2012. április 15., vasárnap

I ♥ Yoga!

Olyan jól sikerült elvonulni, hogy még a szokásos facebook- és blogfüggőségemtől is megszabadultam két-három napra, így most hétfő reggel igyekszem pótolni a szombati és a vasárnapi nap krónikáját. Az ilyen jógás elvonulások és jógatáborok általában nem a heverészésről szólnak, legalábbis ami az alvásmennyiséget illeti. Így aki szeret aktívan kikapcsolódni, és nem bánja, hogy korán kell kelnie egy jó kis jógázáshoz, annak azért nagyon be szoktak jönni az ilyen események. Mi például hat előtt keltünk szombaton, és átmentünk Orsival a tornaterembe, mivel meg akarta csinálni a kundzsala-kriját, vagyis a hányást, mielőtt a többiek megérkeznek a reggeli astanga-gyakorlásra. Mivel már rutinos satkarmás, 15-20 perc alatt megitta a melegvizet, kihányta, megkatéterezte az orrát, és még orrmosóval is kimosta. A reggeli astanga-gyakorlás után ugyanis ő vezette a satkarmákat, és a jó tanár ugye nem csak tanítja, hanem csinálja is a dolgokat. 


Hétkor már elkezdtük a gyakorlást, először egy kis bandha-gyakorlatot végeztünk légzésvisszatartással, majd az uddíjána-kriját és a naulit, mivel az is része a satkarmának. A nauli a hasfal hullámoztatása, ami a gyakorlottabbaknak már egészen jól ment, míg aki először próbálta, az persze tanakodott magában, hogy ezt miképpen is lehet végrehajtani. 


Utána elkezdtük a reggeli gyakorlást, jó pár plusz pózzal megtűzdeltem az egyes sorozatot, mivel láttam, hogy nem nagyon megy a társaságnak a gerinc-csavarás és a vállnyitás. Amúgy az elvonulás közönsége is azt bizonyítja, hogy szinte bárki, bármilyen felkészültséggel nyugodtan nekifoghat az astanga gyakorlásának, mert itt tizenkét évestől hatvan évesig bezárólag mindenki volt, és nem szeppentek meg a vinyászáktól. Fél tízre nagyjából befejeztük a gyakorlást, a relaxhoz persze mindenki jól beöltözött, mert azért a teremben nem volt harminchat fok, a langymeleg fűtőtestek és a négy elektronom hősugárzó épen hogy húsz fok körüli hőmérsékletet össze bírt hozni. Azért ettől eltekintve mindenkinek jól esett a gyakorlás, bár így két nap alatt a harmadik jóga után már kezdett ez-az sajogni, főleg azoknak, akik amúgy heti 1-2 alkalommal szoktak jógázni. Ráadásul melegben kevésbé marad meg az izmokban az igénybevétel, mint az ilyen hegyi klímán.


A gyakorlás után Orsi ismertette a satkarmákat, vagyis a hat tisztító eljárást. Nauli - hashullámoztatás, Neti - orrtisztítás, dhauti - gyomortisztítás, trátaka - gyertyaláng-nézés, kapálabháti - koponyatisztító légzés és baszti - beöntés. Ez utóbbi kivételével az összes többit kipróbálhatta mindenki az elvonuláson. Szombat reggel a dzsala neti (sós vizes orrtisztítás), szútra neti (orrtisztítás katéterrel) és a kundzsala-krijá (gyomortosztítás hányással) volt a menü. A héányást végül csak én vállaltam be, de a katéterk kipróbálták egy páran, volt, aki azzal a lendülettel majdnem a gyomráig dugta, ahelyett, hogy kihúzta volna a száján. A sós vizes orrmosás is népszerű volt, végülis jó dolgok ezek. 


Visszatértünk után reggeli, répás zabkása, meg a tegnapi gyümölcskompót. Mondjuk én friss gyümölcsnél és magoknál maradtam, reggeli után pedig irány a Narád Hotel wellness-részlege, végre egy kis jó meleg! Mondjuk a szobánkban sem volt hideg éjszaka, mivel ütközőig csavartam a termosztátot. A Narádban egy-két élmény-medence, szauna, gőzkabin, infra, sóbarlang és egy konditerem várt minket, 1500 Ft-ért lehet használni két órán keresztül. Jó sokat szaunáztunk, utána nyomtam egy fél órás gyúrást, majd még lemasszíroztattam magamat a vízsugárral az élmény-medencében. 


Éppen ebédre vissza is értünk, jó kis gulyás volt házisajttal, meg egy nagy adag saláta. Úgy belaktam, hogy le is kellett feküdnöm aludni, a délutáni jógaóráig egyfolytában húztuk a lóbőrt. Ötre megérkezett Angi, akit egy három órás lenge vinyásza flow óra megtartására kértem meg. Végre én is jógázhattam, bár Orsi hátrahajlító órája sam volt kutya pénteken. Angi azonban saját koreográfiákkal dolgozik, és olyanokat talál ki, hogy egy magam fajta minden hájjal megkent jógarókát is meg tud néha lepni. Lényeg a lényeg, két és fél óra folyamatos jóga-mozgás után biztos voltam benne, hogy este nem lesznek gondjaim az alvással. Óra közben totál az az érzés öntött el, hogy mennyire szeretem a jógát és a jógásokat, attól függetlenül, hogy éppen milyen jellegű órán vagyok, és hogy ki miért van ott. A lényeg az, hogy ott vagyunk, és jól érezzük magunkat.


Vacsorára még egy tál saláta, utána pedig gyertyaláng-nézés fél kilenctől. Körbeültük a nagy asztalt a társalgóban mintegy húszan, és lekapcsoltuk a  villanyt, meggyújtottunk egy narancssárga gyertyát, és először egy rávezető harmadik szem-meditációval kezdtünk, majd három percig pislogás nélkül kellett nézni a gyertya lángját. Az első 15 másodperc után nekem már nagyon kellett pislognom, de utána valahogy elmúlt ez a késztetés, és lazán végigbámultam a három percet. Utána csukott szemmel kellett vizualizálni a gyertyalángot szintén három percig. Utána beszélgettünk még a jógáról, a karma, gjána és bhakti kapcsolatáról a gyakorlással és a táplálkozással, de ezt a témát majd talán egy másik blogbejegyzésben részletesebben ismertetem. Így is fél tizenegykor álltunk fel az asztaltól a maradék résztvevőkkel, mivel a fele már a beszélgetés közben elment aludni.   

Nincsenek megjegyzések: