2012. április 26., csütörtök

Az Élet iskolája

Ez alkalommal egy magyar "Life Coach" listáját idézném be, amivel nagyjából egyet is értek, bár a fontossági sorrendben szerintem jócskán lehetnek eltérések, és attól még működőképes lehet a rendszer, ha az ember mind a tíz területre kellő figyelmet fordít.

"A 21. században a legfontosabb 10 tantárgy a következő:
Hatékony kommunikáció
Emberi kapcsolatok
Tartós, minőségi párkapcsolat
Személyiségfejlesztés
Önbizalom növelése
Pozitív gondolkodás
Önmagunk értékesítése
Egészséges életmód
Időgazdálkodás
Pénzügyi intelligencia
/Kerner Tibor/"

Nézzünk pár gondolatot mindegyikkel kapcsolatban:

1. Hatékony kommunikáció: ez nagyon fontos minden emberi kapcsolatunkban, és a párkapcsolatban a leginkább. A kommunikáció nem csak szavakkal történik, hanem tettekkel, gesztusokkal, gondolatokkal, érzelmekkel is. Meg kell tanulnunk a saját nyelvünket, szimbólumrendszerünket, és másokét is, akivel kommunikálunk. A nem megfelelően kivitelezett kommunikáció könnyen romba dönthet bármilyen kapcsolatot, a helyes kommunikációval pedig sok bocsánatkérést spórolhatunk meg magunknak. Épp most olvastam egy idézetet, miszerint a nyelvben nincsenek csontok, mégis képes összetörni egy szívet.

2. Emberi kapcsolatok. A párkapcsolat külön ki lesz emelve a következő pontban, de ezen kívül számos más kapcsolatra is szükségünk van a boldogsághoz és a teljes élethez. Ha egy embernek nincsenek baráti kapcsolatai, nincs jó viszonyban a munkatársaival, rokonaival, azonos értékrendet osztó emberekkel, akkor magányos, és ez a legtöbbször a legnagyobb akadálya a boldogságnak. Egyedül maximum egy jógi tud boldog lenni, de ez nagyon ritka.

3. Tartós, minőségi párkapcsolat. Az anyagi világban semmi sem tart örökké, de úgy kell partnert választanunk, és úgy kell építenünk a kapcsolatot vele, hogy működőképes legyen. Ha nem működik vagy "lejár a szavatossága", akkor persze nem mindig van értelme külső okokból ragaszkodni hozzá, de egy kapcsolat működéséért és sikeréért mindkét félnek nagyon sokat kell tennie, nem történik csak úgy magától. A mai világban még mindig az az egyik legnagyobb inspiráció és segítség, ha az embernek van egy jól működő partnarkapcsolata, valaki, akire minden helyzetben számíthat, egy olyan kapcsolat, ami a bizalmon és az őszinteségen alapul. Ha ez kiveszik a kapcsolatból, akkor az egész felszínessé válik.

4. Személyiségfejlesztés. Ez egy tág fogalom, de ez jó is így. Mindenkinek megvan a maga útja, csak az a lényeg, hogy keresse, és ha megtalálta, akkor elinduljon rajta. Ha pedig rájön, hogy az út nem vezet oda, ahová szeretne eljutni, akkor ne féljen megfordulni, visszamenni, új utat keresni, változtatni, akár megtagadni önmagát, vagy amit addig annak hitt. A személyiség fejlesztés egyes embereknek a vallás, másoknak a jóga, vagy valamilyen spirituális út követése, megint másoknak egyszerűen a létük és az elmeműködésük todatosítása és edzése. 

5. Önbizalom növelése. Nem keverendő össze az egóval! Az önbizalomhiány általában egy negatív egó, amely lekorlátozza a tenniakarásunkat és a sikerbe vetett hitünket, és így keserűséggel tölti meg az életünket. A sikertelenséget mi magunk választjuk, ugyanúgy, mint a sikert. persze nem várni kell a csodát, hanem tenni érte, de el kell hinni, hogy meg tudjuk csinálni, és addig kell tanulni, fejlődni, gyakorolni, amíg el nem érjük a célunkat. Soha nem szabad feladni. Az alaptalan önbizalom viszont ugyanolyan káros, mert magában hordozza a csalódás esélyét önmagunk és mások számára is.

6. Pozitív gondolkodás. Ez egy kissé elcsépeltnek tűnő frázis, mégis igazából nagyon hatásos. Két ember ugyanabból a helyzetből képes teljesen különböző élményeket leszűrni. Van, aki totál negatívan lát mindent, még a legkedvezőbb eseményeket is, és van, aki megtanulja a szépet, a jót, a hasznosat, a tanulnivalót látni mindenben. Még a fájdalmas élményektől is gazdagodhatunk, bölcsebbek lehetünk, ha megfelelően nyitott elmével állunk hozzá. Ha egyszer megszívtuk az életben, akkor abból tanulni kell, és máskor rafkósabbnak kell lenni. Ha nem tanulsz belőle, akkor lúzer vagy. Ez is csak választás kérdése.

7. Önmagunk értékesítése. Na ez kicsit marketing-szagúan hangzik, és az ember hajlamos arra gondolni, hogy "Már megint rám akarnak tukmálni valamit, amire igazából semmi szükségem." Pedig a marketing mindenhez kell, még ahhoz is, hogy boldogok és sikeresek legyünk az életünkben. Valamilyen szinten meg kell felelni az elvárásoknak, és úgy kell viselkedni, hogy megkönnyítsük mások számára a bennünk rejlő értékek felismerését. A negatív propaganda nem mindig jön be, egészen egyszerűen azért, mert az emberek a legtöbbször nem koncentrálnak annyira rá a mi szükségleteinkre, mint a sajátjukéra. Szóval meg kell őket győzni, hogy szükségük van ránk, persze nem egy ko-dependenciát kialakítva.

8. Egészséges életmód. Tulajdonképpen erről szól az egész blogom. Azt szokták mondani, hogy egészség legyen, a többit megvesszük :-) Persze ez így nem igaz, mert az életben sok más fontos terület van, amit pénzzel nem lehet megvásárolni, közte az egészségért is nagyon sokat kell dolgozni. Jógázni, edzeni, tudatosan táplálkozni, méregteleníteni, és stresszmentes életet élni. Ha egészségetlen szokásokat alakítunk ki, azok a személyiségünket is gyengítik, eltorzítják, és nem csak hogy fizikailag, de érzelmileg sem leszünk egészégesek, az önértékelésünkről nem is beszélve. Az embernek szeretnie kell önmagát, de egy beteg, függőségektől szenvedő embert nehezebb szeretni, mint egy életerős, életvidám, felszabadult embert. 

9. Időgazdálkodás. Ezt is meg kell tanulni, mert az egyik legfrusztrálóbb dolog az ember életében az, amikor nem tud időt találni azokra a dolgokra, amik igazából fontosak. Sok konkrét tanács van, ami ebben segít, szerintem a két legfontosabb az, hogy állítsunk fel egy prioritási listát, és keressünk helyet a napirendünkben az első öt dolog számára. Ahhoz pedig, hogy időt is találjunk rá, vizsgáljuk meg, hogy mik azok a dolgok, amikre időt fordítunk, de egyáltalán nem fontosak, pl. TV-nézés, Facebook, újságolvasás, keresztrejtvény-fejtés, szórakozóhelyeken üldögélés stb.

10. Pénzügfyi intelligencia. Ez is egy másik gyakorlati aspektus, amivel az életedzők sokat foglalkoznak. A legtöbb ember ugyanis nem tudja megfelelően menedzselni az idejét és a pénzét. persze ez is önfegyelem kérdése, de talán könnyebben tanulható, mint az előző pontok, amelyek azért alaposan belenyúlnak a szemlélyiségünkbe, életszemléletünkbe, szokásainkba, legalábbis, ha változtatni karunk rajtuk. Nem az a gazdag ember, akinek sok pénze van, hanem az, aki tudja, hogy mire költse azt, ami van, és mire ne szórja el. Az életszínvonal egy szubjektív dolog, sokkal inkább függ a kialakított értékrendünktől, hogy mennyi pénzre van szükségünk a boldog élethez, mint attól, hogy ténylegesen mennyit tudunk költeni például étkezésre, rezsire, shoppingolásra, szórakozásra. A legtöbb ember a hitelek ész nélküli felvételével szokta tönkrevágni magát anyagilag és idegileg is. A bevételi források intelligens megtervezése sem hátrány, vagyis hatékonyan kell dolgozni, hogy a befektetett energia és a megkeresett pénz aránya kedvezőbb legyen.

Na ennyit mára, megyek edzeni, utána pedig kezdődik a munkanap!




Nincsenek megjegyzések: