2012. április 25., szerda

Hála

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem néha van egy olyan érzésem, hogy csak úgy elrohan az élet mellettem, vagy én rohanok el mellette, és elfelejtek boldog lenni, jelen lenni a pillanatban, és hálát adni az Égnek (Istennek, Sorsnak, Univerzumnak, ki-ki helyettesítse be) mindazért, amim van, amit kaptam. Mindazokért az élményekért, lehetőségekért, felejthetetlen pillanatokért, mindazért a szeretetért, amit mindenki rám sugároz, mert végülis ez a fontos, és bár minden pillanat és minden élmény átmeneti, mégis ezek tesznek boldoggá, főleg, ha megtanuljuk értékelni őket. 


Nem is az a legfontosabb dolog, hogy milyen tárgyakat vagy anyagi dolgokat birtokolok, mert a tárgyak csupán kellékek. Ha azokban keressük a boldogságot, akkor olyanok leszünk egész életünkben, mint a kis gyerekek, akik a legújabb legóvárért nyúzzák a szüleiket, de amint megkapták, bekerül a sarokba és többé már nem érdekli őket. A tárgyakat meg lehet szerezni, de igazából úgy birtokolni, hogy boldogságot okozzanak, nem nagyon lehet. Lehet őket használni, és így boldoggá tenni másokat, ettől pedig mi is boldogok leszünk. 


Ugyanúgy, az embereket sem lehet megszerezni, és főleg kontrollálni, birtokolni. Az embereket csak szolgálni lehet, és boldoggá tenni, és ha ez az erőfeszítés önmagában nekünk is boldogságot okoz, akkot valóban boldog emberek leszünk. Ha nem fog zavarni az, hogy akit boldoggá tettünk, az hálás-e, vagy pedig hálátlan és önző, akkor már megértettünk valamit a szeretetből. 


Az elménket sem tudjuk erőnek erejével irányítani, csupáncsak szelídebbé tudjuk tenni, és egész életünkben szelídítgetni, hogy jobban kijöjjünk vele. A jógi egész életében gyakorolja az elméje egyhegyűvé tételét, mégis sok esetben tapasztalja, hogy az elméje erősebb, mint az akaratereje, és felülkerekedik rajta. A rendszeres gyakorlás által azonban valóban elérhető az elme hullámzásainak lecsillapítása. Addig is azonban szeressük egymást, és legyünk hálásak mindenért, a szép és a szomorú élményekért, a keserű tanulópénzekért, az esőért, a napfényért, a levegőért, azért, hogy van két kezünk és két lábunk, hogy minden nap van mit ennünk és hol álomra hajtani a fejünket, és hogy erőt kapunk ahhoz, hogy küzdjünk a boldogságért.


Nem szeretek a fogyatékkal élőkkel példálózni, de igazából nekik is megvan a joguk a teljes boldogsághoz, és némelyikük hisz is ebben. Ők a legjobb példák arra, hogy a boldogság nem attól függ, hogy mink van vagy mink nincs, hanem attól, hogy mit kezdünk a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel, és mennyi hálát tudunk érezni azokért az ajándékokért, amiket kapunk az élettől. 


A boldogság látásmód kérdése, úgyhogy tanuljuk meg észrevenni a jót, a szépet, az értékeset másokban és önmagunk életében. Ha mindig a pozitív dolgokra koncentrálunk, és még a keserű élményeknek is az építő oldalát keresük, akkor a bánat és a depresszió számára nem marad hely a tudatunkban. Be Positive & Do Yoga!

1 megjegyzés:

Ditti írta...

Kedves Gauranga,
Köszönöm ezeket a szép és mély gondolatokat.
A hála az életünkben valóban nagy kincs, a szeretet egyik legmagasabb szintű kifejeződése. Úgy érzem többet ér mint a világ összes gazdagsága.
Ha hálásak vagyunk, egyszerűen nem is lehetünk szomorúak, és más negatív érzés sem keríthet a hatalmába. Amikor hálásak vagyunk, boldogok vagyunk.
Nem szabadna megfeledkezzünk arról hogy hálát adjunk Istennek mindenért.
Oly sok minden van amiért hálásak lehetünk, és aminek örülni tudunk.
Ezeket ha összegyűjtenénk és mint hála virág felajánlanánk szivünkben Istennek folyamatosan, azt hiszem olyan túláradó hálaérzés járna át belül, hogy könnyeznénk a boldogságtól, mélyen meghatódnánk.
Velem ez elég gyakran megtörténik hogy a hála érzésétől sírnom kell.
Vannak olyan emberek, akik sajnos kinevetnek engem egy olyan dologért is hogyha igazán mélyen hálás vagyok ill. hálát érzek. Engem a hála boldoggá tesz és igazából nem is érdekel ha ezért nevetnek is rajtam. Természetes hogy hálát és köszönetet mondok oly sok mindenért, apró dolgokért is, és van hogy többször is nem egyszer. Nekem ez fontos, és természetes dolog az életemben.
Nem számít milyen negatív helyzettel is kell szembenéznem, mindíg találhatok valamit amiért hálát érezhetek, és ezáltal a szeretet erejét táplálhatom lelkemben.
Amikor hálás vagyok, akkor azt hiszem nem is panaszkodhatom és szomorkodhatom sosem. Nekem ez a belső érték nagyon sokat jelent.
Úgy érzem hogy minden nap és pillanat csodálatos ajándék az életemben. Legyünk hálásak és mondjunk köszönetet mindenért :)