2011. április 8., péntek

A fekete doboz

A legtöbb ember úgy viszonyul a szervezetéhez és az anyagcseréjéhez, mint egy fekete dobozhoz: nem ismeri fel az összefüggéseket aközött, hogy mit eszik, hogyan él, és ennek következtében milyen állapotba kerül a teste (vagy éppen az elméje). A jóga a tudatosításról szól, és a fogyókúrában sem árt, ha tudatosítjuk azt, hogy mi történik a szervezetünkön belül, mert meg kell találnunk a saját utunkat.


A fogyi-blog előző részében beszéltem arról, hogy a különböző ájurvédikus testalkatú emberek esetében különbözni fog az ideális testsúly. Hasonlóképpen a szervezetük különböző módon fog reagálni a különböző ételekre. A fogyókúrás diéták között nagyon kevés olyan van, amelyik személyre szabott étrendet ajánl a különböző anyagcserével rendelkező személyeknek. Hirtelen kettő jut eszembe: az egyik a vércsoport-diéta, a másik pedig a Vita for You rendszer. Mindkettő ellen személy szerint az a kifogásom, hogy egyes csoportoknak kifejezetten javasolják a húsevést.


Az én elméletem szerint minden testalkatú ember le tud fogyni és egészségesen tud élni laktovegetáriánus étrenden, illetven annak különböző változatain. A vércsoport-diéta szerint például én, aki 0 Rh+ vércsoportú vagyok, a született húsevők kategóriájába tartozom. Ennek ellenére 22 éve nem eszem húst, és remekül érzem magam. A Vita for You-rendszer több szempont alapján osztályoz, de ott is van olyan ember, aki a fehérje-csoportba tartozik, és annak ajánlják a hús fogyasztását.


A többi fogyókúrás diéta-rendszer közül kiemelnék egy párat. Az Atkins-diétaként elhíresült, szénhidrát-csökkentésen alapuló étrend sok esetben sikert eredményez, de ennek agyik oka az, hogy a szervezet sok vizet ad le, ha nem eszünk sót, illetve rostot. A másik oka pedig az, hogy a magas fehérjebevitel melletti lecsökkentett szénhidrát által "kiéheztetjük" a szervezetünket, mivel a fehérjék szétbontása a legnehezebb, egenergia-igényesebb folyamat. A végeredmény: plöttyedt test, bűzlő száj, elsavasodott és elsalakosodott szervezet. A paleo diéta is tulajdonképpen ennek egyik továbbfejlesztett változata.


A lúgosító étrend, vagy a választó-diéta már sokkal jobban tetszik. Az elsőben sok a növény, főleg a zöldség, és az étrend megkönnyíti a  felhalmozódott szabadgyökök eltávolítását. A választó diéta pontosan azt a hibát igyekszik elkerülni, amint nap mint nap a legtöbben elkövetünk, vagyis nem engedi egy étkezésen belül a fehérjék és a szénhidrátok fogyasztását. A zsírokat itt is csökkenteni kell, sőt, szintén különválasztani a fehérjétől vagy szénhidráttól. 


A GI-diéta sem rossz, ebben az élelmiszerek glikémiás indexét veszik alapul, vagyis azt, hogy elfogyasztásuk után mennyivel és milyen gyorsan emelik a vércukor-szintet. Nyilván ezt is lehet laktovegetáriánus megközelítésből alkalmazni. A vegán, és főleg a nyers vegán étrend is hatékony, csak azt ne feledjük, hogy nem mindenki számára lesz megfelelő. 


Én magam is korlátlan mennyiségű gyümölcs és zöldség-fogyasztást szoktam javasolni, 1/3-2/3 arányban. Persze a nagyon édes és tápláló gyümölcsöket és a magas keményítőtartalmú zöldségeket azért ne vigyük túlzásba! A fennmaradó ételmennyiség lehet friss csíra, hüvelyes és olajos mag. Én a diéta első három hónapjában a vegetáriánus ételek közül is elhagyatom a gabonákat és a tejtermékeket. De főzni, párolni lehet, sőt, néha még grillezni is, kevés olajon. 


A váta alkatúaknak nem ajánlom a teljes nyers étrendet. Sőt, nekik a napi 5-6, kisebb mennyiségű étkezés fogyasztása ajánlott. Viszont a cayenne borsot (chili paprikát), mint kedvelt fogyókúrás fűszert, nekik szintén nem ajánlom. Néha a pittáknál is problémákat okozhat.


De fűszer kell, és ezt pontosan a nyers vegánok szokták időnként elhanyagolni. A gyömbér, aszafoetida, kurkuma, római kömény és mág sok más fűszer tényleg elősegíti a megfelelő emésztést, így kevesebb felesleg marad hátra. 


A szénhidrát- és zsírmegvonáson alapuló diéták a kapha alkatúak számára a leghatásosabbak. A pitták számára is jó a fehérje, de inkább növényekből vagy sovány tejtermékekből nyerjük ki. És az ő esetükben is jól működik a választó étrend. Ezzel kapcsolatban már leírtam korábban néhány alapszabályt


Szóval ne akadjunk fenn, ha egyik vagy másik diéta nekünk nem válik be! Ha tudatosak vagyunk, akkor meg fogjuk találni azt, ami számunkra a legmegfelelőbb. Ebben az ájurvédikus ajánlások is segítségünkre lehetnek. És ne feledjük az alapszabályt: ha fogyni akarunk, akkor több energiát kell felhasználni, mint amennyit beviszünk, vagyis mozogni kell! A diéta vagy kalóriamegvonás nem lesz elég, de még a csodakapszulák sem! Ha nincs mozgás, akkor fújhatjuk a fogyókúránk eredményét, de erről bővebben a következő részben. 

Nincsenek megjegyzések: