2012. április 6., péntek

Álom és valóság

Újabb részlet Gregor Maelhe Jóga-szútra magyarázataiból:


"Hasonló gondolatot fejez ki az a feladvány, amit egyszer egy régi Tao mester, Csuang Ce egyszer a tanítványainak adott. Miután felkelt a délutáni alvásából, azt mondta a tanítványainak, hogy éppen arról álmodott, hogy egy pillangó volt. Azt a kérdést tette fel, hogy valójában Csuang Ce volt, aki álmában pillangó volt, vagy pedig egy pillangó volt, aki most azt álmodja, hogy ő Csuang Ce. 


A kérdésre nem lehet meggyőző választ adni, mert minden bizonyíték, ami azt támasztja alá, hogy Csuang Ce valójában Csuang Ce, csak az éber állapotból meríthető. Az éber állapot tapasztalatának azonban ellentmond az álombéli élmény, hogy ő egy pillangó. Csuang Ce megkérte a tanítványait, hogy hozzanak bizonyítékot a létezésére egy harmadik, semleges, befolyásolhatatlan valóságból. Mivel képtelenek voltak erre, Csuang Ce nem tudott meggyőződni arról, hogy ő valójában Csuang Ce. 


Gaudapádát a pártatlan, befolyásolatlan valóság érdekli. Ez a tényleges valóság szerinte a transzcendentális állapot (turíja), ami mindig ott van. Abban jelen van a másik három állapottal kapcsolatos tudatosság, De a másik háromban nincs tudatosság a negyedikről. A jógában a transzcendentális szintet tárgy nélküli szamádhinak neveznénk, de ettől eltekintve Patandzsali nem ért egyet Gaudapádával a három állapot valótlanságát illetően. Mindketten egyetértenek azonban abban, hogy az ébrenlét és az alvás egyaránt hiányzik az álom nélküli állapotban. 


Patandzsali azt mondja, hogy az álom nélküli alvás mentális változása egy akadály, amit idővel le kell küzdeni, mivel ellentétes az állandó tárgy nélküli (aszampragjáta) szamádhival. Ahhoz, hogy elérjük a felszabadulást, a tárgy nélküli szamádhinak állandóvá kell válnia. Ha a mélyalvás változása még mindig jelen van, az állandótlanná teszi a tárgy nélküli szamádhit."

Nincsenek megjegyzések: