2012. április 10., kedd

Alázat és kompetencia

A napokban írtam a jógaoktatók képzéséről, és arról, hogy gombamód szaporodnak a jógastúdiók Budapesten is, amelyekben persze különböző kvalitású, érettségű szaktudású és pszichológiai rátermettségű oktatók várják a jógázni vagy a jógával ismerkedni vágyókat. Egy olyan embernek, aki már évek óta jógázik, valószínűleg van kialakult elképzelése arról, hogy mit vár egy jógaoktatótól, mire mondja azt, hogy hozzá érdemes járni. A jógával újonnan ismerkedő viszont az első órákon, az első oktatóknál szerzi azokat a benyomásokat, ami alapján a jógát a saját tudatában is bekategorizálja. 


Nem kezdek el itt most részletesen beszélni a jógaoktató felelősségéről az egész szakma képviselőjeként, sőt, nem is érzem hivatottnak magamat arra, hogy más oktatókat le- vagy felminősítsek. Azt azonban igenis gondolom, hogy egy 200 órás jógaoktatói tanfolyam igazából csak a kezdete egy jógaoktató képzésének, és tulajdonképpen az egész életét arra kellene szentelnie, hogy továbbképezze magát. Ugyanakkor minél kompetensebb, érettebb egy tanár, annál alázatosabban kellene lennie, és fokozatosan mentessé kellene válnia az egóból fakadó sallangoktól. Ezt a részét persze mér nehezebb tanfolyamon oktatni, hiszen itt belső, személyes fejlődésről van szó. 


Mindenesetre az Atma Center oktatói gárdája kötelességének érzi, hogy átadja a tapasztalatát, szaktudását, integritását a jövő jógaoktató nemzedékeinek, még azt a veszélyt is vállalva, hogy konkurrenciát képzünk magunknak. A tudást ugyanis nem szabad kuporgatni, hanem át kell adni, minden tanárnak ez a kötelessége, különben ő is elveszíti a lehetőséget a saját fejlődésére, ezt tartja a védikus hagyomány. És az eddigi három Agni-jóga oktatói tanfolyam tapasztalata azt mutatja, hogy sikerült komoly és színvonalas szakembereket kinevelni, akik már az elején sikeres jógaoktatói pályafutásba kezdtek.

Most itt a lehetőség azok számára is, akik már elvégezték az Agni-jóga oktatói tanfolyamot, és azok számára is, akik már rendelkeznek valamilyen egyéb 200 órás jógaoktatói végzettséggel, hogy benevezzenek az Atma Center astanga-jóga oktatói tanfolyamára. Véleményem szerint ez az egyik legkomplexebb és legkidolgozottabb ászana-gyakorlási rendszer a jógán belül, ezért érdemes rászánni azt a 300 órát, ha tényleg kompetensen akarjuk oktatni. A részletek:

300 ÓRÁS ASTANGA-JÓGA OKTATÓI KÉPZÉS - 2012 május - 2013 március

Felvételi: 2012 május 5, szombat 12 óra, Atma Buda

300 órás elméleti és gyakorlati képzés az Atma Center oktatóival. A tanfolyam során az Astanga Vinyásza jóga rendszer első és második sorozatának helyes kivitelezését és oktatását tanuljuk meg. A tanfolyamra való jelentkezés feltétele az Atma Center 200 órás Agni-jóga oktatói oktatói tafolyamának sikeres elvégzése, vagy egyéb, igazolt 200 órás jógaoktatói képzés elvégzése. A tanfolyam tematikája:

Elmélet:

Az astanga-jóga tradíciója és kialakulása
A prána és az uddázsájí légzés
A triszthána (uddzsájí, dristi, bandha)
Az astanga jóga nyolc lépcsője
A Jóga-szútra filozófiája
Az astanga hat sorozata
Astanga és tantra
Jóga-anatómia és orvosi ismeretek

Gyakorlat:

Az első és második sorozat ászanái
Az ászanák helyes végrehajtása, variációk
Az ászanák oktatása, korrigálása
A sérülések kezelése és elkerülése
Az astanga oktatásának módszertana
Pránájáma-gyakorlatok
Múdrák és bandhák
Relaxáció és meditáció
Mantrák és kírtana

Vezető Oktatók:

Gauranga Das (Vaisnava jógamester, Vinyasa YT-200, Atma Center vezető jógaoktatója)
Major Ági (AMM, Pilates és jóga-oktató)

A 300 óra a következő módon adódik össze:
Hétvégi oktatás: 9 hétvége, azaz 9x16 (144) óra
Gyakorlat (óralátogatás): 90 óra (45 jógaóra)
Gyakorló órák: 30 óra (15 jógaóra)
Elméleti felkészülés és vizsga: 36 óra

A hétvégi oktatások tervezett időpontjai:

1. május 19-20
2. június 23-24
3. július 14-15
4. szeptember 8-9
5. szeptember 22-23
6. október 20-21
7. november 10-11
8. december 1-2
9. január 5-6

A hétvégéken maradéktalanul kötelező a részvétel, legfeljebb két napnyi hiányzás pótolható a következő ashtanga oktatói tanfolyamon, amit egy év múlva indítunk. A gyakorlati órákat az Atma Center oktatóinál kell letölteni, a 45 gyakorlati óra igazolása feltétele a záróvizsgára bocsátásnak. Az oktatás időtartama alatt a tanfolyam résztvevői 30%-os árengedményt kapnak az Atma Center jógabérleteiből. A vidéki hallgatók, akik nem tudják hétköznap letölteni a gyakorlati óráikat, a nyári jógatáboron való részvétellel (40 órának megfelelő kredit) és a hétvégi workshopokon való részvétellel (alkalmanként 3 órának megfelelő kredit) tölthetik le a 90 óra gyakorlati idő egy részét. A gyakorlati időbe tehát mind a hétköznapi órák, mind a hétvégi workshopok és a tábor is beleszámítanak azok számára, akik nem budapestiek. A workshopokból 30% kedvezményt kapnak a tanfolyam résztvevői (kivéve, ha külföldi tanár tartja). A gyakorló órákat vagy az Atma Centerben, vagy az oktatók által szervezett helyen, időpontban kell megtartani.

ZÁRÓVIZSGA: Szóbeli vizsga az elméleti tananyagból előre kiadott tételek alapján, illetve egy bemutató vezetett Astanga-óra megtartása a vizsgabizottság jelenlétében. A tanfolyam sikeres elvégzése után a hallagtók 500 órás vezető jógaoktatói diplomát kaphatnak, a Yoga Alliance International által akkreditálva. Az 500 óra az Agni- és Astanga-oktatói tanfolyamból adódik össze. Aki nem végezte el az Atma Center Agni-jóga oktatói tanfolyamát, az 300 órás jógaoktatói diplomát kaphat.

RÉSZVÉTELI DÍJ: 300 ezer Ft + Áfa (ez nem tartalmazza a gyakorló órák, workshop stb. árait, csak a hétvégi oktatásét), illetve a nemzetközi diploma ára (100 USD). A csoportban a helyet 50 ezer Ft-os előleg befizetésével lehet lefoglalni, amit sikertelen felvételi esetén visszatérítünk. Jelentkezési határidő: április 30.

FELVÉTELI VIZSGA: A jelentkezőknek képesnek kell lennie segítség nélkül bemutatni az első sorozat összes ászanáját, a szabályos vinyászákkal együtt, valamint felvételi beszélgetésen kell részt venniük. A felvételi időpontja: 2012 május 5, szombat 12 óra, Atma Buda. Eddig az előleget is legkésőbb be kell fizetni. A felvételi során azok élveznek elsőbbséget, akik az Atma Center Agni-jóga oktatói tanfolyamát elvégezték, de a fennmaradó helyekre olyan jelentkezőket is felveszünk, akik egyéb, minimum 200 órás jógaoktatói tanfolyam sikeres elvégzését igazolni tudják. A csoport létszáma 14 főre van limitálva. A felvételi vizsgára jelentkezők egy mysore gyakorláson fognak részt venni, ahol az ashtanga első sorozatának ászanáit kell végigcsinálni, nem fűtött teremben. Az oktatók értékelni fogják a felvételizők teljesítményét, és a legjobb 14 jelentkező fog bekerülni az első oktatói tanfolyamba. További info: atmacenter.hu Jelentkezés: gauranga@brihaspati.net, illetve 06309140839

Nincsenek megjegyzések: