2013. szeptember 29., vasárnap

A második sorozat gyakorlása

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Az első sorozat az alap, a fejlődés kiinduló állomása, és mint ilyet, nem szabad túl korán továbblépned tőle. A hozzáadási folyamat során (vagy még akkor is, ha már az egész második sorozatot gyakorlod), szembetalálkozhatsz bizonyos dolgokkal, melyek arra kényszerítenek, hogy visszatérj az első sorozat gyakorlásához. Ez sokkal kevésbé lesz zavaró, ha közben végig gyakoroltad az első sorozatot.


Amikor elkezded a második sorozat gyakorlását teljes hosszában, a gyakorlási hét első napjától végezd az ötödikig, a hatodik napon pedig gyakorold az első sorozatot. A gyakorlás utolsó napját (a hatodikat) az első sorozatnak szentelve energetikailag lezárod a testedet, mielőtt pihenőt tartasz a hetedik napon. Ha bármikor azt érzed, hogy semmi nem tűnik megfelelőnek a második sorozat gyakorlásában, akkor térj vissza az első sorozat gyakorlására néhány hétre. Ebben a helyzetben a tested olyan lehet, mint egy elektronikus berendezés, amely elveszítette alapbeállításait; az első sorozathoz történő visszatérés pedig olyan, mint a berendezés újraindító-gombja.


Konzultálj vagy dolgozz egy képesített oktatóval!


Hagyd, hogy egy képesített oktató döntse el, hogy mikor vagy alkalmas a következő póz gyakorlására. Nehéz megítélni a saját fejlődésedet, és az ambíció sokszor elködösítheti az ítélőképességedet. Egy semleges és tanult tanár jobb helyzetben van, hogy meghozza a helyes döntést. Ha belekezdesz egy újabb pózba, mielőtt elsajátítottad volna az előzőt, az sérülést és kimerültséget okozhat. A legtöbb esetben a teljes sorozat elsajátítása, és előnyeinek elérése hosszabb ideig fog tartani (ha egyáltalán megtörténik), ha túl korán kezdesz bele az új pózokba. Ugyanúgy, mint ha valaki tanár nélkül próbál megtanulni egy nyelvet, a legtöbb ember, aki saját magától tanulja a második sorozatot, nem fogja megkapni annak teljes hasznát. Hasonlóképpen azoknak a gyakorlása, akik a tanulást a halott médiára korlátozzák, mint például a könyvek (beleértve ezt is) és a dvd-k, általában sekélyes, felszínes marad.


Tartsd fenn az állandó ütemet, és maradj az áramlásban!


Amikor belekezdenek a második sorozat gyakorlásába, egyes gyakorlók hajlamosak lelassulni, mivel ezeknek a pózoknak több dimenziója van, mint az első sorozat legtöbb pózának. Lehet, hogy bemelegítesz a pózokhoz, túl analitikussá válsz, és általában nyugtalanul, határozatlanul hajtod végre a pózokat. Bár lehet, hogy hetente egyszer jó dolog ezt csinálni kísérleti módszerként, mégsem tanácsos hagyni eluralkodni ezt a megközelítést.


A második sorozat még mindig Ashtanga vinyásza jóga, ami azt jelenti, hogy ott kell lennie a folyamatosságnak, a megállás-megindulás helyett. Ha már megismerted a pózokat, próbáld ugyanabban a ritmusban gyakorolni őket, mint az első sorozatot. Ha nagyon lelassulsz, akkor nem fogsz elegendő hőt felépíteni és így nem kapsz elegendő kardiovaszkuláris terhelést. Még a technikailag kifinomult gyakorlás sem lesz annyira hasznos, ha túlzottan lassú. Emellett a lassú gyakorlás lehetővé teszi, hogy az elméd túlzottan átvegye az irányítást. Hódolj meg a gyakorlás ritmusának, és biztosíts, hogy nem engedelmeskedsz az elme szélsőségeinek, mint például a pózok tökéletes végrehajtásához való ragaszkodás.


Természetesen nem szabad túlzottan gyorsan sem gyakorolni. Ha gyors a ritmus, akkor nem tudsz elegendő figyelmet fordítani a részletekre, aminek következtében a pózok minősége leromlik; akár még veszélyessé is válhat a végrehajtásuk. A túl gyors gyakorlás az életerőt is lecsapolja a testünkből, különösen meleg és párás környezetben. Ha a nehezebb pózokat közepes sebesség fenntartása mellett gyakorlod – nem túl gyorsan, de nem is túl lassan – akkor azt találod, hogy sokkal több energiát tudsz mozgósítani, mint amennyit kreatív módon fel tudsz használni a gyakorlásodban. A helyes ütem megtanulásához szükséged van egy tanárra. Csak a tanár láthatja kívülről, ha a gyakorlásod túl lassú vagy túl gyors.


A második sorozatot nehéz elsajátítani. Ha azonban kombinálod a tanácsokat, amelyeket ebben és az előző fejezetekben találsz, és odaadással gyakorolsz egy tapasztalt tanár vezetése alatt, akkor a második sorozaton keresztül tett utazásod nagyon eredményes lesz."

Nincsenek megjegyzések: