2012. április 28., szombat

Napimádók jógája

Ma pihenőnapom volt. Ez azt jelentette, hogy háromnegyed hatkor keltem, 8-ra mentünk Thaibox edzésre (fél óra görkorival), utána visszagörkoriztunk a Margitszigetre, a Sportuszodában leúsztam 1200 métert, majd napoztunk. Délutánra már csak egy órácska plusz biciklizés jutott. Jóga nem volt betervezve mára, lévén ugye a szombat pihenőnap, de hát úgy voltam vele, hogy nyújtani sohasem árt, és ha már az ember amúgy is kint döglik a napon, akkor miért ne nyújtson egy kicsit. 


Ki is dolgoztam sebtében vagy harminc ászanát, amit hason és háton fekve is lehet végezni. A hatékony nyújtásnak az a titka, hogy olyan pózokat kell választani, amelyek fenntartásához nem kell sok izomerő, hanem bele tudunk lazulni, akár 20-30 légzés idejére is, és hagyjuk, hogy a gravitációs erő végezze a nyújtást.


Igazából a 20-30 légzés csak a kezdet, de máris sokkal többet segít, mint az öt légzés, amit az astanga sorozatban egy-egy ászanára fordítunk. Az upavista-kónászana és változatai, a baddhakónászana és változatai, a szupta-pádángusthászanák, a vírászanák, féllótuszok, lótuszok tömkelegét lehet kombinálni, néhány hátrahajlítással vagy intenzívebb csípőnyitással, galambpózzal kombinálva. És közben szépen barnul az ember :-) Az ilyen nyújtásnak az az előnye, hogy az ember a strandon általában nem siet sehová, és akár két-három órát is rá tud szánni, hogy a kötöttebb részeken dolgozzon, Közben pedig nem olyan unalmas a napozás. Ez az, amire jógaóra közben nem szokott idő lenni, mert ott másfél-két óra alatt elvégezzük azt előírt gyakorlatsort, és utána vége. 


A cikruszi hajlékony akrobaták is ugyanezt a módszert szokták alkalmazni, esetleg még egy-két partner-nyújtást is belevesznek. Nem szabad sietni, el kell lazulni, és akkor arra is van időnk a pózban, hogy odafigyeljünk a légzésünkre, és esetleg a bandhákra. Itt van például egy gupta-padmászana, vagyis hason fekvő lótusz, ami jól nyitja a csípőt, fejleszti a lótuszülésünket, és a hátulsó üdvözlőtartás még a vállakat is nyitja, illetve fejleszti a csukló és az alkar hajlékonyságát. 


A következő napokban is jó idő lesz, úgyhogy tovább kísérletezek a strandos nyújtásokkal, biztos, hogy jót fognak tenni. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, ne heveréssze el tétlenül az időt a vízparton, utána pedig ne sopánkodjon azon, hogy nincs ideje nyújtani meg gyakorolni.  

Nincsenek megjegyzések: