2012. április 9., hétfő

Kukkutászana

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:


"Kukkutászana
(Kakas-póz)
Dristi: orrhegy


Belégzésre gördüljünk egészen fel, amíg nem egyensúlyozunk a tenyereinken. Amint a tenyerünk a földön van, emeljük fel a fejünket, hogy fékezzük a mozgást, és kezdjük meg az egyensúlyozást.  Most a kukkutászanában, vagyis a kakaspózban vagyunk, amelyben a két kezünk a kakas lábaira emlékeztet. A Garbhapindászana és a Kukkutászana nagyon hatékonyan nyitja tovább a csípőízületeket, és ha helyesen hajtjuk végre, akkor terápiás hatással vannak a térdre is. Nagyon erősen javítják a padmászana minőségét. Elősegítik a core-erőt, erősítik a hasizmokat, és felélénkítik a gerincet, és a kúrmászanával együtt ezek a sorozat végén található hátrahajlítások fő előkészítő és kontrapózai. Maradjunk a kukkutászana állapotában öt légzésig. Kilégzésre üljünk le, húzzuk ki a karjainkat, és tegyük le a kezeinket. 


Nava: Hozzuk a térdeket olyan közel egymáshoz, amennyire csak lehet, hogy átférjenek a karjaink között. Belégzésre lendítsük a lábainkat előre, és emeljük magasra a térdeinket. Húzzuk be a combjainkat a mellkasunkhoz, és toljuk előre az ülőcsontjainkat, hogy lendületet szerezzünk. 


Dasa: Kilégzésre lendüljünk hátrafelé, és emeljük ki az ülőcsontokat hátul minél magasabbra. Tartsuk a lábainkat a mellkashoz húzva, amíg az ülőcsontok el nem érik a legmagasabb pontot. A gerincnek párhuzamosnak kell lennie a talajjal, vagy emeljük még magasabbra az ülőcsontokat, ha tudjuk. Csak most engedjük a lábainkat, még mindig lótuszban, keresztüllendülni. Miután a combjaink párhuzamossá váltak a talajjal, bontsuk ki a lábainkat és érkezzünk csaturanga dandászanába.


Megjegyzés: Amikor átlendítjük a lábainkat, akkor emeljük jó magasra az ülőcsontokat, hogy a térdeink anélkül tudjanak hátralendülni, hogy a földhöz érnének. Ha fejleszteni akarjuk az erőnket, akkor lassan végezzük a mozdulatot, egyre kevesebb lendülettel. Ha nincs még elegendő bandha-erőnk, vagy kellemetlen érzést tapasztalunk a térdünkben, akkor egyenként hajtogassuk ki a lábunkat padmászanából. Egyenesítsük ki a lábainkat dandászanába, és onnan ugorjunk hátra. 


Ékádasa: Bdelégzésre felfelé néző kutya.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."


A garbhapindászana hatásai: Ez a póz nagyon előnyös a nők számára, mivel erősíti a méhet és a végbelet. Tisztítja és tonizálja a májat és a lépet. Aktiválja az alsó három csakrát. Azt mondják, hogy a kilencszer történő előre-és hátrabillenés a terhesség kilenc hónapját jelképezi. Azt is mondják, hogy ez az ászana felkészíti a magzatot a megfelelő pozícióra a szüléshez. Ez a póz hasznos a terhes nők számára, és a terhesség első három hónapjában lehet gyakorolni. 


Amikor a kukkutászanát gyakoroljuk, akkor ki kell engedni a múla bandhát és az uddíjána bandhát. El kell lazítani a  végbélnyílást és a naulit kell gyakorolni. A nauli a hosszanti hasizmokkal végzett mozdulat, először az óramutatónak megfelelően körözve, majd ellentétes irányba, üres tüdővel. Ez megszünteti a székrekedést. A húgyúti problémákra is jó hatással van, és tisztítja a húgycsövet. Megerősíti a karokat és a vállakat.







Nincsenek megjegyzések: