2012. április 23., hétfő

A combközelítő izmok

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:


"A combközelítő izmok


Az öszes combközelítő izom a szeméremcsonton ered, az adductor magnus (nagy combközelítő) pedig a szeméremcsonton és az ischiumon (a csípőcsont alsó elülső részén). A combközelítő izmok s combcsont belső oldalán tapadnak végig, a gracilis (karcsúizom) pedig a sípcsont belső oldalán közvetlenül a térd alatt. 


A pontos eredési és tapadási helyüktől függően, a combközelítők kifelé forgatást (adductor brevis és adductor magnus), befelé forgatást (adductor longus és gracilis) és csípőfeszítést (adductor longus és gracilis) hajtanak végre másodlagos funkcióként. A csoport legkisebb izma, a pectineus (fésűsizom) csípőfeszítést és közelítést is végez."


Megjegyzések: A póz leírása nem tartalmazza a B és C verziót, amit szintén végre szoktunk hajtani. A következő módon illeszthető be a sorozatba:


Dasa: Kilégzésre nyomjuk az állunkat a mellkashoz, és a hátunkat domborítva gördítsük le a fejünket a talpainkra. Törekedjünk arra, hogy a fejtetőnk a talpunkhoz érjen. A könyököket szétnyithatjuk oldalra, ha úgy kényelmesebb begördíteni a hátunkat. A múla-bandha segítségével az ülőcsontokat a matrachoz tapasztva tartjuk, az uddíjána-bandha segítségével pedig domborítjuk a hátunkat, különösen az ágyéki szakaszt. Tartsuk ki öt légzésig a pózt.


Ékádasa: belégzésre egyenesedjünk fel, és ha kell, húzzuk közelebb a sarkainkat a gáthoz. Kilégzésre engedjük le a vállakat, a lapockákat, és teljesen egyenes, függőleges háttal billentsük előre az állunkat a mellkas felé. Aktiváljuk mindhárom bandhát, és végezzünk öt mély légzést. Ha szükséges, megfeszíthetjük a széles hátizmokat, ezáltal stabilizáljuk a gerinc és a medence függőleges helyzetét, és teljes mértékben aktiválni tudjuk a combtávolító izmokat. Ebben is, mint az előző két változatban, arra törekszünk, hogy a térdek külső oldala a talajhoz érjen.


Ha a térdeink még nem érnek le a baddhakónászanában a combközelítő izmok kötöttsége miatt, akkor érdemes elvégezni néhány gravitációs rávezető pózt, amit az astanga gyakorlásunktól függetlenül, napi 1015 percben gyakorolhatunk. Az első gyakorlatnál a falnak háttal ülünk le, úgy, hogy a keresztcsont függőlegesen ráfeküdjön a falra. Az egész gerincünket a falnak támasztuk és a térdeinket leeresztjük oldalra baddhakónászanában. Maradjunk így 10-15 percig, miközben próbáljuk teljesen ellazítani a combközelítő izmokat. Ha erőt is akarunk alkalmazni, akkor a két tenyerünkkel nyomjuk le a combjainkat a térdeink fölött. A másik rávezető gyakorlat ugyanez, csak hanyattfekvésben. A derekunkat tartsuk a talajon, majd a sarkunkat húzzuk fel a gáthoz, és nyissuk szét a térdeinket. Itt is lazítsuk el teljesen a combközelítő izmokat.


A baddhakónászana hatásai: Ez a póz a leghatásosabb a gyomorpanaszok, bélpanaszok és végbél-problémák esetén. Megszünteti a székrekedést és az aranyeret. Nehéz, de nagyon fontos a múla bandha és uddíjána bandha aktívan tartása ebben a pózban, különösen, ha aranyerünk van. Aranyér esetén a zsíros és olajos ételeket kerülni kell és helyette szattvikus ételeket kell fogyasztani, például tejterméket és rizst. Ezek az ételek csökkentik a fölös hőt a testben, ami előidézi ezt az állapotot. Ez az ászana gerincproblémák esetén is hasznos.




2 megjegyzés:

Erika írta...

Nekem az is szokott segíteni, amikor hanyatt fekvésben először nem érintem össze a két talpamat, hanem a térdhajlathoz csúsztatom (nem keresztezem). Ebben a pózban maradok 5 percig, majd szép lassan egyre jobban távolítom a térdeket, míg végül összeér a két talp.

karolyk@net.hr írta...

Udvozlet mindenkinek. Bocs a hibas irasert, egyenlore kulfoldi a betuzetem.
Tanacsot szeretnek kerni kar problemakrol. Kihez fordulhatok? Itt sok minden le van irva testunk felepiteserol, bizonyos treningekrol szeretnek kerdezni, amit otthon kellene vegezni, nem orvosilag. Koszonom. Karoly, delvidekrol.