2013. szeptember 14., szombat

A nádík megtisztítása

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A nádík megtisztításának alternatív módja

Bár nem lehetetlenség, hogy egy olyan gyakorló, aki az ötvenes éveiben kezd bele a jóga gyakorlásába, eljusson a második sorozat végéig, általában nehezére fog esni. Egy gyakorló haladását egy betegség vagy rendellenesség is hátráltathatja. Ez ilyen esetekre való tekintettel a tradicionális tanárok, mint például T. krishnamacharya, egy előkészítő pránájáma módszert oktattak,melynek hatása hasonló a második sorozatéhoz, és ezért ugyanígy nádí-sódhanának nevezik. Előkészítő módszerként a nádí-sódhanát mindenféle légzésvisszatartás nélkül gyakorolják, a belégzéseket és kilégzéseket pedig olyan hosszúságig végzik, ami egyáltalán nem eredményez erőlködést a gyakorló részéről. A nádík megtisztítása érdekében minden nap minimum tizenöt percig kell végezni, három hónapon keresztül. Nem adja viszont ugyanazt a hasznot a fizikai test számára, mint a második sorozat végzése.

Hasonlóképpen, az Ashtanga-jóga első sorozatának dósa-harmonizáló és méregtelenítő hatását is elérhetjük bizonyos mértékig a Hatha-jóga Pradípikában leírt hat krijá (satkarma), vagyis a Dhauti, Baszti, Neti, Trátaka, Nauli és Kapálabháti végzése által. Ezek az opciók további példák arra az elvre, hogy nincs egy olyan gyakorlás, ami mindenkinek megfelelő, hanem a gyakorlás formájának kell összhangban lennie a gyakorló alkalmasságával (adhikára) vagy az általa elért szinttel (bhúmika).

A légzés a második sorozat végzése közben

A második sorozat pózainak végzése közben az uddzsájí pránájáma légzésmódszerét kell alkalmazni, ami „a légzés győzedelmes meghosszabbítását” jelenti. Az uddzsájíhoz némileg össze kell szorítani a gégefőnket, vagyis a légcső felső végét, amit azáltal érünk el, hogy részlegesen rázárjuk a gégét. A leszűkített gége által elnyújtjuk a légzést, és finom sziszegő hangot hozunk létre, melyre az egész gyakorlás során koncentrálunk.

Amikor így lélegzünk, figyeljünk oda, hogy ne korlátozzuk a rekeszizom mozgását. A hasfal behúzása helyett tartsuk aktív, megfeszített állapotban. A hasfal behúzása abból áll, hogy részletesen felszívjuk a hasüreg szerveit a mellkasba, és ez a mozdulat, amikor mozgással együtt végezzük, a rekeszizom megfeszüléséhez vezet, annak különböző egészségügyi kockázataival egyetemben. A hasfal megtartását azonban úgy érhetjük el, hogy megfeszítjük a haránt hasizom alsó szakaszát, és közben ellazítva tartjuk a felsőt. A haránt hasizom felső részét el kell különíteni az alsótól, mert a felső része összefüggésben van a rekeszizommal, és ezért ha megfeszítjük, mint ahogyan sok nem kellően kifinomult Ashtanga-jógi teszi, akkor a rekeszizom is feszültebb lesz. A hasfal köldök feletti területét tartsuk puhán, a köldök alattit pedig megfeszítve, hogy a hasfal alsó része úgy szolgáljon, mint a súlyemelők öve."

Nincsenek megjegyzések: