáradat lefelé dolgozni a hátadon. Itt a térd nem áll ki annyira oldalra, vagyis ez a változat talán valamennyivel könnyebb. Sok sikert mindenkinek a gyakorláshoz! Ha egy vagy két évig minden nap gyakoroljuk (persze némi belemegítés után), akkor a legtöbbünknek meglesz a dolog, kopás nélkül. 


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szoktam jógázni, de extrém gyakorlatok végzésére nem törekszem. Biztos velem van a baj, de nem vagyok képes megérteni, miért lenne jó nekem egy-két évig gyakorolni napi szinten, hogy meg tudjam csinálni ezt a "nyakatekert" pózt. Ettől jobb lenne nekem? Vagy bárki másnak? Nem hiszem ;) A magam részéről ilyen és hasonló ászanákra nem vesztegetem az időm gyakorolni. Elég az egyszerűbb is... Mennyivel jobb ehelyett a családdal lenni (szerintem, -számomra). Amúgy grat aki ezt meg tudja csinálni. De sajnos én akkor sem értem mire jó ennek a kivitelezésére hajazni.

Gauranga Das írta...

Kedves Névtelen!
Ez is egy legitim álláspont, mindenkinek ismernie kell a saját testét, a saját korlátait, és azokon kell dolgoznia. Ha napi két órát gyakorolsz, akkor mindegy, hogy abban az időben valamilyen nehéz ászanát próbálsz megcsinálni, illetve arra készíted fel magadat, vagy az alap gyakorlatokkal próbálkozol. A lényeg a tudatos légzés, és a kedvező hatásokban így is részesülsz. A bejegyzés inkább azok védelmében szólt, akiket vonz as kihívás, és törekszenek za extrém pózok végrehajtására, de azzal riogatják őket, hogy ez nem egészséges. Ha helyesen gyakorlunk, akkor az alap gyakorlatok is biztonságosak, és az extrém pózok is.

Zoltán írta...

Igen, az utolsó mondatott többször alá kellene húzni és vastagon kiemelni...
Ez csoportos foglalkozáson szerintem lehetetlen.
Az okatató nem tud minden pillanatban mindenkire figyelni a testtartást illetően. A következmény, hogy görb háttal ülnek az amúgy is hátfájós emberkék jógázás címén.
Akik meg az extrém pózokat szeretnék végrehajtani, nekik sok sikert!