2012. április 5., csütörtök

Elvárások nélkül

Talán tíz éve hallottam először ezt a kifejezést: "No expectations!" Indiai jógamesterem, Swamiji minden egyes órán többször is elmondta, miközben a jóganidrában feküdtünk, totálisan nyitott és befogadó tudattal, mint a szivacs, és minden egyes szava egy életre beleivódott az emlékezetünkbe. Talán valóban az életre programozott bennünket ezzel a mantrával, hogy amikor kell, ösztönösen eszembe jusson, elgondolkodjak rajta és alkalmazzam. 


Azóta is azon gondolkodom, hogy mit is jelenthet ez a kifejezés pontosan, és hogyan is kell helyesen alkalmazni. Az biztos, hogy ha az embernek elvárásai vannak egy helyzettel, egy másik emberrel, egy kapcsolattal vagy bármilyen megvalósítandó céllal kapcsolatban, akkor kiteszi magát a csalódás lehetőségének. Főleg, ha az elvárások túlzottak vagy megalapozatlanok, akkor nagyon könnyen bekövetkezhet a csalódás. És ilyenkor az ember nem a saját elvárásait okolja, hanem azt az embert vagy helyzetet, amely nem felelt meg az elvárásainknak. Becsapottnak érezzük magunkat, pedig csak nem mértük fel reálisan a helyzetet, vagy túlzottan elkezdtünk ragaszkodni valamihez, ami az adott pillanatban nem járt nekünk a karmánk szerint. 


A jógában a fejlődés útja általában az arany középút, vagyis az egyensúlyt, a középpontot keressük. Valószínű, hogy a "No expectations" elvvel is ez a teendő. Ha ugyanis a másik végletbe esünk, és semmilyen helyzetben, senkivel szemben nem alkalmazunk semmilyen elvárást, akkor nem jutunk messzire. Valóban sok ember van, aki megbízhatatlan, és ha valamit megígérnek, akkor semmi garancia nincs arra, hogy azt be is tartják. Én mégis azt gondolom, hogy jobb előzetesen bizalmat szavazni mindenkinek, és ha nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, csak akkor helyezzük a "megbízhatatlan" listára. De ha nem tudunk senkiben sem bízni, és nem sikerül olyan kapcsolatokat kialakítani az életünk során, amelyekben érünk annyit a másik fél számára, hogy betartsa a megállapodásait felénk, akkor ott valami nincsen rendjén. És az első lépés mindig ott kezdődik, hogy mi magunk hűek vagyunk az ígéreteinkhez, és megbízhatók vagyunk. 


A megbízhatóságot és a következetességet is lehet gyakorolni, és fejleszteni a nullától a száz százalékig. Szinte nincs olyan ember, aki mindig, minden körülmények között betartja azt, amit ígér, de ha dolgozik rajta. akkor sokat tud fejleszteni rajta. A megalapozott elvárásokra tehát szükségünk van, mert különben ott találjuk magunkat, hogy nem vagyunk hajlandók segítséget elfogadni senkitől, és csak magunkra akarunk hagyatkozni, ami egyrészt növeli az egónkat, másrészt korlátozza a kapacitásunkat. 


Az ember társas lény, és úgy működik a pszichológiája, hogy szüksége van arra, hogy másokra hagyatkozzon, és másokkal együttműködjön, szeretetet mutasson ki más élőlények iránt. Akinek az emberi kapcsolatai zátonyra futnak, az nagyon gyakran különböző házi kedvencek felé éli ki a szeretetadási és -kapási késztetéseit. Talán azért, mert az állatok ösztönlények, igazából nincs szabad akaratuk, és így nem nagyon tudnak csalódást okozni. Az emberekkel kapcsolatban már sokkal komplikáltabb a dolog, hiszen bizonyos esetekben kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan, teljesen következetlen módon viselkednek. És éppen ez a szép benne, hiszen két ember között a legtöbb esetben a kapcsolat mindkettejük szabad döntésén alapszik, különben egy kényszeres, ko-dependencián alapuló kapcsolatról beszélünk, ami igazából egyik fél spirituális fejlődésének sem kedvez.


Az embernek rugalmasnak kell lennie, és alkalmazkodnia kell a folyamatosan változó körülményekhez. Vagyis mindig ahhoz kell jó képet vágni, ami éppen jut. Ha azt kapjuk, amire számítottunk, akkor a terveink szerint haladhatunk előre. Ha néha nem azt kapuk, akkor meg kell érteni, hogy mit tanulhatunk abból az adott élethelyzetből. És néha sokkal kevesebbet kapunk, mint amit várunk, néha pedig sokkal többet. A lényeg itt sem az eredmény, hanem az attitűd. Én azt szoktam mondani, hogy reménykedjük a legjobban, de készüljünk fel a legrosszabbra. Mert az is fontos, hogy az életben adódó lehetőségeket maximálisan kihasználjuk, és ha nincs bizalmunk abban, hogy megéri kockáztatni valamilyen eredmény elérése érdekében, akkor el fogjuk szalasztani a jó lehetőségeket, valaki más pedig ki fogja használni. 


A célokra szükség van, és a bizalomra, hogy meg fogjuk tudni valósítani őket, valamint céltudatos erőfeszítésre, mert anélkül az egész életünk csupán álmodozás marad. Higgy önmagadban, bízz másokban, de ne legyenek elvárásaid! És ne érjen felkészületlenül, ha sokkal többet kapsz, mint amire számítottál, abban a pillanatban, hogy elengedted azokat a dolgokat, amelyekre igazából nincs szükséged. Flow! :-) 

Nincsenek megjegyzések: