2011. április 21., csütörtök

In Palmetta Veritas

Sokáig ellenálltam a témának, de nem bírtam tovább, mert mindenfajta parasztvakítás elemi tiltakozási ösztönt vált ki belőlem. Nem szeretem, ha félrevezetik a naív embereket. A Titok és a lájfkócs-őrület után ugyanis itt van a legújabb ezo-hullám, a pálmalevél-láz! Hogy mi is ez tulajdonképpen, arról a pálmalevelek.hu honlapon tájékozódhatunk bővebben. Nade kezdjük az elején, és talán világossá válik, hogy mi a tiltakozásom oka.

Jómagam több, mint tizenöt éve foglalkozom védikus asztrológiával, tehát nem arról van szó, hogy nem hiszek abban, hogy a sorsunk előre feltérképezhező a születési adataink és egyéb információk, például a kéz vonalai alapján. A védikus asztrológiának több ága van. A legismertebb ág, a Parásara-asztrológia, olyan általános szabályokat tartalmaz, melyek segítségével a születési horoszkóp kielemezhető. Itt a pontos születési adat és a bolygók akkori helyzete szolgál kiindulási pontként. Az asztrológia másik ágába tartozik a Bhrigu-asztrológia. Ez már egy kicsit más, és ez az, ami India-szerte pálmalevél-könyvtárként van elhíresülve.

Bhrigu Muni ugyanis egy olyan áldást kapott Brahmától, a félistenek vezetőjétől, hogy megismerte az emberiség karmáját, és lejegyezte azt egy szanszkrit nyelvű írásban, a Bhrigu-szamhitában. Sok vita folyik arról, hogy melyik gyűjtemény a hiteles. Én magam négy olyan helyről tudok, ahol ez megtalálható. Az egyiken jártam is, egy kis radzsasztáni faluban, Karoi-ban van. Egy szimpatikus öreg pap őrizgeti az iratokat, akinek Pandit Nathulal a neve. Csak hindiül beszél, és csak telefonon lehet időpontot egyeztetni nála. 

Negyedmagammal érkeztem oda egy forró márciusi nap reggelén, jó pár órás utat megtéve a poros sivatagon át. Az öreg már várt, és le is ültetett bennünket. Az egyik fontos rész, most figyeljetek - a beazonosítás. A Brigu-szamhitá több százezer fejezetéből kettő egymást követő fejezet szól egy emberről. Ez két, kb. egy oldalas szanszkrit szoveget jelent, ami tőszavakban értekezik az ember jelenlegi életéről, már megtörtént eseményekről (hogy be tudjuk azonosítani, és felébredjen a hitünk az egészben). Utána beszél arról, hogyan alakul az életünk további része, hol éltünk, mik voltunk előző életünkben, és mi lesz velünk a következőben. Nem megyek most bele a személyes részletekbe, mert vissza kéne nézni még egyszer a videó-felvételt. Talán majd egyszer leírom. Elég annyi hozzá, hogy érdekes dolgokat mondott, de még nem minden jött be belőle. Van egy második fejezet is, de azt nem olvassa fel egyszerre, azért még vissza kell menni, minimum 3 hónap múlva. A fenti képen látható az öreg munka közben.

Szóval, hogyan történik a bezaonosítás? Az asztrológus elkéri a születési adataidat, és felskiccel egy horoszkópot. Utának megnézi azt, hogy mikor érkeztél hozzá, ugyanis a Bhrigu-szamhitában utalás van arra, hogy melyik napon fog megérkezni az illető, akiről a horoszkóp szól. Nekünk például azt mondta, hogy jó nyomon vagyunk, mert azt írja, hogy ezen és ezen a holdnapon négy külföldi fog jönni hozzá, és az egyikük neve ezzel a betűvel kezdődik. A harmadik dolog viszont, ami kell ahhoz, hogy megtalálja a rólad szóló fejezetet, ahhoz is elengedheteteln a személyes jelenlét. Eléd tol egy papírt, amin egy csomó horoszkóp-ábra van (lásd a mellékelt ábrán), és rá kell mutatni valamelyikre. Ennek össze kell illenie a születési adatoddal és az érkezésed időpontjával. Nekem háromszor kellett mutatni, mert csak csóválta a fejét.

Hozzátenném még, hogy konkrét pálmalevelekről szó sem volt, csupán fénymásolt szaniszkrit szövegek tömkelegéről, amelyeket vagy egy tucat óriási alumínium ládában tárolt az öreg. Gondolom, a papír jobban bírja az időjárást, mint a pálmalevelek, amelyek 20-30 évenként elporladnak, és újra kell őket másolni.

Oszter Tamás, a magyarországi pálmalevél-nagykövet személyesen nyilatkozta az egyik műsorban: "Aki nem utazik ide, annak az életrajza nincs meg, vagyis a pálmalevelek írói tudták előre, hogy a könyvtárak látogatói kik lesznek." Na ebben rejlik az átverés, ugyanis Bhrigu nem dolgozott fölöslegesen: ha nem vagy ott, akkor az iratod sincs ott. Ez az internetes skype-os globalizációs szolgáltatás 30 ezer foritért teljesen nevetséges. Tőlünk például csak adományt kértek, de nem is az számít, hogy mennyit fizet az ember, hanem inkább az, hogy tényleg megbízható információt kapjon cserébe, amit ebben az esetben én nem látok garantáltnak. De erről, és a pálmalevél-láz jógikus vonatkozásairól még egy pár gondolatot megeresztek a holnapi bejegyzésben, mert ez így is túl hosszúra sikeredett. Addig is itt van egy többé-kevésbé elfogulatlan cikk a témáról. Itt pedig egy kis ízelítő Oszter Tamás nagykövet fülbemászó ezó szövegéből. Nem is elemzem, gyönyörködjön benne mindenki saját maga: 

Nincsenek megjegyzések: