2011. április 1., péntek

A fogyókúra 10 buktatója

Felfoghatatlanul népszerű téma manapság a fogyókúra. A worldometers statisztikája szerint a kövér és túlsúlyos emberek száma világszerte még mindig meghaladja az éhezők számát. 1.03 milliárd az éhezők száma, míg a túlsúlyosaké 1.5 milliárd. És ennek nem kellene így lennie. Simán jutna mind a majd' 7 milliárd földlakónak enni, meg az állatoknak is. De ez egy másik téma. Aki viszont túlsúlyos, az ne fogja másra, egyszerűen túl sokat eszik, vagy nem megfelelően étkezik. Vagy pedig lusta mozogni.


Nos, következzék a tizes feketelista, ami elképzelhetőleg nem lesz népszerű a különböző fogyókúrás programokkal és készítményekkel üzletelők körében, de még a legtöbb fogyókúrázó körében sem, akik nem hajlandók szembenézni fogyókúrájuk eredménytelenségének okaival. Végülis jobb abban a tudatban élni, hogy "fogyókúrázom, erőfeszítést teszek, még ha nem is látszik." Bizony sokan esnek áldozatul a jojó-diétának, személyes ismerőseim közül is, és még többen szédelegnek a számtalan fogyókúrás módszer, javaslat stb. útvesztőjében. Talán némi segítséget fog nekik is jelenteni a következő elmefuttatás.


10 dolog, amire a fogyókúrás tanácsadód nem biztos, hogy felhívta a figyelmedet:  


1. Mindenki számára más az ideális testsúly
2. Mindenkinek más az emésztése
3. Lefogyhatsz mozgás nélkül - NEM IGAZ!
4. Lefogyhatsz diéta nélkül - NEM IGAZ!
5. Lefogyhatsz koplalással - NEM IGAZ!
6. Nem kell méregteleníteni - NEM IGAZ!
7. A kúra után ehetsz bármit - NEM IGAZ!
8. A testsúly és az anyagcsere független az érzelmektől - NEM IGAZ!
9. Lefogyhatsz masszázzsal - NEM IGAZ!
10. Űberátverések (zsírleszívás, gyomorgyűrű stb.)


Közben rájöttem, hogy mindezeknek a napirendi pontoknak a kifejtése valószínűleg több blogbejegyzést is igénybe fog venni, úgyhogy várjátok a folytatást a "Fogyókúra" kategóriában!

2 megjegyzés:

Kata Gyarmati írta...

Szia!
Sajnos egyre inkább a fogyókúra körül forog a média, amin nem csodálkozom, mert ennyi embert máshogy nem lehetne életben tartani ezen a földön, csak ha elhitetjük velük hogy jó ha nem esznek.
Én azt tapasztaltam hogy nálam a fogyókúra csak akkor megy ha rááll az agyam. Ha nagyon rágörcsölök, akkor csak a kajára gondolok, ha elterelem a figyelmemet egy nap is eltelhet úgy, hogy eszembe sem jut, hogy még nem ettem. Szerintem a fogyáshoz tehát az embernek leginkább az agyára, az érzéseire van szükség, azt kell kordában tartani....

Gauranga Das írta...

Kedves Kata!

Ez igaz, a fogyókúra vagy bármilyen életmódváltás sikere vagy kudarca a fejben dől el. De azért én az elhízást valós problémának látom, ami több, mint egy milliárd embert érint a földön. És mindez a túlfogyasztás miatt van, mert a médiának nem az az érdeke, hogy ne fogyasszunk, hanem az, hogy fogyasszunk. Az pedig szintén men jó szerintem, ha egy fogyókúrázó nem étkezik rendszeresen, hanem rapszodikusan kihagy étkezéseket.