2013. szeptember 28., szombat

A tudatos légzés

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Lélegezz tudatosan!


Maradj tudatában annak a ténynek, hogy a légzésed nem más, mint a Szóham mantra megnyilvánulása, ami azt jelenti: „Nem más vagyok, mint a határtalan tudat”. Hozz létre egy szilárd alapot a légzésedhez az ászana-gyakorlás közben az uddíjána bandha helyes használata által: csak az alsó hasfalat húzd össze, a köldök feletti terület pedig maradjon ellazítva. Ez lehetővé teszi a rekeszizom szabad mozgását felfelé és lefelé. A rekeszizom mozgásának korlátozása agresszív, egoisztikus, ambiciózus és aggodalmaskodó jellemvonásokat eredményezhet (mivel az első három is általában a mélyen ülő aggodalomból ered). Ne csak a mellkasba lélegezz, és ne is kizárólag a hasba; használd a hasi-mellkasi kombinált légzés helyes módszerét.


Használd a légzés hullámait arra, hogy mélyebbre menj a pózokba; vagyis használd ki a mellkas domborodását és a derék nyúlását belégzéskor, valamint a mellkas egyenesedését és a derék hajlását kilégzéskor. Lélegezz a teljes törzseden keresztül, mintha a légzésed egy folyadék lenne, mely egy üres üreg legrejtettebb zugait is feltölti. Engedd, hogy minden mozdulat a légzés hullámaiból induljon ki, ahelyett, hogy engednéd, hogy a mozdulat megelőzze, irányítsa vagy akadályozza a légzést.


Gyakorlás közben maradj tudatában annak, hogy az uddzsájí pránájáma alkalmazásának célja a második sorozat pózaival együtt kétféle: az elme megnyugtatása és a központunk megtalálása azáltal, hogy a pránát visszavezetjük a test felszínéről a középpontba; illetve az egyensúly és harmónia elérése a prána egyenlő elosztása által a hold (ídá) és nap (pingalá) nádík között.


Emlékezz rá, hogy az összes légzőgyakorlat végső célja az, hogy a pránát a központi vezetékbe (szusumnába) juttassa. Ha sikerül felemelnünk a pránát a csakrákon keresztül a szahaszrára (korona) csakrába, akkor a Mély Valóságot (Brahmant) és az Ísvarát (Legfelsőbb Lényt) automatikusan megvalósítjuk és „megpillantjuk”. Ha nem tudod elsajátítani a második sorozatot, akkor vannak alternatív módszerek is.


Engedd, hogy minden póz a múla bandha gyökeréből nőjön ki. Amint jártassá válsz a PC-izom összehúzásában gyakorlás közben, tedd a múla bandhát finomabbá; vagyis az izmok összehúzásától haladj az energetikai, és végül a mentális összehúzás felé.


Specifikus útmutatások


Egyenként add hozzá a pózokat!


A legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja a második sorozat gyakorlásának az, ha egyenként hozzáadjuk a második sorozat pózait, miközben folytatjuk az első sorozat gyakorlását minden nap. A második sorozat pózai nagyon erőteljesek, különösen, ha a hagyományos sorrendben végezzük őket. Minden pózt külön kell gyakorolni, amíg el nem éred a jártasságot a pózban. Csak akkor fogj hozzá a következő pózhoz. Ha így gyakorolsz, akkor képes leszel elegendő energiát fektetni minden egyes új póz gyakorlásába. Csak akkor arathatod le a második sorozat számos előnyét, ha ilyen tradicionális módon adod hozzá a pózokat. Ha egy nap alatt átállnál a teljes második sorozat gyakorlására, akkor nem lennél képes elegendő energiát fókuszálni és rászánni az egyes pózokra, hogy hatékonyan végre tudd őket hajtani. Sok gyakorlót láttam, akik hirtelen átváltottak az első sorozatról a másodikra egy vezetett órán. A gyakorlásuk erőtlen maradt, bármennyire is próbáltam megváltoztatni őket."

Nincsenek megjegyzések: