2011. április 6., szerda

Kifelé vagy befelé?

A pszichológiában az embereket kétféle típusba sorolják: extrovertáltak és introvertáltak. Nyilván ez a két véglet, és a legtöbb ember valahol a kettő között helyezkedik el. Az extrovertált típus kifelé éli az életét, nagy szerepet játszik az életében másokhoz fűződő kapcsolata, szeret befolyásolni másokat, vagy hatni rájuk, esetenként forradalmakat elindítani (akár csak az emberek tudatában), vagy fontos társadalmi szerepeket játszani. Sok esetben vezéregyéniség, de nem mindig. Van, amikor ő saját maga befolyásolható, és önbizalom-hiánnyal, bizonyítási vagy megfelelési kényszerrel küzd, és ezért kapni szeretne másoktól inkább, mint adni. 


Az extrovertált típusnál a Pingalá, vagyis a Nap-vezeték dominanciája figyelhető meg, általában aktív, nyughatatlan, és nehezen tud relaxálni, ellazulni, befelé fordítani a figyelmét. A tétlenség, passzivitás, ingerszegény állapot a legnagyobb ellensége (legalábbis úgy érzékeli). A belső csend szemlélése és a gondolatok elengedése riasztja, ezért éppenséggel ezt kell gyakorolnia, hogy egyensúlyba kerüljön.


Az introvertált típus ezzel szemben sokkal inkább befelé forduló, zárkózott, nehezebben nyílik meg mások felé, és nehezen alakít ki társas vagy személyes kapcsolatokat. A kapcsolatai általában sokkal formálisabbak, nehezebben engedi az érzelmeit felszínre törni. Nehezen tud bízni másokban, és nehezebben is kapja meg mások bizalmát. Nem szereti, ha beleszólnak az életébe, sok esetben makacs és merev elképzelései vannak. Az introvertált típus előnye viszont abban rejlik, hogy sokkal könnyebben tudja a figyelmét és az energiáit befelé fókuszálni, egy személyes cél elérésére, és kevésbé igényel hozzá külső motivációt, visszaigazolást.


Az introvertált típusban az ídá, vagyis a Holdvezeték működése dominánsabb. Ő a magányos vándor, aki a saját belső útját járja, és kevés emberrel osztja meg azt, hogy mit is tapasztal az útja során. Ez a befelé fordulás is karizmát sugározhat azonban, amit ugyanakkor a titokzatosság misztikus köde leng körül. Az introvertált típus kapcsolataiban azonban fontos szerepet játszanak az érzelmek, még ha nem is mindig képes ezt nyíltan kommunikálni. A sérelmeit hosszú ideig magában tarthatja, és nehezen tud megbocsájtani. A pozitív érzelmeket viszont befogadja, de ezt sem jelzi vissza, és így néha hálátlannak tűnhet.


Mindezt azért vezettem elő, mert az extrovertált és intorovertált típusok jellemzői az anatómiában is megmutatkoznak. Az extrovertált emberek lábfeje álló helyzetben kifelé áll, és amikor járnak, akkor sem párhuzamosak a lábfejeik. Az introvertáltak lábfeje viszont a legtöbbször inkább befelé áll, és ez járáskor is észrevehető. A hátrahajlításoknál, főleg a hídba leereszkedésnél a legtöbb ember kifordítja a lábfejét. Éppen ezért a hátrahajlítások fokozzák az extrovertáltságot, megnyitják a testünk elülső, érzelmi oldalát. 


Az előrehajlításoknél a legtöbb ember, főleg, akinek kötöttebb a csípője, hajlamos befelé fordítani a lábfejét, és a pascsimóttánászanában egymás felé fordítja a talpait. Tehát az előrehajlítások fokozzák az introvertáltságot, zárják az érzelmi oldalt, és aktiválják az akarati oldalt, ami a test hátsó oldala. 


Természetesen mindkettőre szükség van, de törekedni kell arra, hogy az előrehajlítások megfelelő végrehajtásával a belső problémáink tudatosítását és az érzelmi blokkok feloldását, megemésztését segítsük elő. Tudjuk azt, hogy az előrehajlítások elősegítik a belső szervek méregtelenítését, mivel az emésztőszervekben lerakódó méreganyagok többek között a különböző érzelmi traumák következtében alakulnak ki. Szóval nem jó, ha az introvertált típus sokáig dédelgeti magában ezeket a sérelmeket, el kell őket engedni.


Az extrovertált típus viszont sokszor a külső történésekre irányítva tereli el a figyelmét a saját belső folyamatairól, vagyis állandóan valaki más problémáit akarja megoldani a sajátja helyett. A hátrahajlításoknál is törekedni kell a párhuzamos lábfejekre. Dev Kapil mindig azt mondta, hogy aki könnyen hajol hátra, annak általában nagy az egója. Akinek nehezen megy az előrehajlítás, az viszont merevebb, és az alázattal van gondja. Én azt gondolom, hogy ha valaki könnyen hajol hátra, akkor büszkévé válhat a sikereire, és nehezen tudja megérteni azokat, akiknek ez nem megy olyan természetesen. Nem biztos, hogy a magatartásukban erősen érződni fog a büszkeség, de esetenként jellemző lehet az, hogy kevésbé érzékenyek mások nehézségeire, nem tudják megérteni egy kezdő próbálkozásait, erőfeszítéseit. 


Aki púposítja a hátát az előrehajlításban, és a vállait a füléhez behúzva tartja, miközben a csuklyásizmát péncélként megfeszíti, annak gondjai lehetnek az elengedéssel, az érzelmei kimutatásával. A szívcsakra megnyitása fontos dolog, és ez persze akkor a leszerencsésebb, ha megfelelő alázattal párosul. Szóval ha helyesen gyakoroljuk az ászanákat, az az érzelmi, lelki harmóniánkat is elősegíti. A jóga célja az egyensúly elérése, vagyis mindkét típusnak a saját gyengeségein kell dolgoznia, azokat kell kiegyensúlyoznia. És akkor lássunk egy képet Iyengar mesterről, ha már tegnap ő is szóba került.

3 megjegyzés:

Ditti írta...

Kedves Gauranga,
Én introvertált típus vagyok alapvetően.
Szeretem nagyon a hátrahajlításokat, de az előrehajlásokat inkább csak rövid ideig tartom ki. Eddig kevésbé helyeztem rájuk a hangsúlyt, mert én mélyponton kezdtem el jógázni. Kicsit merev vagyok, ha ilyen ászanára kerül a sor, szerintem az elengedéssel lehetnek gondjaim. Volt érzelmi traumám régebben, bizonyára emiatt is megy nehezebben az előrehajlítás nekem.
Nagyon kicsiket haladok előrefelé, de minden lépéssel, mozdulattal fejlődöm, és remélem idővel sikerül elérnem majd az egyensúlyt.
Szerintem nem minden esetben igaz, hogy akinek jobban megy a hátrahajlás az büszke, hiszen én úgy érzem ez pozitívan hat, mert megnyitja a szívünket nemcsak fizikailag azáltal hogy oldja a bordakosár merevségét, megkönnyíti a légzést, és megnyitja a szívünk terét, hanem lelkileg is, mert egy örömteli, felszabadult életérzéssel jár, és szerintem ekkor át is veszi az elménk helyét a szív, és megnyílunk a külvilág számára is, és ezáltal kapcsolatainkban is jobban meg tudunk nyílni másoknak. Lehet hogy rosszul látom s tapasztalom ezt, de szerintem mély alázattal is párosul.
Úgy tudom, hogy aki depresszióban szenved azoknak rövid ideig ajánlott csak kitartani az előrehajlásokat, mert akkor mégjobban befelé irányulna a figyelem, és ehelyett inkább a hátrahajlásokra kell helyezni a hangsúlyt. Szerinted is erre oda kell figyelni, valóban igaz ez?

Gauranga Das írta...

Én azt gondolom, hogy arra kell figyelni, hogy a gerinc egyenes legyen az előrehajlítás közben. Ilyenkor főleg a hamstringet nyújtjuk, és a csípőt nyitjuk, ami nagyon hasznos lehet a gyermekkori vagy előző életekből származó traumák oldásához. Ha viszont púpos hűttal csináljuk az előrehajlításokat, akkor valóban blokoljuk a szívcsakrát, és bennrekednek a negatív érzelmek.

Ditti írta...

Köszönöm. Sajnos épp ez az ami nehezen megy nekem, mert merevséggel, és nagy ellenállással szembesülök előrehajlítás közben. Nem tudom segítség nélkül képes leszek-e rá, hogy végre sikerüljön az áttörés, a feloldás. Bízom benne hogy egyszer elérkezik a pillanat, mindenesetre küzdeni fogok, és nem adom fel :-)